Kruche ciasto ze śliwkami i bezą, przełożone budyniem… to kolejna propozycja na blogu z użyciem tych owoców. Kruche ciasto, budyń i do tego pyszna beza – tego ciasta nie można nie kochać :) Jeśli uwielbiacie śliwki węgierki tak samo jak ja, to może również skusicie się na: Nutellę ze śliwek lub nalewkę śliwkową.
A teraz póki co zapraszam do przeczytania przepisu na pyszną tartę ze śliwkami i bezą :)
Kruche ciasto ze śliwkami i bezą – Składniki:
Blaszka o wym. : 20x20cm
Kruche ciasto:
- 130 g mąki pszennej tortowej
- szczypta soli
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 40 g cukru (ok. 6 łyżeczek)
- 70 g zimnego masła
- 3 żółtka (miałam dość małe jajka, więc jeśli macie duże, to możecie użyć dwóch żółtek).
Beza:
- 3 białka
- szczypta soli
- 3/4 szklanki cukru pudru przesianego przez sitko
- 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Dodatkowo:
- 1 budyń śmietankowy (+2 łyżki cukru opcjonalnie)
- 500ml mleka
- ok. 300-350g śliwek węgierek
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej (do oprószenia śliwek)
Kruche ciasto ze śliwkami i bezą – Wykonanie:
- Piekarnik nagrzać do 180C. Mąkę przesiać przez sitko do miski, dodać cukier, sól i proszek do pieczenia, wymieszać łyżką.
- Schłodzone masło posiekać w kostkę, dodać do mąki i rozrobić palcami tak, by powstało ciasto podobne “okruchów chleba”. Następnie dodać żółtka i zagnieść jednolite ciasto.
- Blaszkę wysmarować masłem, wylepić jej dno ciastem. Ponakłuwać ciasto widelcem w kilku miejscach. Wstawić do piekarnika i piec ok. 15 minut (do lekkiego zarumienienia).
- Budyń ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu (jeśli używamy budyniu niesłodzonego, to opcjonalnie możemy dodać do niego 2 łyżki cukru).
- Śliwki umyć, przekroić na pół, pozbawić je pestek. Wrzucić na sitko, by obeschły (ewentualnie osuszyć je papierowym ręcznikiem). Następnie delikatnie oprószyć (używając sitka) owoce w mące ziemniaczanej (zapobiegnie to nadmiernemu puszczaniu soków przez owoce i powstaniu zakalca).
- Białka ubić na sztywną pianę, dodać łyżkę soku z cytryny, ubijać przez kilka sekund. Następnie stopniowo, małymi porcjami dodawać cukier. Ubijać do czasu aż masa stanie się sztywna i lśniąca. Na koniec dodać przesianą przez sitko mąkę ziemniaczaną i ubijać jeszcze przez 1-2 minuty.
- Na podpieczonym spodzie wyłożyć budyń, następnie śliwki skórką do dołu, a na koniec całość przykryć bezą. Wstawić do piekarnika i piec w 180C przez ok. 15 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 125C i piec przez kolejne 20 minut. Zostawić ciasto jeszcze na ok. 30 minut w wyłączonym piekarniku, by beza dokładnie się wysuszyła. Smacznego! :)
To jak? Zabieracie się za kruche ciasto ze śliwkami i bezą? :) Pamiętajcie, że mile widziane są zdjęcia potraw w Waszym wykonaniu ;) Możecie je podsyłać na maila: kontakt@kulinarneprzeboje.pl
Dla mnie osobiście ciasto za słodkie a śliwki raczej się ugotowały a nie upiekły gdyż budyń się rozpuścił a nie stężał nie wyszło
Może niedokładnie osuszyła Pani śliwki i niezbyt oprószyła mąką? bo budyń dobrze ugotowany nie powinien się rozpuścić.. a co do słodkości, to kwestia gustu :) my lubimy słodkie, a cukru zawsze można dać mniej :)
Czy wersja bez owoców – białka od razu na budyń będzie ok?
Witam, mam pytanie. Czy zamiast sliwek można uzyc inne owoce? Na przykład jabłko?
można