Kurczak pieczony na ryżu – obiad, który praktycznie robi się sam! ;) Przygotowanie go zajmuje kilka chwil, a potem bach do piekarnika i czekamy na efekt końcowy :) W międzyczasie można np. poczytać ciekawą książkę :)
Kurczak na ryżu to jeden z moich bardzo popularnych przepisów na szybki obiad z wykorzystaniem kurczaka, przypadł do gustu wielu osobom. Tobie na pewno również zasmakuje tak przygotowany pieczony kurczak z ryżem.
Kurczak pieczony na ryżu – Składniki:
- 5 podudzi z kurczaka (ok. 0,5kg)
- 2 woreczki ryżu (200g)
- 4 małe cebule (ok. 210g)
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- szczypta chilli w proszku
- sól, pieprz
- 1 łyżka oleju rzepakowego do smażenia
Składniki na zalewę:
- 600ml wody
- 1 łyżka masła (ok. 35g)
- 3 łyżki pikantnego ketchupu (u mnie Madero) (ok. 60g)
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1/4 łyżeczki chilli w proszku (lub tylko szczypta jeśli nie lubicie pikantnych dań)
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka cukru (ok. 6g)
- pieprz, sól do smaku (najlepiej świeżo mielone i dość sporo)
Kurczak pieczony na ryżu – Wykonanie:
- Podudzia kurczaka umyć, osuszyć, otoczyć dokładnie słodkiej papryce, chilli, soli i pieprzu. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i podsmażyć podudzia z każdej strony.
- Na dno naczynia żaroodpornego wysypać suchy ryż.
- Cebulę obrać, pokroić w grube plastry i poukładać na ryżu.
- Podsmażone podudzia ułożyć na ryżu i cebuli.
- W czajniku zagotować 600ml wody. Wrzątek przelać do garnuszka, dodać 3 łyżki pikantnego ketchupu, łyżkę masła, łyżeczkę słodkiej papryki w proszku, chilli w proszku, łyżeczkę ziół prowansalskich oraz łyżeczkę cukru. Doprawić zalewę do smaku świeżo zmielonym pieprzem i solą.
- Gorącą zalewę przelać do naczynia żaroodpornego z kurczakiem i ryżem. Całość piec w 180 st.C przez ok. 60-70 minut (aż ryż wchłonie całą zalewę). Smacznego!
Mam nadzieję, że przypadnie Ci do gustu mój kurczak pieczony na ryżu! Pamiętaj aby dodać komentarz! W komentarzu możesz dodać zdjęcie swojego kurczaka na ryżu! :-)
Super przepis. Szybkie danie i bardzo dobre. Zrobione zgodnie z przepisem wychodzi idealne. Wszystkim smakowało i na pewno będę je robić częściej. Polecam
Miałam cała blaszkę potrawy, mięso z udka podzieliła na pół, dodałam więcej ryżu więc dodałam też więcej przypraw i dużo więcej wody bo w połowie pieczenia widziałam, że zaczyna być ryż suchy. Bardzo smaczne, zrobię kiedyś na uroczystość rodzinną tylko dodam tam więcej “kolorów”.
Ja na ryż rozkładam mrożoną mieszankę warzywną krojoną w słupki i podsmażone pieczarki z cebulką, na to podsmazony kurczak.To wersja “na bogato” . Pycha
Polecam! Bardzo smaczne i sycące. Mocno pikantne i mam wrażenie, że ryż wchłonął również przyprawę z kurczaka. Następnym razem lepiej doprawię. Pyszne ❤️
Jeszcze się piecze, ale już wiem, że będzie nieziemsko dobry. Dziękuję
Bardzo bardzo dobre!! Wrzuciłem 1 kg podudzi licząc że będzie jeszcze na jutro na obiad, ale się przeliczyłem:) Z synem jak się dosiedliśmy to poszło wszystko! Polecam!!!!!!
Czy naczynie żaroodporne było przykryte? Czy piekł Pan w odkrytym? :)
Jeśli chce zrobić 15 podudzi to wszystko dać razy 3? Czy tylko podudzi a reszta tak samo?
Ja zawsze kupuje 10 podudzi, daje trzy torebki ryżu i całą torebkę warzyw mrożonych np mieszanka wiosenna lub chińska. Wody daje 900ml. Piekę bez przykrycia
czy można użyć piersi z kurczaka? nie będą wysuszone? trzeba je wcześniej obsmażyc?
