Kurczak w sosie porowym – to danie, które koniecznie musicie wypróbować. Mega soczysty kurczak w kremowym sosie porowym stał się jednym z naszych ulubionych obiadów. Jest tylko jeden problem :) Ja uważam, że sosu jest OK, a mój Mąż twierdzi, ze za mało ;) Tak więc jeśli lubicie duże ilości sosiku do obiadu, to polecam podwoić ilość składników na sos :)
Więcej przepisów na dania z kurczakiem znajdziecie tutaj: Kurczak – przepisy
Kurczak w sosie porowym – Składniki:
- 2 pojedyncze filety z piersi kurczaka
- do doprawienia filetów z piersi kurczaka: sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany do smaku
- olej rzepakowy do smażenia
- 1 por – ok. 110 g białej i jasnozielonej części pora
- 2 czubate łyżki kwaśnej śmietany 18%
- pół szklanki słodkiej śmietanki 30% – ok. 125 ml
- do doprawienia sosu: 1 płaska łyżeczka tymianku, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku
- 2-3 gałązki świeżej natki pietruszki do oprószenia dania
Kurczak w sosie porowym – Wykonanie:
- Kurczaka umyć, osuszyć, pozbawić ewentualnych błonek i kostek. Każdy filet przekroić wzdłuż na 2 części – łącznie powstaną 4 filety (po 2 z każdej piersi kurczaka). Mięso doprawić do smaku z obu stron solą, pieprzem, papryką słodką oraz czosnkiem. Odstawić na ok. 15-20 minut, by mięso nieco przeszło przyprawami.
- Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć piersi z obu stron (nie za długo, by mięso nie było wysuszone, lecz nadal soczyste). Zdjąć z patelni i odłożyć na bok na talerzyk.
- Pora przekroić wzdłuż na pół, a następnie na półtalarki.
- Na patelnię, na której wcześniej smażył się kurczak wrzucić pora, dodać tymianek i smażyć na średnim płomieniu do czasu aż por się zeszkli (ok. 4-5 minut). Następnie dodać kwaśną oraz słodką śmietankę, wymieszać i dusić przez ok. 2-3 minuty aż sos nieco zgęstnieje. Na koniec doprawić do smaku solą, pieprzem oraz skropić sokiem z cytryny. Wymieszać.
- Na sosie poukładać podsmażone kawałki kurczaka, przykryć patelnię wieczkiem i dusić całość na małym ogniu przez ok. 5-6 minut (do czasu aż mięso w środku będzie ciepłe).
- Podawać np. z ryżem, kaszą kuskus lub kremowymi ziemniakami (zobacz przepis: tłuczone ziemniaki). Oprószyć danie świeżo posiekaną natką pietruszki. Smacznego!


Rewelacja. U mnie od razu zwiększona porcja sosu. Szybciutki obiad. Polecam
Sos jest przepyszny!! Będę częściej robić :) jak go posmakowałam stwierdziłam że będzie idealnie nadawał się do makaronów! Tak zrobię następnym razem :) (u mnie zwiększona porcja sosu)
Lubie robić wszystko “po swojemu” zatem dodałam ser z niebieską pleśnią, a z przypraw gałkę muszkatalłową i ciutek ostrej papryki.
Sos musiałam zblendować, partner “nie lubi” pora (jeśli nie wie, że jest w daniu to zajada aż się uszy trzęsą) więc musiałam go jakoś oszukać i por przemycić :) polecam, pycha!!
Dodać czerwonej papryki pokrojonej w paski i jest jeszcze lepsze.
Witam.
Ten przepis jest Mega pyszny
Korzystam z niego za każdym razem robiąc kurczaka na obiad
Link do przepisu poleciłam znajomym
Pozdrawiam serdecznie
kurczak i pomidory – połączenie idealne :D
Postaram się zrobić.Napewno będzie smakować taki smaczny obiad.Pozdrawiam
Rewelacja! Napewno jeszcze nie raz powtórzę to danie :)
Zrobię
Warto
Już wiem,że będzie pycha
Pyszne polecam
Rewelacja …. Mówi ta co nie lubi pora :-) ;-)
Super! Dziękuje pięknie <3
Pyszny obiad
Wypróbowałam, w skali 1;10 daję 11. ZNAKOMITE danie
Super :))) Cieszę się bardzo, że tak smakowało <3 <3 <3
Rewelacyjne danie, sos bardzo szybko się robi. Pyszności :-)
Napewno spróbuję!
Właśnie zrobiłam pyszne i szybkie warte polecenia…
Przepis podoba mi się i trzeba będzie spróbować , nie znam tylko przyprawy “wieczko” i nie wiem jak ją stosować
Tutaj nie ma przyprawy “wieczko” hehe :)
Jest tylko przykryć patelnię wieczkiem, czyli pokrywką ;)
Sos fajny.Warto też wykorzystać do innych części kurczaka oraz innych mięs.