Krokiety ziemniaczane z bazylią i oregano / Kartoffelkroketten mit Basilikum und Oregano

Krokiety ziemniaczane z bazylią i oregano / Kartoffelkroketten mit Basilikum und Oregano


Jak to w studenckim życiu bywa ( i nie tylko studenckim ) czasem portfel dopada kryzys. W takie dni człowiek stara się jakoś zaoszczędzić na jedzeniu, a jednocześnie nie chodzić głodny. Idealnym rozwiązaniem na tani obiad są właśnie krokiety ziemniaczane . Koszt przygotowania 6 krokietów to niecałe 5zł ! Poza tym stanowią one super dodatek do każdego rodzaju surówek ;-)

Składniki

  • Ziemniaki 500g
  • Jajko 2 jajka
  • Masło 1 łyżka
  • Sól do smaku
  • Pieprz do smaku
  • Olej rzepakowy
  • Mąka pszenna
  • Bułka tarta
Krokiety ziemniaczane z bazylią i oregano / Kartoffelkroketten mit Basilikum und Oregano

Wykonanie:

  1. Ugotowane ziemniaki zmielić przez maszynkę do mielenia mięsa. Dodać łyżkę masła, 1 kopiastą łyżkę mąki pszennej i 1 jajko. Doprawić solą, pieprzem, bazylią i oregano.
  2. Drugie jajko rozkłócić.
  3. Z ziemniaków formować krokieciki, otoczyć w mące, rozkłóconym jajku a na koniec w bułce tartej.
  4. W garnku lub frytkownicy rozgrzać olej. Wrzucać stopniowo krokiety ziemniaczane i smażyć do momentu aż bułka tarta nabierze złoto-brązowego koloru. Smacznego!


Krokiety ziemniaczane z bazylią i oregano / Kartoffelkroketten mit Basilikum und Oregano

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

3 odpowiedzi na “Krokiety ziemniaczane z bazylią i oregano / Kartoffelkroketten mit Basilikum und Oregano

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.