Kurczak po prowansalsku

Kurczak po prowansalsku


Miałam jeszcze zrobić zdjęcia przekrojonego kurczaka i jego części, ale byłam tak głodna, że dopiero jak już kończyłam jeść, to zdałam sobie sprawę, że nie uwieczniłam tego na zdjęciach ;-) Tak więc mam dla Was tylko fotki kurczaka w całości.

Składniki

  • Kurczak
  • Czosnek
  • Papryka ostra
  • Czerwona papryka słodka
  • Majeranek
  • Zioła prowansalskie
  • Rozmaryn
  • Tymianek
  • Oliwa z oliwek
  • Sól
  • Pieprz

Kurczak po prowansalsku

Wykonanie:

  1. Kurczaka umyć, osuszyć. Posypać pieprzem, papryką ostrą i słodką oraz czosnkiem. Oliwę połączyć z majerankiem, ziołami prowansalskimi, rozmarynem i tymiankiem. Polać kurczaka oliwą z dodatkiem ziół. Odstawić kurczaka do lodówki na 2 h.
  2. Piec ok. 1,5h w temp. 190 stopni C.
  3. W niewielkiej ilości wody rozpuścić pół łyżeczki soli. Polać kurczaka 30 minut przed końcem pieczenia (dzięki temu skórka będzie bardziej chrupiąca).
  4. Od czasu do czasu należy polewać kurczaka sokami jakie puszcza, by mięso było soczyste.


Kurczak po prowansalsku

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

4 odpowiedzi na “Kurczak po prowansalsku

  1. Diana :

    Uwielbiam pieczonego kurczaka, ostatnio miałam na obiad (przepis podam wkrótce) i również byłam tak głodna, że zdjęcia zrobiłam totalnie na szybko – jak się później okazało nie do końca ostre :P

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.