Krokiety z farszem szpinakowym z fetą
Kolacja Naleśniki Naleśniki na słono Obiad

Krokiety ze szpinakiem

Kuchnia : Polska

Krokiety ze szpinakiem Krokiety szpinakowe – czyli pyszne, chrupiące naleśniki w panierce :) Z podanych wyżej proporcji wyszło mi 5 krokietów z naleśników o średnicy 28cm. Polecam również przepis na: Krokiety z kapustą i grzybami (pieczarkami)


Krokiety ze szpinakiem – Składniki:

Składniki na farsz szpinakowy:

  • 450g szpinaku (świeżego lub mrożonego)
  • 250g sera feta
  • 2 łyżki gęstej śmietany 18%
  • oliwa z oliwek lub masło (do smażenia)
  • 3 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Składniki na ciasto naleśnikowe:

  • 2 jajka
  • 200g mąki pszennej (ok. 1,5 szklanki – przy założeniu, że 1 szklanka=130g)
  • 200ml wody (niepełna szklanka, ok. 4/5 wysokości)*
  • 200ml mleka (niepełna szklanka, ok. 4/5 wysokości)*
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju do ciasta + olej rzepakowy do smażenia

Składniki na panierkę:

  • bułka tarta
  • jajko
  • olej rzepakowy do smażenia krokietów

 
krokiety ze szpinakiem

Krokiety ze szpinakiem – Wykonanie:

  1. Przygotować farsz szpinakowy:  Szpinak umyć, odsączyć i posiekać drobno. Na patelnię dodać łyżkę masła, wrzucić szpinak, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek (można dać więcej lub mniej czosnku – jak kto woli – ja daję standardowo 2-3 ząbki). Cały czas mieszać farsz ,by się nie przypalił. Smażyć aż do całkowitego odparowania wody. Dodać 2 łyżki gęstej śmietany. Mieszać. Ser feta pokruszyć, dodać do szpinaku, przemieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ostudzić.
  2. Przygotować naleśniki: Mąkę pszenną przesiać do miski, wbić całe jajka, dodać cukier (o ile robimy naleśniki w wersji słodkiej – jeśli robimy naleśniki na wytrawnie, to należy cukier po prostu pominąć), szczyptę soli, dwie łyżki olej, mleko oraz wodę. Miksować ciasto do czasu powstania gładkiej masy (można też całość wymieszać trzepaczką do jajek, bez używania miksera). Odstawić ciasto na 30 minut, by nieco odpoczęło. Patelnię rozgrzać z odrobiną oleju. Wlewać ciasto na rozgrzaną patelnię i smażyć z obu stron na rumiano. Ostudzić. Przykryć folią spożywczą.
  3. Farsz podzielić na 5 równych porcji. Na każdy naleśnik nałożyć porcję farszu, rozsmarować. Złożyć boki naleśnika do środka, a następnie zwinąć w rulon. Postąpić tak samo z resztą naleśników.
  4. Każdy naleśnik zamoczyć najpierw w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej.
  5. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć krokiety (zaczynając od strony gdzie jest łączenie naleśnika), z każdej strony na złoty kolor. Podawać najlepiej na ciepło np. z sosem czosnkowym. Smacznego!
4.3 / 5 ( 18 głosów )

9 thoughts on “Krokiety ze szpinakiem”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here