Miałam jeszcze zrobić zdjęcia przekrojonego kurczaka i jego części, ale byłam tak głodna, że dopiero jak już kończyłam jeść, to zdałam sobie sprawę, że nie uwieczniłam tego na zdjęciach ;-) Tak więc mam dla Was tylko fotki kurczaka w całości.
Składniki
- Kurczak
- Czosnek
- Papryka ostra
- Czerwona papryka słodka
- Majeranek
- Zioła prowansalskie
- Rozmaryn
- Tymianek
- Oliwa z oliwek
- Sól
- Pieprz
Wykonanie:
- Kurczaka umyć, osuszyć. Posypać pieprzem, papryką ostrą i słodką oraz czosnkiem. Oliwę połączyć z majerankiem, ziołami prowansalskimi, rozmarynem i tymiankiem. Polać kurczaka oliwą z dodatkiem ziół. Odstawić kurczaka do lodówki na 2 h.
- Piec ok. 1,5h w temp. 190 stopni C.
- W niewielkiej ilości wody rozpuścić pół łyżeczki soli. Polać kurczaka 30 minut przed końcem pieczenia (dzięki temu skórka będzie bardziej chrupiąca).
- Od czasu do czasu należy polewać kurczaka sokami jakie puszcza, by mięso było soczyste.
mmm ;) alez chrupiąca skórka :)
Uwielbiam pieczonego kurczaka, ostatnio miałam na obiad (przepis podam wkrótce) i również byłam tak głodna, że zdjęcia zrobiłam totalnie na szybko – jak się później okazało nie do końca ostre :P
bardzo apetyczny :) aż się głodna zrobiłam :))
smakowity kurczak:) właśnie chodzą za mną takie pyszne nóżki z chrupiącą skórką, pycha:)