krewetki w kremowym sosie ze szpinakiem

Krewetki w kremowym sosie ze szpinakiem i suszonymi pomidorami


Krewetki w kremowym sosie ze szpinakiem i suszonymi pomidorami – to mój pomysł na podanie tych owoców można w zapewne znanej już Wam wariacji z mojego bloga :) Tak, tak :) Z takim podobnym sosem pokazywałam Wam już przepis na kurczaka z tortellini oraz na łososia. Jeśli tamte przepisy przypadły Wam do gustu, a lubicie również krewetki, to obok tego przepisu też nie przejdziecie obojętnie i na pewno na dłużej zagości w Waszej kuchni :)

Krewetki w kremowym sosie ze szpinakiem – Składniki:

  • 450 g krewetek białych (u mnie blanszowane obrane, z ogonkiem, wielkości 31-40)
  • 1 czubata łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 średnia cebula – ok. 90 g
  • 50 ml bulionu warzywnego lub drobiowego (rosołu), ew. wody
  • 125 g mascarpone
  • 8 kawałków suszonych pomidorów (ze słoika, w oleju z ziołami)
  • 1 łyżka zalewy z suszonych pomidorów ( z ziołami)
  • 100 g świeżego szpinaku Baby
  • 100 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
  • sól i pieprz do smaku

krewetki w sosie

Przepis na krewetki w kremowym sosie ze szpinakiem i suszonymi pomidorami:

  1. Krewetki rozmrozić (o ile były mrożone) i oczyścić (jeśli nie były kupione już oczyszczone – wtedy należy pozbawić je pancerzy i pozbawić jelit). Ogonki krewetek można pozostawić lub usunąć – wedle uznania. Dokładnie osuszyć, np. za pomocą ręczników papierowych.
  2. Czosnek obrać, a następnie drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę.
  3. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę.
  4. Suszone pomidory odsączyć z zalewy i pokroić na mniejsze kawałki. Jedną łyżkę zalewy pozostawić do smażenia.
  5. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę zalewy z suszonych pomidorów oraz 1 łyżkę masła. Gdy masło się już roztopi, wrzucić na patelnię czosnek i smażyć przez ok. 30 sekund na średnim ogniu. Nieco zwiększyć płomień i smażyć krewetki po ok. 1,5-2 minuty z każdej strony (nie dłużej, żeby krewetki nie zrobiły się gumowe). Po podsmażeniu zdjąć krewetki z patelni, przełożyć na talerz i odstawić na bok.
  6. Na tę samą patelnię, na której smażyły się krewetki wrzucić suszone pomidory oraz cebulę i smażyć przez chwilę do czasu aż cebulka nieco się zeszkli.  Wrzucić szpinak i dusić do czasu aż zwiędnie. Następnie wlać na patelnię śmietankę kremówkę, bulion i wymieszać. Kolejno dodać mascarpone. Dusić do czasu aż sos lekko zgęstnieje. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wrzucić krewetki i dusić całość jeszcze przez ok. 30-60 sekund aż krewetki się podgrzeją (nie dłużej, żeby nie były gumowe). Podawać np. z makaronem spaghetti. Smacznego!

Sprawdź również przepisy:

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.