Krewetki w kremowym sosie ze szpinakiem i suszonymi pomidorami – to mój pomysł na podanie tych owoców można w zapewne znanej już Wam wariacji z mojego bloga :) Tak, tak :) Z takim podobnym sosem pokazywałam Wam już przepis na kurczaka z tortellini oraz na łososia. Jeśli tamte przepisy przypadły Wam do gustu, a lubicie również krewetki, to obok tego przepisu też nie przejdziecie obojętnie i na pewno na dłużej zagości w Waszej kuchni :)
Krewetki w kremowym sosie ze szpinakiem – Składniki:
- 450 g krewetek białych (u mnie blanszowane obrane, z ogonkiem, wielkości 31-40)
- 1 czubata łyżka masła
- 2 ząbki czosnku
- 1 średnia cebula – ok. 90 g
- 50 ml bulionu warzywnego lub drobiowego (rosołu), ew. wody
- 125 g mascarpone
- 8 kawałków suszonych pomidorów (ze słoika, w oleju z ziołami)
- 1 łyżka zalewy z suszonych pomidorów ( z ziołami)
- 100 g świeżego szpinaku Baby
- 100 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
- sól i pieprz do smaku
Przepis na krewetki w kremowym sosie ze szpinakiem i suszonymi pomidorami:
- Krewetki rozmrozić (o ile były mrożone) i oczyścić (jeśli nie były kupione już oczyszczone – wtedy należy pozbawić je pancerzy i pozbawić jelit). Ogonki krewetek można pozostawić lub usunąć – wedle uznania. Dokładnie osuszyć, np. za pomocą ręczników papierowych.
- Czosnek obrać, a następnie drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę.
- Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę.
- Suszone pomidory odsączyć z zalewy i pokroić na mniejsze kawałki. Jedną łyżkę zalewy pozostawić do smażenia.
- Na patelni rozgrzać 1 łyżkę zalewy z suszonych pomidorów oraz 1 łyżkę masła. Gdy masło się już roztopi, wrzucić na patelnię czosnek i smażyć przez ok. 30 sekund na średnim ogniu. Nieco zwiększyć płomień i smażyć krewetki po ok. 1,5-2 minuty z każdej strony (nie dłużej, żeby krewetki nie zrobiły się gumowe). Po podsmażeniu zdjąć krewetki z patelni, przełożyć na talerz i odstawić na bok.
- Na tę samą patelnię, na której smażyły się krewetki wrzucić suszone pomidory oraz cebulę i smażyć przez chwilę do czasu aż cebulka nieco się zeszkli. Wrzucić szpinak i dusić do czasu aż zwiędnie. Następnie wlać na patelnię śmietankę kremówkę, bulion i wymieszać. Kolejno dodać mascarpone. Dusić do czasu aż sos lekko zgęstnieje. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wrzucić krewetki i dusić całość jeszcze przez ok. 30-60 sekund aż krewetki się podgrzeją (nie dłużej, żeby nie były gumowe). Podawać np. z makaronem spaghetti. Smacznego!
Sprawdź również przepisy:
Bardzo smaczne. Wręcz pychota. Szkoda, że nie podajecie kcal.