Krówka bez pieczenia – szybkie i proste ciasto bez pieczenia, z kremem budyniowym na herbatnikach. Jeśli do wykonania tego ciasta użyjemy mleka skondensowanego, to należy gotować je przez ok. 2 godziny, a następnie ostudzić przed otwarciem, ponieważ w innym przypadku masa pod ciśnieniem może nam zabrudzić całą kuchnię ;) Poniższe składniki wystarczą na blaszkę o wymiarach 20cm x 20cm. Krówka bez pieczenia świetnie się sprawdzi, gdy mamy ochotę na coś słodkiego, prostego, a piekarnik szwankuje ;) Więcej pomysłów na podobne przepisy znajdziecie pod kategorią: Ciasta bez pieczenia
Krówka bez pieczenia – Składniki:
- ok. 200g herbatników
- 1 kostka masła (200g)
- szczypta soli
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 500ml mleka
- 1 opak. budyniu śmietankowego (takiego na 500ml mleka)
- 1 puszka mleka skondensowanego lub gotowego kajmaku (ok. 500g)
- 60g orzechów włoskich
Krówka bez pieczenia – Wykonanie:
- W 100ml mleka rozrobić budyń wraz z cukrem i łyżeczką mąki ziemniaczanej. Pozostałe 400ml mleka zagotować, wlać mieszankę budyniową i cały czas mieszać, by nie powstały grudki. Gotować do czasu, aż masa będzie bardzo gęsta. Ostudzić, najlepiej przykrywając garnek folią spożywczą, by na powierzchni budyniu nie zrobił się “kożuch”.
- Masło w temperaturze pokojowej utrzeć ze szczyptą soli na puszystą masę. Następnie dodawać po 1 łyżce budyniu, miksując do czasu połączenia się składników (nie należy miksować zbyt długo, zwłaszcza w upalne dni, bo istnieje ryzyko, że masa się rozwarstwi).
- Blaszkę o wymiarach 20cm x 20 cm wyłożyć folią spożywczą. Na dnie ułożyć jedną warstwę herbatników. Posmarować połową masy kajmakowej (lub połową ugotowanego mleka skondensowanego), nałożyć kolejną warstwę herbatników. Kolejno wyłożyć masę budyniową i przykryć ją kolejną warstwą herbatników. Na koniec wysmarować powierzchnię ciasta pozostałym kajmakiem i posypać orzechami włoskimi.
- Ciasto należy chłodzić przez kilka godzin w lodówce (najlepiej zostawić je na całą noc), by herbatniki nieco zmiękły i ciasto łatwo się kroiło. Smacznego!
Polecam również przepis: Sernik krówka z orzeszkami
Więcej pomysłów na podobne przepisy znajdziecie pod kategorią: Ciasta bez pieczenia
Miałam 400 g herbatników i brakło
Może użyła Pani grubszych niż ja ;)
My wykorzystujemy herbatniki mini Bonitki z Biedronki
Witam. Czy zamiast masy krówkowej moge dac mase kakaową? Czy Pani zdaniem będzie smacznie??
Można :)
Czy można zamiast jednej warstwy herbatników dac biszkopy?
tak
Dziękuję za odpowiedź pozdrawiam
Jestem tak wściekła…. 200g herbatnikow… 3 razy przekładnie…. K….! No sorry! Ale Jakbym nie kupiła więcej to bym miała spod a nie ciasto Ba! A i tak zabrakło mi na górna warstwę! … Jak reszta Pań zrobiła ciasto i im nie zabrakło?
PS guzik dało przykrycie budynku korzuch i tak był!
A jakiej firmy kupowała Pani herbatniki? Zapewne były ‘grubsze’ niż moje ;) Moje są dość cienkie, wiec mniej ważą. A budyń trzeba przykryć tak, by folia stykała się z powierzchnia budyniu – jeśli będzie przykryty nieszczelnie, to niestety siłą rzeczy zrobi się kożuch.
Do tego pytanie, czy używała Pani tak małej blaszki jak ja :) 20 x 20 cm :)
Strasznie Pani WKURZONA a w kuchni cierpliwość to najważniejszy składnik przepisu :)))
Jak długo gotować te mleko skondensowane
2 godziny
Mnie coś chyba nie wyszło. Ciasto samo w sobie jest smaczne, ale mój budyń, choć na ogniu stal długo, nie zrobił się “bardzo gęsty”. Po całonocnym leżeniu w lodówce, z masy wydobywa się jakby woda – rozwarstwienie masła nie wchodzi w grę, bo mój mikser tak długo nie potrafi kręcić ;) Myślę jednak, że zrobię je jeszcze raz, tym razem zdecydowanie zamienię herbatniki na krakersy, bo całość się zbyt słodka, nawet jak dla mnie.
