Szybki obiad, czyli: Piersi z kurczaka z sosem pieczarkowym na bazie gęstej śmietany i białego wina.
Składniki
- Pierś kurczaka 1 podwójna pierś
- Pieczarki 15 pieczarek
- Białe wino 20ml
- Gęsta śmietana 18% 250ml
- Sól do smaku
- Pieprz do smaku
- Papryka czerwona do smaku
- Cytryna
- Ryż
- Oliwa z oliwek
Wykonanie:
- Piersi umyć, oczyścić, osuszyć, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić kurczaka, doprawić solą, pieprzem i słodką papryką.
- Kapelusze pieczarek pokroić w ćwiartki, dorzucić do kurczaka (nie zlewać wody którą puszczą grzyby!). Smażyć ok. 10 minut.
- Kolejno dolewamy śmietanę, wino i parę kropel cytryny. Chwilę dusimy pod przykryciem, a następnie odkrywamy i gotujemy na małym ogniu, stale mieszając, aż objętość sosu nieco się zredukuje.
- Podawać z ryżem. Smacznego!
Jakie winko wytrawne poł wytrawne?
używałam półwytrawnego
Pieczarki, kurczak – pysznie. :)
mniam! Genialne połączenie kurczaka i pomarańczy, a do tego ten ryż.. Masz wyczucie;)
pysznie!
wygląda super apetycznie, lubię takie dania:)
Uwielbiam ten sos! Całe połączenie:) Pyszności:)
jeden z moich ulubionych obiadów:)
a ja czekam na letnie koktajle :) kurczak do mnie nie trafia :)
świetne połączenie smaków ;)
Moje smaki:) Wpraszam się na obiad:)