Pyszne, polecam na pewno będę robić częściej
Pyszne. Robiłam już kilka razy. Tym razem na ryżu parabolicznym.
U mnie właśnie się piecze juz się nie mogę doczekać mam nadzieję że przyprawiłam odpowiednio i będzie pyszne
Ja wlasnie robie okaze sie za 1 h czy będzie pyszne
Pyszny obiadek ja użyłam filetów z kurczaka polecam szybko i smacznie
Zrobiłam i polecam danie godne polecenia i
Obiad rewelacyjny, przepyszny 10/10. Polecam
Świetny pomysł na obiad palce lizać . Zamiast papryki i chill wykorzystałam przyprawę do gyrosa ( wszyscy w domu ją uwielbiają). Wyszło bardzo pysznie. Wszyscy się zajadali.
Mam pytanie czy danie wyszło na słodko? Czy słodko pikantny smak?
Słodko pikantne, ale jak się obawiasz to spokojnie zrezygnuj z cukru, ketchup starczy.
Przepis świetny obiad robi się sam i wszystkim smakuje
Wczoraj zrobilam I wyszło pyszne:) dziękuję za naprawdę fajny przepis na obiadek z serii “robi sie sam”:)
Dokładnie! Robi się sam! Lubię wracać do tego przepisu bo przygotowanie trwa moment a smakuje rewelacyjnie. Ja wokół pałek dodaje jeszcze mieszankę warzyw. Pozdrawiam i życzę smacznego. ☺️
Już się nie mogę doczekać co z tego wyjdzie
Ja też tak robię, jest wyśmienite danie, pychotka
Musiałem zmodyfikować i zrobić bez pieprzu i chilli, bo by dziecko nie zjadło. Wyszedł smaczny obiad, doprawiony wedle uznań na talerzach. Mogę śmiało polecić. 180 stopni, termoobieg i 70 minut.
Czy, zamiast pałek mągą być ćwiartki? Takie akurat mam w lodówce.
Tak
Czy skrzydełka mogą być?
Tak.
Czy moga byc piersi z kurczaka
Pyyycha! Zrobiłam z ryżem brązowym (2 saszetki) i kaszą bulgur (1 saszetka) – płynu wystarczyło :) Ekstra przepis, bo łatwy w wykonaniu i modyfikacji: inna marynata, inne zboża, różne warzywa, można dodać bulionu lub wina. I takie szybkie :) Dzięki!
Witam :-)
Mam pytanie co do Twojej modyfikacji ( pysznie brzmiącej zresztą) .
Czy coś jeszcze zmieniłaś w przepisie ( prócz kaszy i ryżu) ?
Serdecznie pozdrawiam.
Gosia
Ja dodaje zamiast cebuli paczkę mrożonych warzyw np. Mieszanka hiszpańska, włoska, meksykańska. A mięso ponacinane i zamarynowane podsmażam najpierw. Zalewę robię na pozostałości z podsmazonego kurczaka, ale nie dodaje masła i przypraw też mniej. Godzinka bez termoobiegu 180 °C i gotowe.
Wychodzi naprawdę pyszny
Pyszny dziś dodałam fileta z kurczaka sprawdzić co wyjdzie.
Filet nie wysuszył się?
Super….polecam.
Palce lizać….. polecam
Dzisiaj zrobię i się okarze czy takie smaczne
Bardzo. Będę robiła na Święta.
Dzisiaj zrobię i się okarze czy takie smaczne
Pyszne, mega!!!!!!!!!!
Wszyscy zachwyceni!
Witam ten przepis mam już pare ładnych lat jest super robię bardzo często bo wszystkim smakuje ,często robię zamiast palek skrzydełka i smakuja chyba lepiej niz palki:)pozdrawiam
AM ten przepis już kilka dobrych lat od mojej babci tylko ciut zalewa inna i nie podpieka się nic tylko surowe nóżki na ryżu się układa i super danie
Trafiłam na ten przepis dopiero teraz i mógłbym określić jednym słowem – sztos na pewno zrobię ponownie .
przepis rewelacyjny , córka non stop by go chciała(ma 6 lat), ja przykrywam folią aluminiową i nic nie pryska, ani płynów nie brakuje, jeśli kupuję klejący ryż, to córcia je rączkami :) , z wyglądu nie prezentuje się ładnie, ale smak i szybkość zrobienia zastępuje to
Danie proste, ale wyśmienite. Wszystkim smakowało. Na pewno zagości w mojej kuchni jeszcze nie raz.
