Kurczak duszony z papryką to popularne danie wśród rzymskich robotników nazywane pollo a la romana. W oryginale używa się całego kurczaka lub jego tańsze części, takie jak np. podudzia, czy skrzydełka. Poniżej jednak szybsza wersja z filetami z piersi kurczaka.
Kurczak duszony z papryką – Składniki:
- 1 średni podwójny filet z piersi kurczaka – ok. 550 g
- 1 płaska łyżeczka mielonej papryki słodkiej
- 1/3 łyżeczki suszonego oregano
- 1/3 łyżeczki suszonej bazylii
- 1/3 łyżeczki suszonego tymianku
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- 1 średnia czerwona papryka – ok. 220 g
- 1 średnia żółta papryka – ok. 220 g
- 1 mała zielona papryka – ok. 110 g
- 2 ząbki czosnku
- ok. 130 g pancetty (ja zamiennie użyłam wędzonego boczku parzonego)
- ok. 90 ml białego wytrawnego wina
- 250 ml pomidorowej passaty
- 50 ml wody
- kilka listków świeżej bazylii
Do podania: ryż, kasza lub pieczywo
Przepis na kurczaka duszonego z paprykami:
- Filety z kurczaka oczyścić z ewentualnych błonek i chrząstek. Następnie każdy filet pokroić na plasterki o grubości nie większej niż 1 cm (tak jak na zdjęciach powyżej). Dodać przyprawy (suszoną bazylię, oregano, tymianek, paprykę słodką mieloną oraz sól i pieprz do smaku). Kolejno dodać oliwę lub olej i dokładnie otoczyć mięso w przyprawach. Odstawić na minimum 30 minut, by mięso się zamarynowało.
- Z każdej papryki usunąć gniazda nasienne. Pokroić je w szersze paseczki lub większą kostkę.
- Ząbki czosnku obrać z łupinek, a następnie przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać.
- Pancettę lub boczek pokroić w kostkę o boku ok. 0,5 cm. Jeśli boczek ma twardą skórę, to należy ją najpierw usunąć.
- Na dużą patelnię (u mnie o średnicy 29 cm) wrzucić boczek i na małym ogniu wytopić z niego tłuszcz (trwa to z reguły kilka minut). Następnie zwiększyć płomień na średni, wrzucić czosnek i kurczaka i smażyć przez kilka minut aż mięso z kurczaka się lekko zarumieni (nie dłużej niż 8 minut, by nie wysuszyć mięsa). Od czasu do czasu przemieszać, by mięso równomiernie się rumieniło.
- Do podsmażonego mięsa wlać białe wino. Zwiększyć ogień i gotować przez chwilę, aby wino prawie całkowicie się zredukowało (odparowało).
- Kolejno na patelnię wrzucić pokrojone papryki, passatę pomidorową oraz wodę. Doprawić delikatnie solą (pamiętając, że boczek też jest słony) i świeżo mielonym czarnym pieprzem, wymieszać. Przykryć patelnię pokrywką i dusić całość przez ok. 25 minut na małym ogniu. Kolejno dusić całość jeszcze 2-3 minuty bez przykrycia. W razie potrzeby można dodać nieco wody do sosu, gdyby za mocno odparowywał. Po tym czasie zdjąć patelnię z ognia i oprószyć całe danie kilkoma listkami posiekanej świeżej bazylii. Podawać z ryżem, kaszą lub pieczywem. Smacznego!
Jeśli lubicie włoską kuchnię, to polecam również takie przepisy jak: lasagne, spaghetti bolognese oraz carbonara. To pysznie dania z makaronem, które często pojawiają się w naszej kuchni. A Wy? Jakie dania z kuchni włoskiej lubicie najbardziej?
Ciekawe, pikantne danie :-) Idealnie komponuje się z ryżem. Ja zazwyczaj przygotowywałam kurczaka w łagodnej wersji. Jednak ta również trafiła w nasze kulinarne gusta i na pewno często będę przyrządzać tego typu obiad. Nie tylko wyśmienicie pachnie, ale również smakuje. Polecam wszystkim, którzy lubią wyraziste smaki :-)
Czy wino musi być obowiązkowo?