Krewetki ze szpinakiem w mleczku kokosowym – przepis ten powstał głównie z myślą o osobach z cukrzycą i inuslinoopornością, po konsultacji z naszą znajomą dietetyczką. Wedle uznania surówkę z marchewki możecie zastąpić jakąkolwiek inną surówką z warzywami o niskim indeksie glikemicznym – o ile oczywiście jesteście na diecie. Osoby nie będące na diecie mogą zjeść samo danie bez dodatku surówki. Takie krewetki ze szpinakiem w mleczku kokosowym to pyszny pomysł na obiad dla wszystkich smakoszy owoców morza.
Krewetki ze szpinakiem w mleczku kokosowym – Składniki:
- 250 g krewetek białych, oczyszczonych
- 1 łyżka oleju rzepakowego – ok. 10 g
- 10 g korzenia imbiru (lub mniej w zależności od Waszych upodobań, ja z reguły daję 5 g)
- 2 ząbki czosnku – ok. 5 g
- 1 mała cebula – ok. 50 g
- 1 łyżka sosu sojowego – ok. 10 g
- 150 g mleczka kokosowego w puszce
- 1 płaska łyżeczka przyprawy curry
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 3 średnie garście szpinak – ok. 50 g
- 1 łyżka soku z limonki – ok. 6 g
- 150 g komosy ryżowej (opcjonalnie)
- 240 g marchewki (dodatkowo jako surówka do dania obniżająca indeks glikemiczny potrawy)

Przepisy dla osób z cukrzycą i insulinoopornością
Przepis powstał po konsultacji z dietetykiem. Z podanych wyżej składników otrzymacie 3 porcje dania. Osobom na diecie cukrzycowej oraz z insulinoopornością polecamy serwować krewetki z komosą ryżową oraz z surówką z marchewki (można ją dowolnie doprawić do smaku – w sensie swoimi ulubionymi przyprawami). Osoby nie będące na diecie mogą użyć zamiast komosy ryżowej dowolnego dodatku, np. ryżu, makaronu, czy jakiejkolwiek innej kaszy.
Więcej przepisów dla diabetyków i osób zmagających się z insulinoopornością znajdziecie w zakładce: dieta cukrzycowa przepisy.
Przepis na krewetki ze szpinakiem w mleczku kokosowym:
- Krewetki rozmrozić, dokładnie umyć, osuszyć (jeśli jest taka potrzeba to dodatkowo oczyścić je np. z jelit, pancerzyków itd.).
- Czosnek i imbir obrać, a następnie zetrzeć na tarce o małych oczkach.
- Cebulę również obrać z łupinek i drobno posiekać.
- Na patelni rozgrzać olej rzepakowy. Dodać imbir, czosnek i cebulę. Przemieszać i wrzucić krewetki. Smażyć je ok. 1 min. z każdej strony.
- Następnie wlać na patelnię mleko kokosowe, dodać przyprawę curry i sos sojowy. Doprowadzić sos do wrzenia i gotować przez ok. 3 minuty. Kolejno dodać przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe oraz liście świeżego szpinaku. Dusić całość przez około 3 minuty aż szpinak ładnie zwiędnie. Na koniec skropić danie do smaku sokiem z limonki, wymieszać.
- Krewetki ze szpinakiem w mleczku kokosowym podawaliśmy z komosą ryżową i surówką z marchewki, by idealnie spełniały kryteria diety cukrzycowej. Jeśli nie jesteście na diecie, to dodatki mogą być dowolne, np. ryż, czy makaron.
Surówka z marchewki w tym przepisie to po prostu surowa marchewka starta na tarce o małych oczkach, doprawiona oliwa, solą oraz pieprzem.

Konsultacja: dietetyk Julita Belcerak