Można piec na samej blaszce z piekarnika (tej dużej) potrzebuję zrobić porcje na 14 osob
Uwielbiam ten przepis i jest na stałe w moim menu na prawdę pyszne szczególnie ten ryż taki sypki i smaczny palce lizać
Bardzo lubię wracać do tego przepisu :)
Nie przepadam za mięsem z kurczaka, natomiast w tym zestawieniu, nawet ja zajadam ze smakiem :) szybkie, nie wymagające danie, a robi furorę.
Szybkie danie ,zrobiłam do tego surówkę z marchewki z chrzanem było pyszne.
Wyszło przepyszne :) ryż trochę rozgotowany mi wyszedł, ale i tak super, mojego męża smaki, więc przepis idealny, jak zwykle mnie nie zawiódł :) pozdrawiam
Bardzo dobry przepis,napewno jeszcze będę z niego korzystać. Dziękuję
Przeczytalam wszystko wszystkie komentarze moge prosic o podpowiedz jak piec góra-dół czy termoobieg.
Góra-dół
Mięsko super, ryż rozgotowany…myślałam że będzie sypki a wręcz przeciwnie zrobiła się jedna wielka bryła. Czas pieczenia miałam 70 minut, 180°, termoobieg, bez przykrycia.
Najlepiej użyć ryży paraboiled.
Po przykryciem czy bez
Ja piekłam 60minut pod przykryciem a potem 15minut bez, żeby się przypiekało.
Może użyła Pani złego ryżu. Ja użyłam parbolied. Co prawda nie był ale dente, ale pięknie się rozdzielał, nie było brei. Także polecam ten rodzaj ryżu. A danie ogólnie palce lizać. Właśnie będę robić drugi raz
Ryź ma być ugotowany przed dodaniem do naczynia?
Nie
Super przepis
DANIE JEST ZAJEBISTE NIC DODAĆ NIC UJĄĆ :)
Jeszcze się piecze a już wiem że to danie zagości w moim domu na dłużej, ryż super, już miękki, a jeszcze do godziny zostało ok 10 min, prawie wchłonął cały sos, wygląda super i też tak smakuje bo próbowałam oczywiście. Pozdrawiam
Dzisiaj po raz pierwszy zrobiłam. Zmieniłam ketchup na łagodny i dodałam kurkumy. Jak na pierwszy raz efekt zadowalający dzieci wszamały całego kuraka. Z ryżem poszło już trochę gorzej ale popracuje nad tym. Ogromny plus za prostotę tego dania
Super przepis, prosto, szybko i smacznie. Robiłam już kilka razy, zawsze wychodzi bardzo dobre. Czasem dla odmiany dodaję trochę inny zestaw przypraw. Gratuluję pomysłu.
Zrobiłam dzisiaj na obiad i śmiało mogę napisać PALCE LIZAĆ :) prosimy więcej takich prostych A zarazem pysznych przepisów ;)
Czy pieczemy pod przykryciem?
Ja piekłam bez przykrycia
Super danie. Cebulę pokrojoną w grubsza kostkę, potem wymieszała się z ryżem. Użyłam ryżu paraboiled. Piekłam w piekarniku pół godziny, po tym czasie ryż “wypił” sos, był miękki, a mięso też zdążyło dojść. Mięso przesmazalam na patelni przed włożeniem do piekarnika.
Danie bardzo smaczne jednak ilość cebuli zredukowalabym do 1 małej bądź wcale.
Polecam.
Witam robiłam wczoraj na obiad dla 6 dorosłych osób i chyba dałam za mało zalewy wyszedł mi suchy ryż i chociaż wszyscy byli zachwyceni to wiem że coś było nie tak …moje pytanie ile cm ponad ryżem ma być zalewą i czy pałki też mają być zalane…ja powciskalam pałki w ryż i zalałam jedną trzecią zalewy . Miałam 8 pałek 1 kg ryżu zrobiłam na bardzo pikantnie bo tak lubią moi domownicy …..
