Kruche ciasto ze śliwkami i bezą


Kruche ciasto ze śliwkami i bezą, przełożone budyniem… to kolejna propozycja na blogu z użyciem tych owoców.  Kruche ciasto, budyń i do tego pyszna beza – tego ciasta nie można nie kochać :) Jeśli uwielbiacie śliwki węgierki tak samo jak ja, to może również skusicie się na: Nutellę ze śliwek lub nalewkę śliwkową.

A teraz póki co zapraszam do przeczytania przepisu na pyszną tartę ze śliwkami i bezą :)


Kruche ciasto ze śliwkami i bezą – Składniki:

Blaszka o wym. : 20x20cm

Kruche ciasto:

  • 130 g mąki pszennej tortowej
  • szczypta soli
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 40 g cukru (ok. 6 łyżeczek)
  • 70 g zimnego masła
  • 3 żółtka (miałam dość małe jajka, więc jeśli macie duże, to możecie użyć dwóch żółtek).

Beza:

  • 3 białka
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki cukru pudru przesianego przez sitko
  • 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Dodatkowo:

  • 1 budyń śmietankowy (+2 łyżki cukru opcjonalnie)
  • 500ml mleka
  • ok. 300-350g śliwek węgierek
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej (do oprószenia śliwek)

DSC_0475

Kruche ciasto ze śliwkami i bezą – Wykonanie:

  1. Piekarnik nagrzać do 180C. Mąkę przesiać przez sitko do miski, dodać cukier, sól i proszek do pieczenia, wymieszać łyżką.
  2. Schłodzone masło posiekać w kostkę, dodać do mąki i rozrobić palcami tak, by powstało ciasto podobne “okruchów chleba”. Następnie dodać żółtka i zagnieść jednolite ciasto.
  3. Blaszkę wysmarować masłem, wylepić jej dno ciastem. Ponakłuwać ciasto widelcem w kilku miejscach. Wstawić do piekarnika i piec ok. 15 minut (do lekkiego zarumienienia).
  4. Budyń ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu (jeśli używamy budyniu niesłodzonego, to opcjonalnie możemy dodać do niego 2 łyżki cukru).
  5. Śliwki umyć, przekroić na pół, pozbawić je pestek. Wrzucić na sitko, by obeschły (ewentualnie osuszyć je papierowym ręcznikiem). Następnie delikatnie oprószyć (używając sitka) owoce w mące ziemniaczanej (zapobiegnie to nadmiernemu puszczaniu soków przez owoce i powstaniu zakalca).
  6. Białka ubić na sztywną pianę, dodać łyżkę soku z cytryny, ubijać przez kilka sekund. Następnie stopniowo, małymi porcjami dodawać cukier. Ubijać do czasu aż masa stanie się sztywna i lśniąca. Na koniec dodać przesianą przez sitko mąkę ziemniaczaną i ubijać jeszcze przez 1-2 minuty.
  7. Na podpieczonym spodzie wyłożyć budyń, następnie śliwki skórką do dołu, a na koniec całość przykryć bezą. Wstawić do piekarnika i piec w 180C przez ok. 15 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 125C i piec przez kolejne 20 minut. Zostawić ciasto jeszcze na ok. 30 minut w wyłączonym piekarniku, by beza dokładnie się wysuszyła. Smacznego! :)


To jak? Zabieracie się za kruche ciasto ze śliwkami i bezą? :) Pamiętajcie, że mile widziane są zdjęcia potraw w Waszym wykonaniu ;) Możecie je podsyłać na maila: kontakt@kulinarneprzeboje.pl

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

5 odpowiedzi na “Kruche ciasto ze śliwkami i bezą

  1. Anonim :

    Dla mnie osobiście ciasto za słodkie a śliwki raczej się ugotowały a nie upiekły gdyż budyń się rozpuścił a nie stężał nie wyszło

    • SłodkaBabeczka :

      Może niedokładnie osuszyła Pani śliwki i niezbyt oprószyła mąką? bo budyń dobrze ugotowany nie powinien się rozpuścić.. a co do słodkości, to kwestia gustu :) my lubimy słodkie, a cukru zawsze można dać mniej :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.