kurczak carbonara

Kurczak w sosie śmietanowym ala Carbonara

Kurczak w sosie śmietanowym ala Carbonara – to pomysł na pysznego, kremowego kurczaka z dodatkiem boczku i parmezanu. Nie jest to stricte kopia słynnej Carbonary, gdyż w sosie nie ma jajek, a dla uzyskania aksamitnego sosu wykorzystałam śmietankę kremówkę.



Takiego kurczaka możecie podawać wedle uznania – z makaronem, ryżem lub kaszą. Ja najczęściej serwuję go z makaronem pappardelle lub tagliatelle.

Danie to jest dość sycące i spokojnie wystarczy dla 3-4 osób.

kurczak carbonara z boczkiem

Kurczak w sosie śmietanowym ala Carbonara – Składniki:

  • 2 pojedyncze filety z piersi kurczaka – ok. 500 g
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej do obtoczenia kurczaka
  • 200 g boczku wędzonego w plastrach
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula – ok. 75 g
  • 450 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
  • 30g sera typu Parmezan, Grana Padano lub Pecorino do sosu
  • kilka gałązek natki pietruszki, bazylii lub innych ulubionych ziół – wedle uznania
  • 200g makaronu spaghetti, pappardelle, tagliatelle lub ryżu

kurczak carbonara w sosie śmietanowym

Przepis na kurczaka w sosie śmietanowym ala Carbonara:

  1. Kurczaka dokładnie umyć, oczyścić z ewentualnych błonek, chrząstek i kostek. Każdy filet przekroić wzdłuż na 2 części (tak, by powstały dwa cienkie kotlety). Oprószyć z obu stron solą i świeżo zmielonym pieprzem. Otoczyć kotlety w mące pszennej dokładnie z obu stron.
  2. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć kurczaka z obu stron (około 4-5 minut na stronę, w zależności od grubości kurczaka). Zdjąć mięso z patelni i odłożyć na bok.
  3. Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę.
  4. Czosnek obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach lub przecisnąć przez praskę.
  5. Boczek w plastrach pokroić na mniejsze paseczki.
  6. Na tej samej patelni na której wcześniej smażył się kurczak wrzucić pokrojony na mniejsze paseczki boczek oraz pokrojoną cebulę. Podsmażyć do lekkiego zarumienienia boczku i zeszklenia się cebuli. Dodać czosnek i smażyć jeszcze przez pół minuty. Następnie dodać na patelnię (do boczku, cebuli i czosnku) wcześniej podsmażonego kurczaka, zalać śmietanką i dusić na małym ogniu przez ok. 10 minut. Kolejno wrzucić starty na małych oczkach parmezan, wymieszać i dusić całość dalej aż sos zgęstnieje. Na koniec doprawić sos do smaku solą (można sól pominąć, jeśli Wasz boczek był dość słony) i pieprzem. Oprószyć danie świeżo posiekaną natką pietruszki.
  7. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić, przełożyć na talerze. Na makaron wyłożyć kurczaka, polać sosem. Ewentualnie jeszcze oprószyć na wierzchu odrobiną startego parmezanu i natką pietruszki. Wedle uznania makaron możecie zastąpić np. ryżem lub kaszą. Smacznego!

kurczak w sosie śmietanowym

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

11 odpowiedzi na “Kurczak w sosie śmietanowym ala Carbonara

  1. Juna :

    Zrobiłam ponownie i wyszło pycha Dodałam jeszcze da sosu kilka podsmażonych wcześniej pieczarek. Też pasują świetnie do sosu

    • G :

      zrobiłam dziś i również dodałam pieczarek jak Pani, jak dla mnie sos pyszny ale gdybym miała ponownie zrobić zrezygnowałabym z fileta z kurczaka

  2. Juna :

    Zrobiłam dziś ten przepis. Jest bardzo dobry,a kurczak rozpuszcza się w ustach . Tylko po co to duszenie 10 minut skoro wszystko jest usmażone? Śmietana zrobiła mi się jak Kisiel i musiałam mlekiem ratować….

    • SłodkaBabeczka :

      Duszę na bardzo małym ogniu, może u Ciebie był po prostu za duży płomień ;) A duszę po to, żeby śmietanka właśnie odpowiednio zgęstniała (ale mniej niż do konsystencji kisielu):)

  3. Elcia :

    Dzisiaj zrobiłam, przepyszne!!
    Zadowolona mama która nie je ostatnio zbytnio dużej ilości mięsa – makaron z samym sosem wyśmienity Za to dla taty została duża ilość kurczaka więc każdy miał coś dla siebie ❤️ Polecam!

    • SłodkaBabeczka :

      Owszem jest tu filet :) Ale zostało użyte samo słowo “kurczak” , bo w innym przypadku tytuł byłby za długi ;) Pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.