Świetny przepis. Goście byli zachwyceni, pytali o przepis. Na pewno skorzystam z innych przepisów ☺️
zmiast budyniu polecam masę karpatkową taką którą się miksuje z mlekiem i gotowe
A ja dodałam do masy budyniowej trochę żelatyny, byla zbyt lejąca i bałam sie, ze nie zgęstnieje. Wyszło idealnie. Ciasto pycha !
Od dawna można kupić mleko skondensowane ugotowane
uwielbiam to ciasto! <3
Czy mógł by być budyń o smaku toffi?
Tak.
Imo chyba przeslodzisz ciasto, ale jak tak lubicie to czemu nie.
A i jeszcze jedno środek w oryginale jest biały, jeśli nie ma innego smaku pod ręką to czemu nie toffi. :)
Zrobiłam na święta oraz na sylwestra. Super ciasto. Wszyscy byli zachwyceni :) Dziękuję :)
Dolewać wrzątku, ponieważ przy tak długim gotowaniu woda sie wygotowuje. Puszka musi caly czas być przykryta wodą.
To była odp dla Beatka :) Nie tu sie wystawiła :)
A ja porostu wylewa masę do garnusKa i podgrzewam szybko i bez problemu
Przepraszam za złośliwość, ale nie mogłam się powstrzymać, czytając niektóre, a raczej większość komentarzy mam wrażenie jakby każda z tych osób po raz pierwszy staneła w kuchni i nie wiedziała co jak gdzie i z czym :| ile to autor musi mieć cierpliwości…
dziwna wypowiedz, jesli jest sie znawczynia to nie czyta sie tych prostych przepisow tylko ma sie w głowie, wiec komentaz taki tu zbyteczny, a ciepliwosc to jest ważny punkt u człowieka, dlatego ktos kto uczy musi byc cierpliwy, tak jak w rodzinie, a pan widac ze cierpliwosci nie ma
Młodzi też muszą się kiedyś nauczyć gotować
A jak by wcisnąć jeszcze dla przełamania smaku powidła śliwkowe?
I znowu masa budyniowa byla zbyt rzadka…robie ktores ciasto z kolei z tych przepisow i budyn wychodzi gesty, fajny a jak juz polacze go z maslem to robi sie rzadka masa ktora potem nie tezeje w lodowce :-( cos robie zle i nie wiem co…
A używam Pani masła przynajmniej 82%? i budyń musi być dobrze ostudzony, bo inaczej klops…
Ja też zrobiłam budyń z tego przepisu i jest po prostu za rzadki. Sprawdziłam w innych przepisach z grupy i tam jest 1 budyń i łyżka mąki ziemniaczanej. Zaraz ugotuję drugi budyń i sprawdzę. Pozdrawiam
Tutaj jest budyń + 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej i ciasto robione nie raz – a zawsze wychodzi jak na zdjęciu :) Myślę, że to kwestia odparowania odpowiednio budyniu (na gęsto) i odpowiednie ubicie masła i połączenie go z budyniem ;) Może za ciepły budyń był dodawany do masła itd? Wtedy logiczne, że masa nie wyjdzie zwarta. Pozdrawiam :)
Wystarczy dodać mniej mleka i będzie ok
Zrobiłam trochę inaczej,,,gotowałam mleko razem z masłem,które się oczywiście rozpuściło i dodałam wtedy masę budyniową,po zagotowaniu wyszło gęste,dodatkowo to przez chwilę zmiksowałam,żeby pozbyć się grudek.Takie gorące wylałam na herbatniki(wtedy one szybciej miękną) i dokończyłam resztę wg przepisu. Wyszło wyśmienite i w smaku i w wyglądzie.Jednym słowem łatwiej i szybciej nie znaczy gorzej! Pozdrawiam:)
lol? masło miało nadać puszystości masie, a ugotowanie go z mlekiem mija się kompletnie z celem.
Mniej mleka, zamiast pół litra dać 350-400 ml
Ja daję “Karpatkę w 5 minut”, którą rozrabiam na mleku plus kostka Kasi. I nic nie trzeba gotować :)
Właśnie tak myślałam zrobić ;)
a czy nie można dac tylko bitej śmaietany? musi byc budyń?
Ja wlasnie robie
Wspaniały.!!!
