krokiety z bigosem
Przepisy na Boże Narodzenie Sylwester - Przepisy na Sylwestra

Krokiety z bigosem

Kuchnia : Polska | Porcje : 8 sztuk

Krokiety z bigosem – przepis, który zaskoczy Twoje kubki smakowe! To danie na pewno zrobi furorę na Twoim stole! Gorąco zachęcamy do wypróbowania przepisu!

Krokiety z bigosem – Składniki:

Składniki na naleśniki:

  • 2 jajka (u mnie rozmiar M)
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 ml gazowanej wody mineralnej (lub zwykłej)
  • 250 ml mleka
  • szczypta soli
  • 3 łyżki oleju do ciasta + opcjonalnie odrobina oleju rzepakowego do smażenia

Składniki na bigos:

Dodatkowo:

  • jajka do panierowania (2-3 sztuki)
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia (ja smażę na głębokim tłuszczu – zużywam ok. 1 litra oleju w garnuszku, ale równie dobrze można podsmażać krokiety np. na patelni w mniejszej ilości oleju)
krokiety z bigosem przepis

Przepis na krokiety z bigosem:

  1. Kilka dni wcześniej warto przygotować bigos, tak, by w dniu robienia krokietów już był przegryziony i odpowiedni w smaku.
  2. Kolejno usmażyć naleśniki. W tym celu wszystkie składniki na naleśniki wrzucić do dużej miski i zmiksować ciasto naleśnikowe na gładką masę. Odstawić ciasto na 30 minut, by nieco odpoczęło. Następnie na rozgrzanej patelni smażyć naleśniki z obu stron na rumiano. Po usmażeniu przełożyć na duży talerz i przykryć naleśniki drugim talerzem, by się nie wysuszyły i pozostały idealnie miękkie (dzięki temu będą się łatwiej zawijały w krokiety). Z podanych wyżej składników wyszło mi 8 naleśników o średnicy 21 cm.
  3. Na każdy naleśnik nałożyć porcję bigosu, złożyć boki naleśnika do środka, a następnie całość dość ciasno zawinąć w rulon, by powstał krokiet.
  4. Przygotować 2 większe miseczki – w jednej roztrzepać jajka na jednolitą masę, a do drugiej wsypać bułkę tartą.
  5. Każdego zawiniętego krokieta najpierw dokładnie otoczyć w jajku, a następnie w bułce tartej.
  6. W garnuszku lub głębokiej patelni rozgrzać olej, najlepiej w takiej ilości, by krokiety były całe zanurzone. Smażyć do czasu aż panierka zarumieni się na złoto. Ja smażyłam w głębokim tłuszczu w garnuszku, po 2 krokiety na raz i wyciągałam je za pomocą łopatki z otworkami, by ociekły z nadmiaru tłuszczu.
  7. Po usmażeniu wyłożyć krokiety z bigosem na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi, by wchłonęły nadmiar tłuszczu. Krokiety można odgrzewać w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C lub na patelni, pod przykryciem. Podawać na ciepło. Smacznego!

Zobacz również moje inne świąteczne i sylwestrowe propozycje tutaj: farsz do uszek oraz przekąski na Sylwestra. Miłego gotowania!

przepis na krokiety z bigosem
krokiety na Święta
krokiety z bigosem przepis
Rate this post

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here