krwawy popcorn

Krwawy popcorn


Krwawy popcorn – brzmi groźnie? :) Ogólnie jakoś nie przepadam za Halloween ani go nie obchodzę, aczkolwiek przekąski na to święto czasami są dość ciekawe, mimo swojej straszności ;) Jeśli chodzi o krwawy popcorn to zaciekawił mnie swoim wyglądem, gdy akurat przeglądałam Pinterest i stwierdziłam, że skoro uwielbiam popcorn, to czemu by nie wypróbować takiej właśnie przekąski :) Polecam wszystkim, którzy mają ochotę na popcorn w nieco innym wydaniu :)


Krwawy popcorn – przekąska na Halloween

Krwawy popcorn to nic innego jak popcorn w wersji słodko-słonej, tak więc jeśli lubicie popcorn z karmelem, to ten również powinien Wam przypaść do gustu. Świetnie się sprawdzi jako przekąska na Halloween, ale nie tylko. Zapewne na każdej innej imprezie goście również będą zachwyceni taką nową formą podania popcornu :) i taka przekąska na imprezę na pewno robi wrażenie! :)

Polecam również wypróbować takie przekąski na Halloween, jak: imprezowe miotełki z paluszków solonych oraz papryki a’la dynie na Halloween – czyli pomarańczowa papryka nadziana ulubioną sałatką.

Krwawy popcorn – Składniki:

  • kilka dużych garści popcornu (lub suszone ziarna kukurydzy + olej + sól —> na końcu wpisu możesz poczytać, jak zrobić domowy popcorn)
  • pół szklanki cukru pudru – ok. 80 gramów
  • 1 duża łyżka i 1 mała łyżeczka gorącej wody
  • czerwony barwnik spożywczy i ewentualnie odrobina niebieskiego barwnika (u mnie barwnik firmy Wilton w postaci żelu)

krwawy popcorn

Przepis na krwawy popcorn:

  1. Do miski wsypać popcorn. Można użyć gotowego lub zrobić popcorn samodzielnie w domu – jak to zrobić, możecie przeczytać na końcu tego wpisu.
  2. Następnie przygotować lukier. W tym celu wsypać do miseczki pół szklanki cukru pudru i dodać 1 dużą łyżkę (stołową) i 1 małą łyżeczkę (taką do herbaty) gorącej wody i dokładnie wymieszać. Następnie za pomocą wykałaczki dodać czerwony barwnik w takiej ilości, jaki chcemy uzyskać kolor lukru, wymieszać. Jeśli chcecie, by był on bardziej ciemnokrwisty, to należy dodać również odrobinę niebieskiego barwnika.
  3. Popcorn polać wyżej przygotowanym lukrem. Goście na domowej imprezie na pewno będą zachwyceni :) Smacznego!

Co można dać zamiast lukru?

Zamiast lukru z cukru pudru i wody można użyć roztopionego masła, bądź karmelu. Jak zrobić krwisty karmel do popcornu? Potrzebne składniki: 150 ml śmietany kremówki, 200 g cukru zwykłego, 60 g masła, szczypta soli oraz czerwony i niebieski barwnik spożywczy. Następnie należy przejść do przygotowania krwistego karmelu. W tym celu wsypać cukier do rondelka i podgrzewać go delikatnie aż zacznie się rozpuszczać, co jakiś czas mieszając za pomocą drewnianej łyżki. gdy cukier już się rozpuści i zarumieni, dodać masło oraz sól i całość dość energicznie mieszać do czasu połączenia się składników w jednolitą całość. Kolejno dolewać stopniowo śmietankę, cały czas mieszając. Jeśli cukier się skarmelizuje w grudki, to znaczy,że trzeba sos nieco dłużej podgrzewać ciągle mieszając, aż stanie się płynny. Na koniec dodać czerwony barwnik oraz odrobinę niebieskiego. Pozostawić sos do lekkiego przestudzenia, a gdy delikatnie zgęstnieje, to polać nim popcorn.

Jak zrobić domowy popcorn?

Składniki potrzebne do wykonania domowego popcornu:

  • ok. 150 g ziaren kukurydzy
  • olej rzepakowy
  • sól do smaku

Przepis na domowy popcorn:

  1. Na dno garnka (najlepiej takiego z grubszym dnem) wlać odrobinę oleju (cienką warstwę na dnie) i podgrzać go. Wsypać tyle ziaren suchej kukurydzy, by przykryły dno garnka (nie więcej). Przykryć garnek pokrywką.
  2. Podgrzewać kukurydzę na małym ogniu do czasu aż ziarenka kukurydzy przestaną strzelać. Co jakiś czas potrząsnąć garnkiem, by wszystkie ziarenka równomiernie się nagrzały.
  3. Gotowy popcorn przełożyć do miski, posolić do smaku i polać krwawym sosem (z cukru pudru lub karmelowym). Smacznego!

popcorn z krwawym lukrem

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Jedna odpowiedź na “Krwawy popcorn

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.