Zalewy powinno być tyle, ile widać na drugim zdjęciu :) Czyli pałki powinny być prawie całe zalane, lekko tylko wystawać.
1/3 zalewy?? Skąd ten pomysł
ryżu 2 torebki po 100 g, czytać przepis ze zrozymieniem
Czy można zrobić z piersi z kurczaka? Obsmażac wtedy czy surowe od razu do piekarnika?;)
Bardzo pyszne danie:) I co najwazniejsze szybko!!!!
Pysznie wygląda i smakuje ❤
Pyszny robiłam kilka razy!
Kurczak i ryż, niby takie proste, a jednak tak bardzo przemawia do ludzi ;) Ja osobiście pewnie w tej formie najchętniej wybrałabym mięso bez kości, bo podudzia niezmiennie kojarzą mi się w wersji z rożna. I tą z resztą też od zawsze jadłam z ryżem ;)
Polecam.pycha
A ja wczesniej obsmażam ryż na patelni dodając niewielk ilość oleju. Pychota!!!
Przepis bomba w weekend zrobię dziękuję
przepyszne, ostatnio robiłam. Polecam :)
Super przepis. Ja dzisiaj zamiast pałek zrobiłam skrzydełka. Pyyycha
dziękuje za przepis polecam podudzia w kapuście kiszonej pyszota przepis podam później
Ja też to robie tylko zamiast pałek daje pierś z kurczaka pycha ! :)
Ja robie to samo tylko zamiast pałek daje piers z kurczaka :)
wlasnie robie tylko zamiast ketchupu dalam kocetrat pomidorowy a kurczaka opaierowalam w przyprawie do kuczaka czekam az bedzie gotowe :)
Kirczak pieczony na ryzu
Indyka też można zrobić po podobnie? Uczulona na kurczaka jestem.
Pyszny obiad
Bardzo dobry… Polecam.
Mniam. Polecam
Robiłam całego kurczaka,super
Będzie dzisiaj u nas w domku Przemek :-)
robiłam :D świetne rozwiązanie i pyszne :D polecam :D
Dziękuję za ten pyszny przepis .Super !!!!!!!!
Super uwielbiam
ją dodaje jeszcze warzywa mrożone
Robiłam. Super danie dla leniwych :) pycha :)
Czy to danie można podgrzać na następny dzień?
tak
Wyprobowany przepis.Polecam . Rodzinie smakował I no pewno do niego powruce.
powrócę – Słownik SJP
Dodaje jeszcze Indyjskich przypraw kurkuma,kardamon,garam masala i jest troche inny ciekawy smak
Dziś zrobiłam dodałam też paprykę pomiędzy kurczaka. Pycha pycha mniam mniam….. Wydluzylam czs pieczenia i jest SUPER!
Ja pieke pod przykryciem i dodaje do srodka pokrojone w kostke ogorki kiszone i papryke surowa. To dopiero rewelacja. Polecam.
Czy trzeba smażyć te podudzia?bo chce bez sprobowac..
ja osobiście nie smażę wkładam surowe i są super
Dziś robiłam na obiad porostu przepyszne!!!!! Mąż, dzieci, rodzice zachwyceni!!!!
Ja mieszam w szklance kasze jęczmienną,gryczaną i ryż.Też jest bardzo dobre
Jaką wielkość naczynia żaroodpornego?
Z termoobiegiem?
Piekłam bez ;) W zależności od mocy piekarnika czasami czas pieczenia trzeba wydłużyć o 10-15 minut :)
nie czuć papryki hili?????????
No przecież napisałam, że dać mniej jak ktoś nie lubi pikantnych potraw… więc CZUĆ :)
a mi nie wyszedł… po 70 minutach ryż w ogole nie wchłonął zalewy ;/ nie dodałam cebuli, czy to przez to?
Może moc piekarnika jest mniejsza i trzeba było wydłużyć czas pieczenia, bądź zwiększyć temperaturę.
Dzis ten przepis wyprobowalam, bardzo smaczne
Ryż Ugotować czy wysypać “surowy”?
Surowy
uwielbiam ten przepis, czasem go robię jak nie mam czasu na kombinowanie ;)
czy piec pod przykryciem?
Bez przykrycia
jaka opcja piekarnika?
Jestem w trakcie przygotowywania po raz kolejny. Jest to danie nie wymagające dużego nakładu pracy a pyszne i warte polecenia.