Kurczak w sosie śmietanowym ala Carbonara – to pomysł na pysznego, kremowego kurczaka z dodatkiem boczku i parmezanu. Nie jest to stricte kopia słynnej Carbonary, gdyż w sosie nie ma jajek, a dla uzyskania aksamitnego sosu wykorzystałam śmietankę kremówkę.
Takiego kurczaka możecie podawać wedle uznania – z makaronem, ryżem lub kaszą. Ja najczęściej serwuję go z makaronem pappardelle lub tagliatelle.
Danie to jest dość sycące i spokojnie wystarczy dla 3-4 osób.
Kurczak w sosie śmietanowym ala Carbonara – Składniki:
- 2 pojedyncze filety z piersi kurczaka – ok. 500 g
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
- 2 czubate łyżki mąki pszennej do obtoczenia kurczaka
- 200 g boczku wędzonego w plastrach
- olej rzepakowy do smażenia
- 3 ząbki czosnku
- 1 mała cebula – ok. 75 g
- 450 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
- 30g sera typu Parmezan, Grana Padano lub Pecorino do sosu
- kilka gałązek natki pietruszki, bazylii lub innych ulubionych ziół – wedle uznania
- 200g makaronu spaghetti, pappardelle, tagliatelle lub ryżu
Przepis na kurczaka w sosie śmietanowym ala Carbonara:
- Kurczaka dokładnie umyć, oczyścić z ewentualnych błonek, chrząstek i kostek. Każdy filet przekroić wzdłuż na 2 części (tak, by powstały dwa cienkie kotlety). Oprószyć z obu stron solą i świeżo zmielonym pieprzem. Otoczyć kotlety w mące pszennej dokładnie z obu stron.
- Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć kurczaka z obu stron (około 4-5 minut na stronę, w zależności od grubości kurczaka). Zdjąć mięso z patelni i odłożyć na bok.
- Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę.
- Czosnek obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach lub przecisnąć przez praskę.
- Boczek w plastrach pokroić na mniejsze paseczki.
- Na tej samej patelni na której wcześniej smażył się kurczak wrzucić pokrojony na mniejsze paseczki boczek oraz pokrojoną cebulę. Podsmażyć do lekkiego zarumienienia boczku i zeszklenia się cebuli. Dodać czosnek i smażyć jeszcze przez pół minuty. Następnie dodać na patelnię (do boczku, cebuli i czosnku) wcześniej podsmażonego kurczaka, zalać śmietanką i dusić na małym ogniu przez ok. 10 minut. Kolejno wrzucić starty na małych oczkach parmezan, wymieszać i dusić całość dalej aż sos zgęstnieje. Na koniec doprawić sos do smaku solą (można sól pominąć, jeśli Wasz boczek był dość słony) i pieprzem. Oprószyć danie świeżo posiekaną natką pietruszki.
- Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić, przełożyć na talerze. Na makaron wyłożyć kurczaka, polać sosem. Ewentualnie jeszcze oprószyć na wierzchu odrobiną startego parmezanu i natką pietruszki. Wedle uznania makaron możecie zastąpić np. ryżem lub kaszą. Smacznego!
Pychotka!! Cała rodzina zachwycona!!
Ten przepis znam Jest super Polecam też flet z suszonymi pomidorami oliwkami jalapeńo i świeżym szpinakiem plus śmietana To też jest pyszne
Wygląda obłędnie, aż ślinka cieknie! Może żona mi zrobi ;)
Może Ty żonie
Czy boczek ma być parzony czy wędzony?
wędzony
Zrobiłam ponownie i wyszło pycha Dodałam jeszcze da sosu kilka podsmażonych wcześniej pieczarek. Też pasują świetnie do sosu
zrobiłam dziś i również dodałam pieczarek jak Pani, jak dla mnie sos pyszny ale gdybym miała ponownie zrobić zrezygnowałabym z fileta z kurczaka
Pyszne danie!
Polecam!
Zrobiłam dziś ten przepis. Jest bardzo dobry,a kurczak rozpuszcza się w ustach . Tylko po co to duszenie 10 minut skoro wszystko jest usmażone? Śmietana zrobiła mi się jak Kisiel i musiałam mlekiem ratować….
Duszę na bardzo małym ogniu, może u Ciebie był po prostu za duży płomień ;) A duszę po to, żeby śmietanka właśnie odpowiednio zgęstniała (ale mniej niż do konsystencji kisielu):)
Dzisiaj zrobiłam, przepyszne!!
Zadowolona mama która nie je ostatnio zbytnio dużej ilości mięsa – makaron z samym sosem wyśmienity Za to dla taty została duża ilość kurczaka więc każdy miał coś dla siebie ❤️ Polecam!
to nie jest kurczak w sosie tylko filet z kurczaka w sosie carbonarre
Owszem jest tu filet :) Ale zostało użyte samo słowo “kurczak” , bo w innym przypadku tytuł byłby za długi ;) Pozdrawiam.
A filet to nie kurczak??Co za stetryczały anonim-))))