Kurczak w białym sosie z rodzynkami i ryżem – u niektórych to dość popularne danie, które często gości w ich domach. Dla innych to potrawa kojarząca się z weselami :)
Kurczak w białym sosie
Dla jednych tradycyjne danie domowe, dla drugich tylko weselne. Ja należę do tej drugiej grupy osób, które kurczaka w białym sosie z rodzynkami poznały dopiero na weselu ;) Wcześniej w moim rodzinnym domu to danie się nie pojawiało, być może dlatego, że moja Mama ogólnie nie przepada za rosołem, a kurczaka uwielbia najbardziej w postaci z chrupiącą skórką. Ja za to rosół uwielbiam i wszelkie dania na bulionie z rosołu również. Tak więc przy okazji gotowania ostatnio rosołu, postanowiłam przyrządzić właśnie tego kurczaka w białym sosie z rodzynkami i ryżem. To też trochę za sprawą mojej przyjaciółki, która kilka dni temu przypomniała mi o istnieniu tego dania :) Wyszło pysznie!
Kurczak w białym sosie z rodzynkami – Składniki na 3 porcje:
Składniki na kurczaka z ryżem:
- mięso z kurczaka (mogą być udka, podudzia lub oskubane już z kości ugotowane mięso z rosołu) – u mnie było to 300 gramów ugotowanego mięsa z kurczaka z rosołu (już bez kości i chrząstek)
- 150-200 g białego ryżu
Składniki na biały sos do kurczaka:
- 3 lekko czubate łyżki mąki – ok. 45 g
- pół kostki masła (100 g)
- 2 szklanki rosołu – ok. 500 ml
- 3 łyżki soku z cytryny
- pół szklanki śmietanki słodkiej 30 % – 120 ml
- garść rodzynków – ok. 40 g , ale można dać więcej dla bardziej słodkiego smaku sosu (u mnie tym razem rodzynki hetmańskie, ale spokojnie można użyć sułtańskich – są mniejsze)
- sól do smaku (opcjonalnie)
- cukier (opcjonalnie do smaku)
Przepis na kurczaka w białym sosie z rodzynkami i ryżem:
- Ja do tego dania wykorzystałam już ugotowane wcześniej mięso z rosołu oraz sam rosół, co sprawia, że następnego dnia przygotowanie takiego obiadu zajmuje tylko parę minut.
- Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić na 15 minut do napęcznienia. Następnie odsączyć.
- Masło wrzucić na dużą patelnię lub do garnka z grubym dnem i podgrzewać na małym ogniu aż się roztopi. Następnie dodać mąkę i cały czas energicznie mieszać, by nie powstały grudki. Smażyć do czasu aż mąka delikatnie się zarumieni. Następnie wlać gorący rosół i ponownie całość dokładnie wymieszać.
- Kolejno dodać mięso z kurczaka oraz napęczniałe rodzynki i gotować całość przez około 5 minut. Kolejno dodać słodką śmietankę (nie trzeba jej hartować w przeciwieństwie do kwaśnej śmietany) i gotować na małym ogniu przez 3 minuty. Na koniec doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i ewentualnie cukrem (sos w smaku powinien być słodko-kwaśny). Gotować jeszcze przez minutę. Sos po ostudzeniu zgęstnieje jeszcze bardziej.
- Tak przygotowanego kurczaka w sosie podawać z ugotowanym ryżem. Smacznego!

Witam. Podpowiem. Jestem Kaszubą z rodu Szlachty Kaszubskiej u nas w niedzielę był taki obiad. Alle! Z Bulwamy nie z ryżem. Ponadto kurczak ugotowany w wywarze był potem rumieniony na patelni by Skórka była przyrumieniona. I dodatkowo mus jabłkowy zrobiony z papierówek dzień wcześniej. Wszystko gorące a dodatkowo na talerz 3 łyżki musu jabłkowego zimnego z lodówki ! Pozdrawiam. Szlachcic Kaszubski.
Pyszne! Przepis bardzo dobry! Ja podaję z brzoskwinią, ananasem, gruszką ( z puszki w syropie) i konfiturą z borówki.
Chce tego spróbować ;D