Pieczony kurczak na ryżu

Kurczak pieczony na ryżu – szybki obiad


Kurczak pieczony na ryżu – obiad, który praktycznie robi się sam! ;) Przygotowanie go zajmuje kilka chwil, a potem bach do piekarnika i czekamy na efekt końcowy :) W międzyczasie można np. poczytać ciekawą książkę :)


Kurczak pieczony na ryżu – Składniki:

  • 5 podudzi z kurczaka (ok. 0,5kg)
  • 2 woreczki ryżu (200g)
  • 4 małe cebule (ok. 210g)
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • szczypta chilli w proszku
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oleju rzepakowego do smażenia

Składniki na zalewę:

  • 600ml wody
  • 1 łyżka masła (ok. 35g)
  • 3 łyżki pikantnego ketchupu (u mnie Madero) (ok. 60g)
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1/4 łyżeczki chilli w proszku (lub tylko szczypta jeśli nie lubicie pikantnych dań)
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka cukru (ok. 6g)
  • pieprz, sól do smaku (najlepiej świeżo mielone i dość sporo)

Ryż z pieczonym kurczakiem na szybko

Kurczak pieczony na ryżu – Wykonanie:

  1. Podudzia kurczaka umyć, osuszyć, otoczyć dokładnie słodkiej papryce, chilli, soli i pieprzu. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i podsmażyć podudzia z każdej strony.
  2. Na dno naczynia żaroodpornego wysypać suchy ryż.
  3. Cebulę obrać, pokroić w grube plastry i poukładać na ryżu.
  4. Podsmażone podudzia ułożyć na ryżu i cebuli.
  5. W czajniku zagotować 600ml wody. Wrzątek przelać do garnuszka, dodać 3 łyżki pikantnego ketchupu, łyżkę masła, łyżeczkę słodkiej papryki w proszku, chilli w proszku, łyżeczkę ziół prowansalskich oraz łyżeczkę cukru. Doprawić zalewę do smaku świeżo zmielonym pieprzem i solą.
  6. Gorącą zalewę przelać do naczynia żaroodpornego z kurczakiem i ryżem. Całość piec w 180 st.C przez ok. 60-70 minut (aż ryż wchłonie całą zalewę). Smacznego!

Mam nadzieję, że przypadnie Ci do gustu mój kurczak pieczony na ryżu! Pamiętaj aby dodać komentarz!

Może spodobają Ci się również te przepisy:

Szybki kurczak pieczony na ryżu

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

67 odpowiedzi na “Kurczak pieczony na ryżu – szybki obiad

  1. Ola :

    Bardzo lubię wracać do tego przepisu :)
    Nie przepadam za mięsem z kurczaka, natomiast w tym zestawieniu, nawet ja zajadam ze smakiem :) szybkie, nie wymagające danie, a robi furorę.

  2. Marta :

    Wyszło przepyszne :) ryż trochę rozgotowany mi wyszedł, ale i tak super, mojego męża smaki, więc przepis idealny, jak zwykle mnie nie zawiódł :) pozdrawiam

  3. Aneczka :

    Mięsko super, ryż rozgotowany…myślałam że będzie sypki a wręcz przeciwnie zrobiła się jedna wielka bryła. Czas pieczenia miałam 70 minut, 180°, termoobieg, bez przykrycia.

  4. Danusia :

    Jeszcze się piecze a już wiem że to danie zagości w moim domu na dłużej, ryż super, już miękki, a jeszcze do godziny zostało ok 10 min, prawie wchłonął cały sos, wygląda super i też tak smakuje bo próbowałam oczywiście. Pozdrawiam

  5. Anonim :

    Dzisiaj po raz pierwszy zrobiłam. Zmieniłam ketchup na łagodny i dodałam kurkumy. Jak na pierwszy raz efekt zadowalający dzieci wszamały całego kuraka. Z ryżem poszło już trochę gorzej ale popracuje nad tym. Ogromny plus za prostotę tego dania

  6. Gocha :

    Super przepis, prosto, szybko i smacznie. Robiłam już kilka razy, zawsze wychodzi bardzo dobre. Czasem dla odmiany dodaję trochę inny zestaw przypraw. Gratuluję pomysłu.

  7. Sylwia :

    Zrobiłam dzisiaj na obiad i śmiało mogę napisać PALCE LIZAĆ :) prosimy więcej takich prostych A zarazem pysznych przepisów ;)

  8. Magda :

    Super danie. Cebulę pokrojoną w grubsza kostkę, potem wymieszała się z ryżem. Użyłam ryżu paraboiled. Piekłam w piekarniku pół godziny, po tym czasie ryż “wypił” sos, był miękki, a mięso też zdążyło dojść. Mięso przesmazalam na patelni przed włożeniem do piekarnika.

  9. Monika :

    Witam robiłam wczoraj na obiad dla 6 dorosłych osób i chyba dałam za mało zalewy wyszedł mi suchy ryż i chociaż wszyscy byli zachwyceni to wiem że coś było nie tak …moje pytanie ile cm ponad ryżem ma być zalewą i czy pałki też mają być zalane…ja powciskalam pałki w ryż i zalałam jedną trzecią zalewy . Miałam 8 pałek 1 kg ryżu zrobiłam na bardzo pikantnie bo tak lubią moi domownicy …..

  10. Nathalie Hope :

    Kurczak i ryż, niby takie proste, a jednak tak bardzo przemawia do ludzi ;) Ja osobiście pewnie w tej formie najchętniej wybrałabym mięso bez kości, bo podudzia niezmiennie kojarzą mi się w wersji z rożna. I tą z resztą też od zawsze jadłam z ryżem ;)

  11. zuza :

    wlasnie robie tylko zamiast ketchupu dalam kocetrat pomidorowy a kurczaka opaierowalam w przyprawie do kuczaka czekam az bedzie gotowe :)

  12. Iwona :

    Ja pieke pod przykryciem i dodaje do srodka pokrojone w kostke ogorki kiszone i papryke surowa. To dopiero rewelacja. Polecam.

    • SłodkaBabeczka :

      Piekłam bez ;) W zależności od mocy piekarnika czasami czas pieczenia trzeba wydłużyć o 10-15 minut :)

    • SłodkaBabeczka :

      Może moc piekarnika jest mniejsza i trzeba było wydłużyć czas pieczenia, bądź zwiększyć temperaturę.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.