krupnik

Krupnik


Krupnik tradycyjny – dla jednych zmora dzieciństwa, dla innych ulubiona zupa. Ja na szczęście należę do tych osób, które krupnik uwielbiają i mogłabym go jeść na okrągło. Mój Mąż zaś stwierdził, że krupniku nie lubi, a jak tylko posmakował tej zupy w moim wykonaniu, to na raz zjadł trzy talerze ;) Nasza starsza córka też uwielbia tę zupę, a młodsza – jeszcze nie jest na etapie rozszerzania diety, ale mam nadzieję, że będzie wielką fanką krupniku, jak cała nasza rodzinka.

Krupnik przepis

Krupnik to tradycyjna zupa kuchni polskiej. Jednak przepisów na zupę krupnik jest wiele. Jedni robią ją na żeberkach, inni na mięsie drobiowym (skrzydełkach, udkach bądź ćwiartkach kurczaka). Mi i mojej rodzinie zaś najbardziej smakuje wersja na mięsie mieszanym, zarówno drobiowym, jak i wieprzowym. Dlatego mój krupnik jest na bazie wywaru stworzonego na skrzydełkach z kurczaka oraz na żeberkach wieprzowych. Oczywiście Wy, wedle uznania możecie ugotować tę zupę na jednym rodzaju mięsa, dając np. 1 kg żeberek lub 1 kg mięsa kurczaka z kością (skrzydełka, udka itd.).

Tak samo jeśli chodzi o zabielanie zupy. Z reguły krupniku nie zabielam, ale czasami najdzie mnie ochota i dodaję do niego śmietankę (ale to już po rozlaniu zup do głębokich talerzy). Najczęściej wtedy sięgam po słodką śmietankę kremówkę 30%, chociaż zdarza mi się dawać również kleks gęstej kwaśnej śmietany 18%.

Wracając do samego krupniku, to jest to smaczna zupa, którą warto zrobić od czasu do czasu. Jest idealna zwłaszcza na chłodne jesienno-zimowe dni, ponieważ jest pożywna i rozgrzewająca. Polecana jest przy przeziębieniu, a także przy problemach żołądkowo-jelitowych, gdy chcemy wprowadzić jakieś danie, tuż po ścisłej diecie.


krupnik przepis

Krupnik tradycyjny na żeberkach

Krupnik na żeberkach wieprzowych to chyba najczęściej robiona opcja w wielu domach. Inni robią krupnik na mięsie z kurczaka, a jeszcze inni wolą by był to krupnik na bulionie. Może to być bulion warzywny lub mięsny, przy czym moim zdaniem mięsny o wiele lepiej tutaj pasuje.

Tak jak wcześniej wspomniałam, u nas krupnik robi się na mięsie mieszanym, ale czasami, gdy zostanie mi rosół z niedzielnego obiadu, to robię krupnik na rosole. Wtedy po prostu odcedzam go od warzyw i innych składników, a do zrobienia krupniku wykorzystuję właśnie wywar z rosołu. Reszta kroków jest taka sama, pomijam tylko godzinny etap gotowania wywaru – reszta leci już tak samo, czyli dodaję warzywa, kaszę, ziemniaki itd.

Jaka kasza do krupniku?

Skąd nazwa krupnik? Kiedyś mówiono, że zupa z krupami, to właśnie ta z kaszą jęczmienną – stąd też nazwa tej zupy. Tak więc krupnik tradycyjny to ten właśnie z kaszą jęczmienną. Czasami jednak i tak pytacie, czy to w mailach, czy na facebooku, jaka kasza do krupniku jest najlepsza. Tak więc spieszę z odpowiedzią, że wszystko tak naprawdę zależy od Waszych upodobań smakowych. Ja osobiście preferuję do zupy krupnik dodawać kaszę jęczmienną wiejską, czyli taką drobną. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by zamienić ją np. na kaszę pęczak, a nawet na kaszę jaglaną, czy gryczaną, jeśli takowe lubicie. Jedna tylko taka uwaga na sam koniec – uważajcie na ilość kaszy jaką dodajecie do zupy. Ja lubię, gdy krupnik jest dość gęsty, więc w moim przepisie znajdziecie sporą ilość warzyw oraz kaszy. Mogłoby się wydawać, że 6 łyżek to mało, ale pamiętajcie, że kasza pęcznieje i mocno zwiększa swoją objętość, nawet 3-krotnie! Jeśli wolicie mniej gęste zupy, to możecie zmniejszyć ilość kaszy do 4 łyżek.

