kulki mocy
Słodkości

Kulki mocy

Kiedy najdzie Was ochota na coś słodkiego lub potrzebujecie zastrzyku energii na resztę dnia, to koniecznie sięgnijcie po kulki mocy! Są to pyszne, a jednocześnie zdrowe łakocie. Idealne zarówno dla dzieci, jak i dorosłych.

Kulki mocy – Składniki:

  • pół szklanki płatków owsianych błyskawicznych – ok. 55 g
  • ok. 125 g daktyli suszonych bez pestek
  • 1 czubata łyżka masła orzechowego dobrej jakości – ok. 60 g
  • 1 łyżka ziaren słonecznika (bez łupinek) – ok. 12 g
  • 1 łyżka orzechów włoskich (bez łupinek) – ok. 13 g
  • 1 łyżka orzechów laskowych prażonych ** – ok. 13 g
  • 1 płaska łyżeczka gorzkiego kakao do otoczenia kulek (opcjonalnie)

** Jeśli użyjecie zwykłych orzechów laskowych w skórce, to należy wrzucić je na chwilę na patelnię i podgrzewać na małym ogniu aż zaczną uwalniać aromat; następnie przerzucić je na szmatkę kuchenną i potrzeć o siebie, by pozbyć się z ich powierzchni brązowej skórki, która mogłaby nadać kulkom mocy nieco gorzkawy posmak.

kulki mocy przepis

Przepis na kulki mocy:

  1. Daktyle przejrzeć, czy nie mają pestek. Wrzucić je do miseczki, zalać wrzątkiem, by były całkowicie zakryte wodą. Odstawić na ok. 30-40 minut, by zmiękły. Po tym czasie odsączyć je z wody i dokładnie osuszyć.
  2. Do malaksera lub pojemnika blendera wrzucić płatki owsiane, ziarna słonecznika, orzechy włoskie i orzechy laskowe. Zmiksować wszystko razem, najlepiej stopniowo, by nie zmielić całości na piasek (dobrze jest zostawić małe kawałki orzechów (tak jak na moim zdjęciu powyżej). Kolejno do pojemnika wrzucić daktyle oraz masło orzechowe i również jeszcze przez chwilę miksować.
  3. Z tak przygotowanej masy uformować kuleczki – mi wyszło 13 sztuk. Na koniec można je otoczyć np. w kakao, aczkolwiek ja wolę wersję bez otoczki, bo kakao daje nieco gorzkawy posmak. Wedle uznania możne je otoczyć w innych składnikach: np. posiekanych orzechach, wiórkach kokosowych, sezamie, maku bądź w mleku w proszku.
  4. Wstawić kulki mocy do lodówki na 2-3 godziny, by stały się nieco zwarte, aczkolwiek jeśli użyjecie masła orzechowego dobrej jakości, to kulki powinny być odpowiednio zwarte już po przygotowaniu, bez konieczności chłodzenia. Smacznego!

Zobacz również przepis na: drożdżówki ze śliwkami – moja Mama mówi, że to najlepsze drożdżówki, jakie w życiu jadła, tak więc gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu.

kulki mocy prosty przepis
5 / 5 ( 13 głosów )

1 thought on “Kulki mocy”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here