Krewetki ze szpinakiem w mleczku kokosowym przepis

Krewetki ze szpinakiem w mleczku kokosowym


Krewetki ze szpinakiem w mleczku kokosowym – przepis ten powstał głównie z myślą o osobach z cukrzycą i inuslinoopornością, po konsultacji z naszą znajomą dietetyczką. Wedle uznania surówkę z marchewki możecie zastąpić jakąkolwiek inną surówką z warzywami o niskim indeksie glikemicznym – o ile oczywiście jesteście na diecie. Osoby nie będące na diecie mogą zjeść samo danie bez dodatku surówki. Takie krewetki ze szpinakiem w mleczku kokosowym to pyszny pomysł na obiad dla wszystkich smakoszy owoców morza.


Krewetki ze szpinakiem w mleczku kokosowym – Składniki:

  • 250 g krewetek białych, oczyszczonych
  • 1 łyżka oleju rzepakowego – ok. 10 g
  • 10 g korzenia imbiru (lub mniej w zależności od Waszych upodobań, ja z reguły daję 5 g)
  • 2 ząbki czosnku – ok. 5 g
  • 1 mała cebula – ok. 50 g
  • 1 łyżka sosu sojowego – ok. 10 g
  • 150 g mleczka kokosowego w puszce
  • 1 płaska łyżeczka przyprawy curry
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 3 średnie garście szpinak – ok. 50 g
  • 1 łyżka soku z limonki – ok. 6 g
  • 150 g komosy ryżowej (opcjonalnie)
  • 240 g marchewki (dodatkowo jako surówka do dania obniżająca indeks glikemiczny potrawy)


krewetki w mleczku kokosowym

Przepisy dla osób z cukrzycą i insulinoopornością

Przepis powstał po konsultacji z dietetykiem. Z podanych wyżej składników otrzymacie 3 porcje dania. Osobom na diecie cukrzycowej oraz z insulinoopornością polecamy serwować krewetki z komosą ryżową oraz z surówką z marchewki (można ją dowolnie doprawić do smaku – w sensie swoimi ulubionymi przyprawami). Osoby nie będące na diecie mogą użyć zamiast komosy ryżowej dowolnego dodatku, np. ryżu, makaronu, czy jakiejkolwiek innej kaszy.

Więcej przepisów dla diabetyków i osób zmagających się z insulinoopornością znajdziecie w zakładce: dieta cukrzycowa przepisy.

Przepis na krewetki ze szpinakiem w mleczku kokosowym:

  1. Krewetki rozmrozić, dokładnie umyć, osuszyć (jeśli jest taka potrzeba to dodatkowo oczyścić je np. z jelit, pancerzyków itd.).
  2. Czosnek i imbir obrać, a następnie zetrzeć na tarce o małych oczkach.
  3. Cebulę również obrać z łupinek i drobno posiekać.
  4. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy. Dodać imbir, czosnek i cebulę. Przemieszać i wrzucić krewetki. Smażyć je ok. 1 min. z każdej strony.
  5. Następnie wlać na patelnię mleko kokosowe, dodać przyprawę curry i sos sojowy. Doprowadzić sos do wrzenia i gotować przez ok. 3 minuty. Kolejno dodać przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe oraz liście świeżego szpinaku. Dusić całość przez około 3 minuty aż szpinak ładnie zwiędnie. Na koniec skropić danie do smaku sokiem z limonki, wymieszać.
  6. Krewetki ze szpinakiem w mleczku kokosowym podawaliśmy z komosą ryżową i surówką z marchewki, by idealnie spełniały kryteria diety cukrzycowej. Jeśli nie jesteście na diecie, to dodatki mogą być dowolne, np. ryż, czy makaron.

Surówka z marchewki w tym przepisie to po prostu surowa marchewka starta na tarce o małych oczkach, doprawiona oliwa, solą oraz pieprzem.


krewetki dieta cukrzycowa przepis
Konsultacja: dietetyk Julita Belcerak

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.