kruche ciasteczka
Słodkości

Kruche ciasteczka

Kuchnia : Polska | Czas przygotowania : 10 minut | Czas gotowania/pieczenia : 24 minut | Porcje : ok. 45 sztuk

Kruche ciasteczka to jeden z moich pierwszych wypieków pod okiem Babci. Wycinanie różnych kształtów z maślanego kruchego ciasta to frajda dla każdego malucha. Jeśli macie ochotę na coś słodkiego i szybkiego, to koniecznie wypróbujcie ten przepis na ciasteczka kruche i zaangażujcie dzieci do wykrawania wzorów.


Kruche ciasteczka przepis

Tak jak wyżej wspomniałam, wykrawanie kruchych ciasteczek to wielka frajda dla maluchów. Moja córka jest przeszczęśliwa, gdy tylko wyciągam pudełko z wykrawaczkami, bo wie, że będzie mogła ‘sama’ piec. A ile radości sprawia podarowanie Tacie ciasteczkowego serduszka własnoręcznie przygotowanego!  ;) Przekonajcie się sami! :)

Przy robieniu kruchych ciasteczek ważne jest, by zarówno jajko, jak i masło były schłodzone w lodówce. Pamiętajcie również o tym, iż mimo, że są to ciasteczka, których wykonanie zajmuje mniej niż 30 minut, to niestety należy doliczyć czas chłodzenia kruchego ciasta w lodówce (bądź zamrażalniku), czyli jakieś + 1-2 h.

Takie kruche ciasteczka można oczywiście polukrować (zobacz przepis na: lukier) oraz dowolnie ozdobić, np. cukrowymi ozdobami lub jadalnymi pisakami.

kruche ciasteczka przepis

Kruche ciasteczka – Składniki:

  • 250 g mąki pszennej (u mnie tortowa typ 450)
  • 150 g masła, zimnego
  • 100 g cukru pudru
  • 1 jajko (rozmiar M), zimne
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

przepis na kruche ciasteczka

Przepis na kruche ciasteczka:

  1. Do miski wsypać mąkę, cukier puder, szczyptę soli oraz proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Następnie wbić całe jajko oraz pokrojone w kostkę schłodzone masło. Zagnieść całość na jednolitą masę (dość szybko rękoma lub za pomocą robota kuchennego). Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą i schować do lodówki lub zamrażalnika na około 1-2 godziny – by masa dokładnie się schłodziła i nie topiła podczas wykrawania kruchych ciasteczek.
  2. Blat kuchenny lekko oprószyć mąką. Wyciągnąć schłodzone ciasto z lodówki i krótko je zagnieść, lekko rozpłaszczyć, a następnie na oprószonym mąką blacie  (lub na silikonowej macie) rozwałkować na grubość ok. 3-4 mm. Z tak przygotowanego ciasta wykrawać foremkami dowolne kształty i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Piekarnik rozgrzać do 180 st. C (góra-dół, bez termoobiegu) i piec kruche ciasteczka przez ok. 10-12 minut do zarumieniania. Po upieczeniu studzić ciasteczka na kratce. Z podanych wyżej składników wyszło mi ok. 45 sztuk kruchych ciastek. Można je dowolnie udekorować po ostudzeniu lub pozostawić w pierwotnej formie. Smacznego!

Polecam także przepis na: ciasteczka owsiane.

ciastka z maslem ciasteczka

4.7 / 5 ( 34 głosów )

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.