Naleśniki Naleśniki wytrawne Przepisy na Boże Narodzenie Sylwester - Przepisy na Sylwestra

Krokiety z pieczarkami i serem

Z przepisu wychodzi ok. 5 dużych krokietów.

Składniki

  • Pieczarki 500g
  • Ser żółty 200g
  • Cebula 1 duża sztuka
  • Pieprz do smaku
  • Sól do smaku
  • Bułka tarta do opanierowania
  • Jajko do opanierowania
  • Mąka do opanierowania
  • Olej rzepakowy do smażenia
  • Składniki na ciasto naleśnikowe
  • Mąka 200g
  • Mleko 200ml
  • Woda 200ml
  • Jajko 2 sztuki
  • Sól szczypta
  • Olej 2 łyżki do ciasta + olej do smażenia
2014-12-08 16.29.18


Wykonanie:

  1. Przygotować naleśniki wg przepisu: Naleśniki przepis podstawowy
  2. Pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  3. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju. Następnie dorzucić pieczarki i smażyć do odparowania wody z grzybów. Na koniec doprawić solą i pieprzem.
  4. Usmażone pieczarki z cebulą wymieszać ze startym serem.
  5. Gotowy farsz nakładać na naleśniki, każdy zawinąć w rulon. Można je schować do lodówki na godzinę – potem łatwiej będzie je panierować (nie będą się rozwijać).
  6. Każdy krokiet otoczyć w rozbełtanym jajku, a następnie w bułce tartej. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać, np. z czerwonym barszczem. Smacznego!
4.7 / 5 ( 6 głosów )

9 thoughts on “Krokiety z pieczarkami i serem”

    1. Sory,jak czytam takie komentarze to mnie mdli,do jakiego stopnia trzeba byc pustym, snobem , kiedys moze jadalas z misek blaszano-emaliowanych i bylo dobrze a dzis modne talerze, och, nie widziala dupa slonca, tu jest mowa o potrawach a nie o modzie, w talrzach! lecz sie na glowe…reszte dospiewaj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.