Krupnik – Składniki:

  • 2 litry wody
  • 6 skrzydełek kurczaka – ok. 720 g
  • 300 g żeberek wieprzowych
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 5 ziaren czarnego pieprzu + ewentualnie więcej do smaku (świeżo mielonego czarnego pieprzu) na sam koniec
  • 2 kawałki suszonych grzybów (opcjonalnie; u mnie borowik szlachetny)
  • 2 średnie marchewki – ok. 250 g
  • 2 średnie pietruszki – ok. 160 g
  • kawałek pora – ok. 70 g
  • kawałek selera – ok. 90 g
  • 3 średnie ziemniaki – ok. 380 g
  • 6 pełne łyżki kaszy jęczmiennej drobnej (u mnie wiejskiej) – ok. 80 g
  • 2 płaskie łyżeczki soli + ewentualnie więcej do smaku na sam koniec
  • garść natki pietruszki

warzywa

Przepis na krupnik:

  1. Mięso (żeberka i skrzydełka) opłukać pod zimną wodą. Włożyć do garnka i zalać 2 litrami zimnej wody. Postawić garnek na palniku i doprowadzić wodę do wrzenia. Zdjąć szumowiny z powierzchni i zmniejszyć moc palnika, by zupa lekko się gotowała pod lekko uchyloną pokrywką. Po ściągnięciu szumowin dodać do zupy 3 ziarna ziela angielskiego, 2 liście laurowe, 5 ziaren czarnego pieprzu oraz 2 suszone kawałki grzybów (opcjonalnie, dają lepszy smak i aromat). Wywar z mięsa gotować pod przykryciem, na niezbyt dużym ogniu przez około 1 godzinę.
  2. W międzyczasie obrać z łupinek marchewkę, pietruszkę i seler, a następnie pokroić je w kostkę o boku ok. 0,5 cm.
  3. Por pokroić na półplasterki.
  4. Po godzinie gotowania się wywaru mięsnego należy wyciągnąć mięso i oddzielić je od kości. Następnie ponownie wrzucić do zupy mięso oraz pokrojone warzywa, takie jak marchew, pietruszka, seler i por. Gotować całość dalej na małym płomieniu przez około 30 minut.
  5. Następnie ziemniaki obrać z łupin i pokroić w kostkę o boku ok. 1 cm.
  6. Kaszę przepłukać kilka razy na sitku pod bieżącą, zimną wodą.
  7. Ziemniaki oraz kaszę dodać do garnka z gotującą się zupą i gotować dalej przez kolejne 20 minut. Pod koniec gotowania (ok. 5-10 minut przed zakończeniem gotowania) doprawić zupę solą (ja wsypuję 2 płaskie łyżeczki i smakuję, czy taka słoność mi odpowiada; wedle uznania dodaję więcej soli). Doprawić krupnik również pieprzem do smaku. Po tych 20 minutach wszystkie warzywa (w tym ziemniaki) powinny być miękkie. Jeśli nie są, to należy wydłużyć czas gotowania o kilka minut. Gdyby zupa Waszym zdaniem wyszła zbyt gęsta, to możecie dodać do niej odrobinę wody.
  8. Natkę pietruszki drobno posiekać.
  9. Ugotowaną zupę przelać do talerzy. Oprószyć natką pietruszki. Opcjonalnie zabielić śmietaną. Smacznego!

Gorąco zapraszam również po moje inne przepisy na zupę, zwłaszcza na ulubioną zupę mojego Męża, czyli po przepis na zupę ogórkową.

przepis na krupnik tradycyjny zupa krupnik

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Jedna odpowiedź na “Krupnik

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.