Romantyczna kolacja we dwoje lub imprezowy wieczór ze znajomymi? Takie kuleczki serowe z orzechami super się sprawdzą jako imprezowa przekąska.
Składniki:
- 135 g serka śmietankowego aksamitnego (nie puszystego) np. Twój Smak
- 120 g sera feta
- 1 duża garść suszonej żurawiny – ok. 40 g
- 2 duże garście orzechów włoskich – ok. 50 g
Przepis na kuleczki serowe z orzechami:
- Orzechy włoskie drobno posiekać, a następnie wrzucić na rozgrzaną, suchą patelnię i podprażyć przez chwilę (do lekkiego zarumienienia i wydania aromatu; uważać, by nie przypalić orzechów). Ostudzić.
- Suszoną żurawinę również drobno posiekać.
- Serek śmietankowy przełożyć do miseczki. Dodać pokrojony w kostkę ser feta i całość rozgnieść widelcem na jednolitą masę. Następnie dodać posiekaną żurawinę. Całość dokładnie wymieszać.
- Z tak przygotowanej masy uformować małe kuleczki (co jakiś czas warto dłonie zwilżyć zimną wodą, by łatwiej formowało się kuleczki).
- Tak przygotowane kuleczki serowe wyłożyć na talerz i schować do lodówki na około 1-2 godziny, by się schłodziły.
- Po tym czasie wyciągnąć je z lodówki i otoczyć w ostudzonych, prażonych orzechach. Smacznego!
Jeśli szukacie więcej imprezowych przekąsek, to koniecznie wypróbujcie takie przepisy jak: ślimaczki z ciasta francuskiego oraz roladki z szynki. Obowiązkowo warta polecenia jest także rolada szpinakowa z wędzonym łososiem oraz sałatka gyros, która króluje na każdej imprezie.