Jest obłędnie pyszne
Pieknie i apetycznie wyglada
Apetyczne
Ciasto przepyszne dzisiaj robiłam.Polecam
Dzisiaj robię z tego przepisu, do jutra się przegryzie i będzie na weekend jak znalazł :)
Czy blaszka ma być wyłożona folią spożywczą czy papierem do pieczenia ? Czy folia się nie stopi?
A od czego miałaby się stopić? :) To ciasto bez pieczenia, więc spokojnie :) Można użyć folię spożywczą, aluminiową, bądź papier – co akurat kto ma pod ręką ;)
A czy zamiast tej masy budyniowej mozna dac gotowa mase no do karpatki?taka kupna?:-)
Jak ktoś lubi, to można ;)
czy masę kajakowa też trzeba gotować
Nie trzeba ;) Można tylko lekko podgrzać, żeby łatwiej się rozsmarowywała :)
Przepis na piernik bez kakao
A czy zamiast herbatników mogą być krakersy
Teoretycznie mogą, ale to zależy też od krakersów, ile mają soli ;) Ja smakowo jednak preferuję herbatniki ;)
Może być margaryna kasia czy ma być zwykłe masło?
Osobiście wolę masło ;)
Dziękuję za odpowiedź. Spróbuję z masłem.
Jak mam gotowac mleko skondensowane ? Na zdjeciach jest brazowy kolor ?
Najlepiej włożyć puszkę (na stojąco) do garnuszka, zalać wodą (tak to 4/5 wysokości) i gotować ok. 2h. Potem ostudzić i otworzyć :) wcześniej otwierać nie radzę, bo lubi masa ‘wybuchać’ i brudzić całą kuchnię :)
Poza tym należy pilnować, by cały czas puszka była zakryta wodą do odpowiedniego poziomu (najlepiej gotować pod przykryciem i co jakiś czas dolać trochę wody). Pozdrawiam.
Czy konieczna jest mąka ziemniaczana? Mogę czymś to zastąpić?
Czy trzeba koniecznie budyń łączyć z masłem? Ciasto i tak jest baaaardzo kaloryczne więc nie wiem po co jeszcze to masło ;) zastanawiam się tylko czy ten budyń nie będzie wypływał z ciasta? (w końcu nie tężeje jak galaretka).
Właśnie po to jest to masło ;) nie żeby nabić kalorie, tylko, by krem miał konsystencję gładkiego, trzymającego się kremu i nie wypływał z ciasta ;)
Czy da sie zrobic krem z budyniem z cukrem? Zauwazylam ze wiele przepisow z dodatkiem budyniu to przewaznie budyn bez cukru, jakie to ma znaczenie bo cukier i tak sie potem dodaje… pozdrawiam
Da się :) a czemu by nie? :)
Ja korzystam z budyniu bez cukru, bo potem po prostu dodaję do niego tyle, ile mi pasuje smakowo ;)
Nieeeee no za mała ta blacha, przeciez to na jedną osobę jest :D sama bym do tej blaszki siadła żeby już talerzyka nie brudzic ;) powaga
Bardzo by mi zależało na ilości tych składników na wymiary tej większej blaszki, da radę? Jak ja bym obliczała to może nie wyjść :D
No praktycznie nas jest dwoje ;) z czego mąż ma skłonności do tycia ;p więc większe blaszki rzadko się u nas zdarzają ;)
Proporcje na większą blaszkę można sobie policzyć z proporcji ;) póki co konkretnych danych podać nie mogę, bo nie wiem ile cm ma Pani blaszka :) W razie problemów służę pomocą ;)
Ja wczoraj robiłam, z tym że na blachę 25×25 całą puszkę kajmaku na spód (to i tak cienka warstwa), dlatego też na wierzch pod orzechy dałam polewę mleczną. A co do budyniu to rodzinny (na 3/4litra mleka)+250g Kasi. Pycha! Polecam :-)
A w zwyklej tortowej sid uda?
W sensie w blaszce tortowej? :) Uda,ale ciężko będzie wycinać herbatniki :D
jutro wyprobuje na swoje imieniny
Prosze o porade jak mam gotowac mleko skondensowane,zeby bylo takie brazowe jak na zdjeciu ? Bardzo dziekuje za pomoc
Gotować 2-2.5 godz na bardzo wolnym ogniu
Czy ta blaszka jest naprawde tak mała 20×20 czy jest tu jakis błąd?
Tak, ma być 20x20cm.
Podziwiam cierpliwość ……….następny raz może rozmiar trzeba napisać w wysokości na 4 linijki…..
PYSZNIUTKIE I BARDZO ROSPUSTNE BYŁO ….BYŁO BO JUŻ ZEZARTE
wygląda nieprzyzwoicie apetycznie :)
bardzo apetyczne:)