Kurczak (udka) w pomarańczach
Obiad

Kurczak (udka) w pomarańczach

Inspiracja: gazeta Moje Smaki Życia

Składniki

  • Udo kurczaka 4 sztuki (mogą być też pałeczki lub piersi)
  • Mała marchewka opakowanie 400 gram (może być też zwykła marchew)
  • Pomarańcze 2 sztuki
  • Koncentrat pomidorowy 2 pełne łyżeczki
  • Olej rzepakowy 3 łyżeczki
  • Cebula dymka 2 sztuki
  • Sól do smaku
  • Tymianek do smaku

Kurczak (udka) w pomarańczach z marchewką

Wykonanie:

  1. Udka umyć, osuszyć, posolić.
  2. Koncentrat wymieszać z sokiem z jednej pomarańczy i 2 łyżkami oleju. Mieszanką polać udka i odstawić do lodówki do zamarynowania.
  3. Drugą pomarańczę (jej połowę) pokroić na plasterki. Cebulę pokroić na krążki.
  4. Marchewkę wsypać do naczynia żaroodpornego natłuszczonego łyżką oleju, ułożyć plasterki pomarańczy oraz cebulę. Na wierzch ułożyć udka, a całość polać marynatą.
  5. Piec ok. 50 minut w temp 180C. Pod koniec polać danie sokiem z połówki pomarańczy i zwiększyć temp. do 190C., by przyrumienić skórkę.
  6. Danie można np. podawać z ryżem i posypane tymiankiem lub szczypiorkiem z cebuli dymki. Smacznego!

Marchewka i pomarańcza w misce

Rate this post

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.