Pieczony kurczak na ryżu
Obiad

Kurczak pieczony na ryżu – szybki obiad

Kuchnia : Polska

Kurczak pieczony na ryżu – obiad, który praktycznie robi się sam! ;) Przygotowanie go zajmuje kilka chwil, a potem bach do piekarnika i czekamy na efekt końcowy :) W międzyczasie można np. poczytać ciekawą książkę :)


Kurczak pieczony na ryżu – Składniki:

  • 5 podudzi z kurczaka (ok. 0,5kg)
  • 2 woreczki ryżu (200g)
  • 4 małe cebule (ok. 210g)
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • szczypta chilli w proszku
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oleju rzepakowego do smażenia

Składniki na zalewę:

  • 600ml wody
  • 1 łyżka masła (ok. 35g)
  • 3 łyżki pikantnego ketchupu (u mnie Madero) (ok. 60g)
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1/4 łyżeczki chilli w proszku (lub tylko szczypta jeśli nie lubicie pikantnych dań)
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka cukru (ok. 6g)
  • pieprz, sól do smaku (najlepiej świeżo mielone i dość sporo)

Ryż z pieczonym kurczakiem na szybko

Kurczak pieczony na ryżu – Wykonanie:

  1. Podudzia kurczaka umyć, osuszyć, otoczyć dokładnie słodkiej papryce, chilli, soli i pieprzu. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i podsmażyć podudzia z każdej strony.
  2. Na dno naczynia żaroodpornego wysypać suchy ryż.
  3. Cebulę obrać, pokroić w grube plastry i poukładać na ryżu.
  4. Podsmażone podudzia ułożyć na ryżu i cebuli.
  5. W czajniku zagotować 600ml wody. Wrzątek przelać do garnuszka, dodać 3 łyżki pikantnego ketchupu, łyżkę masła, łyżeczkę słodkiej papryki w proszku, chilli w proszku, łyżeczkę ziół prowansalskich oraz łyżeczkę cukru. Doprawić zalewę do smaku świeżo zmielonym pieprzem i solą.
  6. Gorącą zalewę przelać do naczynia żaroodpornego z kurczakiem i ryżem. Całość piec w 180 st.C przez ok. 60-70 minut (aż ryż wchłonie całą zalewę). Smacznego!

Mam nadzieję, że przypadnie Ci do gustu mój kurczak pieczony na ryżu! Pamiętaj aby dodać komentarz!

Może spodobają Ci się również te przepisy:

Szybki kurczak pieczony na ryżu

4.6 / 5 ( 821 głosów )

118 thoughts on “Kurczak pieczony na ryżu – szybki obiad”

  1. U mnie właśnie się piecze juz się nie mogę doczekać mam nadzieję że przyprawiłam odpowiednio i będzie pyszne

  2. Świetny pomysł na obiad palce lizać . Zamiast papryki i chill wykorzystałam przyprawę do gyrosa ( wszyscy w domu ją uwielbiają). Wyszło bardzo pysznie. Wszyscy się zajadali.

  3. Wczoraj zrobilam I wyszło pyszne:) dziękuję za naprawdę fajny przepis na obiadek z serii “robi sie sam”:)

    1. Dokładnie! Robi się sam! Lubię wracać do tego przepisu bo przygotowanie trwa moment a smakuje rewelacyjnie. Ja wokół pałek dodaje jeszcze mieszankę warzyw. Pozdrawiam i życzę smacznego. ☺️

  4. Musiałem zmodyfikować i zrobić bez pieprzu i chilli, bo by dziecko nie zjadło. Wyszedł smaczny obiad, doprawiony wedle uznań na talerzach. Mogę śmiało polecić. 180 stopni, termoobieg i 70 minut.

  5. Pyyycha! Zrobiłam z ryżem brązowym (2 saszetki) i kaszą bulgur (1 saszetka) – płynu wystarczyło :) Ekstra przepis, bo łatwy w wykonaniu i modyfikacji: inna marynata, inne zboża, różne warzywa, można dodać bulionu lub wina. I takie szybkie :) Dzięki!

    1. Witam :-)
      Mam pytanie co do Twojej modyfikacji ( pysznie brzmiącej zresztą) .
      Czy coś jeszcze zmieniłaś w przepisie ( prócz kaszy i ryżu) ?
      Serdecznie pozdrawiam.
      Gosia

  6. Ja dodaje zamiast cebuli paczkę mrożonych warzyw np. Mieszanka hiszpańska, włoska, meksykańska. A mięso ponacinane i zamarynowane podsmażam najpierw. Zalewę robię na pozostałości z podsmazonego kurczaka, ale nie dodaje masła i przypraw też mniej. Godzinka bez termoobiegu 180 °C i gotowe.

