kruche ciasto z truskawkami

Kruche ciasto z truskawkami

Jeśli szukacie przepisu na proste kruche ciasto z truskawkami to koniecznie wypróbujcie ten przepis! To ciasto każdemu się udaje (nawet początkującym) i każdemu smakuje.


Proste ciasto z truskawkami – jak zrobić?

Ciasto z malinami i budyniową pianką pewnie zna większość z Was. Teraz kiedy powoli zaczyna się sezon na truskawki, postanowiłam zrobić podobne ciasto jak to wcześniej wymienione i tak oto powstało kruche ciasto z truskawkami. Baza jest taka sama – czyli tradycyjnie pyszne kruche ciasto, a jedynie budyniowa pianka nieco zmodyfikowana, a zamiast malin oczywiście pyszne, słodkie truskawki.

Wedle uznania budyniową piankę malinową można zastąpić innym ulubionym smakiem, np. śmietankowym lub waniliowym. Ciasto można na wierchu oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem.

proste ciasto z truskawkami

Kruche ciasto z truskawkami – Składniki:

Składniki na kruche ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej – ok. 375 g
  • 5 żółtek (od jajek klasy M)
  • 2 płaski łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 czubate łyżki cukru pudru
  • 250 g masła, koniecznie schłodzonego

Składniki na budyniową piankę:

  • 5 białek  (od jajek klasy M)
  • 1 szklanka cukru – ok. 220 g
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
  • 2 opakowania (każdy po 40 g) budyniu malinowego (wedle uznania można też użyć śmietankowego lub waniliowego)
  • pół szklanki oleju rzepakowego – ok. 125 ml

Dodatkowo:

  • ok. 350 g truskawek
  • cukier puder do oprószenia ciasta

proste kruche z truskawkami

Przepis na kruche ciasto z truskawkami:

  1. Do miski wsypać mąkę pszenną tortową, proszek do pieczenia i cukier, wymieszać. Następnie dodać żółtka oraz schłodzone, posiekane w kostkę masło. Szybko zagnieść jednolite ciasto. Podzielić je na 2 porcje, po 60% i 40% masy. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć na minimum godzinę do zamrażalnika lub na kilka godzin do lodówki, by odpowiednio się schłodziło i potem łatwo się tarło na tarce.
  2. Blachę o wymiarach 24 x 24 cm wysmarować masłem i wyłożyć jej dno papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce o dużych oczkach większą część ciasta (60%), wyrównać lekko dłonią. Piec w temp. 190 st. C przez ok. 15-18 minut (na złoty kolor). Ostudzić.
  3. Kiedy spód jest już ostudzony, zacząć ubijać białka na sztywno. Następnie stopniowo, łyżka po łyżce, wsypywać zwykły cukier wymieszany z cukrem wanilinowym, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać budyń w proszku, dalej miksując (lub po prostu wmieszać go dokładnie, najlepiej za pomocą ubijaczki do białek). Na koniec powoli wlewać olej i dalej ubijać do połączenia się masy.
  4. Na spód ciasta wyłożyć piankę. Truskawki umyć, osuszyć, pozbawić je szypułek, a następnie pokroić na połówki. Wysypać je na budyniową piankę. Na wierzch zetrzeć pozostałą część (40%) schłodzonego kruchego ciasta.
  5. Włożyć kruche ciasto z truskawkami do nagrzanego do 190 st. C piekarnika i piec przez ok. 35-40 minut (aż góra zrobi się złotego koloru). Wierzch można posypać cukrem pudrem, lub polać lukrem i ozdobić świeżymi truskawkami. Smacznego! :)

ciasto z truskawkami

 

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.