  7. Witam ten przepis mam już pare ładnych lat jest super robię bardzo często bo wszystkim smakuje ,często robię zamiast palek skrzydełka i smakuja chyba lepiej niz palki:)pozdrawiam

  8. AM ten przepis już kilka dobrych lat od mojej babci tylko ciut zalewa inna i nie podpieka się nic tylko surowe nóżki na ryżu się układa i super danie

  9. przepis rewelacyjny , córka non stop by go chciała(ma 6 lat), ja przykrywam folią aluminiową i nic nie pryska, ani płynów nie brakuje, jeśli kupuję klejący ryż, to córcia je rączkami :) , z wyglądu nie prezentuje się ładnie, ale smak i szybkość zrobienia zastępuje to

  10. Uwielbiam ten przepis i jest na stałe w moim menu na prawdę pyszne szczególnie ten ryż taki sypki i smaczny palce lizać

  11. Bardzo lubię wracać do tego przepisu :)
    Nie przepadam za mięsem z kurczaka, natomiast w tym zestawieniu, nawet ja zajadam ze smakiem :) szybkie, nie wymagające danie, a robi furorę.

  12. Wyszło przepyszne :) ryż trochę rozgotowany mi wyszedł, ale i tak super, mojego męża smaki, więc przepis idealny, jak zwykle mnie nie zawiódł :) pozdrawiam

  13. Przeczytalam wszystko wszystkie komentarze moge prosic o podpowiedz jak piec góra-dół czy termoobieg.

  14. Mięsko super, ryż rozgotowany…myślałam że będzie sypki a wręcz przeciwnie zrobiła się jedna wielka bryła. Czas pieczenia miałam 70 minut, 180°, termoobieg, bez przykrycia.

    1. Może użyła Pani złego ryżu. Ja użyłam parbolied. Co prawda nie był ale dente, ale pięknie się rozdzielał, nie było brei. Także polecam ten rodzaj ryżu. A danie ogólnie palce lizać. Właśnie będę robić drugi raz

  15. Jeszcze się piecze a już wiem że to danie zagości w moim domu na dłużej, ryż super, już miękki, a jeszcze do godziny zostało ok 10 min, prawie wchłonął cały sos, wygląda super i też tak smakuje bo próbowałam oczywiście. Pozdrawiam

  16. Dzisiaj po raz pierwszy zrobiłam. Zmieniłam ketchup na łagodny i dodałam kurkumy. Jak na pierwszy raz efekt zadowalający dzieci wszamały całego kuraka. Z ryżem poszło już trochę gorzej ale popracuje nad tym. Ogromny plus za prostotę tego dania

  17. Super przepis, prosto, szybko i smacznie. Robiłam już kilka razy, zawsze wychodzi bardzo dobre. Czasem dla odmiany dodaję trochę inny zestaw przypraw. Gratuluję pomysłu.

  18. Zrobiłam dzisiaj na obiad i śmiało mogę napisać PALCE LIZAĆ :) prosimy więcej takich prostych A zarazem pysznych przepisów ;)

  19. Super danie. Cebulę pokrojoną w grubsza kostkę, potem wymieszała się z ryżem. Użyłam ryżu paraboiled. Piekłam w piekarniku pół godziny, po tym czasie ryż “wypił” sos, był miękki, a mięso też zdążyło dojść. Mięso przesmazalam na patelni przed włożeniem do piekarnika.

  20. Witam robiłam wczoraj na obiad dla 6 dorosłych osób i chyba dałam za mało zalewy wyszedł mi suchy ryż i chociaż wszyscy byli zachwyceni to wiem że coś było nie tak …moje pytanie ile cm ponad ryżem ma być zalewą i czy pałki też mają być zalane…ja powciskalam pałki w ryż i zalałam jedną trzecią zalewy . Miałam 8 pałek 1 kg ryżu zrobiłam na bardzo pikantnie bo tak lubią moi domownicy …..

    1. Zalewy powinno być tyle, ile widać na drugim zdjęciu :) Czyli pałki powinny być prawie całe zalane, lekko tylko wystawać.

  21. Kurczak i ryż, niby takie proste, a jednak tak bardzo przemawia do ludzi ;) Ja osobiście pewnie w tej formie najchętniej wybrałabym mięso bez kości, bo podudzia niezmiennie kojarzą mi się w wersji z rożna. I tą z resztą też od zawsze jadłam z ryżem ;)

  22. wlasnie robie tylko zamiast ketchupu dalam kocetrat pomidorowy a kurczaka opaierowalam w przyprawie do kuczaka czekam az bedzie gotowe :)

  23. Dziś zrobiłam dodałam też paprykę pomiędzy kurczaka. Pycha pycha mniam mniam….. Wydluzylam czs pieczenia i jest SUPER!

  24. Ja pieke pod przykryciem i dodaje do srodka pokrojone w kostke ogorki kiszone i papryke surowa. To dopiero rewelacja. Polecam.

    1. Piekłam bez ;) W zależności od mocy piekarnika czasami czas pieczenia trzeba wydłużyć o 10-15 minut :)

  25. a mi nie wyszedł… po 70 minutach ryż w ogole nie wchłonął zalewy ;/ nie dodałam cebuli, czy to przez to?

    1. Może moc piekarnika jest mniejsza i trzeba było wydłużyć czas pieczenia, bądź zwiększyć temperaturę.

      1. Jestem w trakcie przygotowywania po raz kolejny. Jest to danie nie wymagające dużego nakładu pracy a pyszne i warte polecenia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.