Kurczak w sosie śmietanowo-pieczarkowym
Dania z piersią z kurczaka Obiad

Kurczak w sosie śmietanowo-pieczarkowym

Szybki obiad, czyli: Piersi z kurczaka z sosem pieczarkowym na bazie gęstej śmietany i białego wina.

Składniki

  • Pierś kurczaka 1 podwójna pierś
  • Pieczarki 15 pieczarek
  • Białe wino 20ml
  • Gęsta śmietana 18% 250ml
  • Sól do smaku
  • Pieprz do smaku
  • Papryka czerwona do smaku
  • Cytryna
  • Ryż
  • Oliwa z oliwek

Kurczak w sosie śmietanowo-pieczarkowym

Wykonanie:

  1. Piersi umyć, oczyścić, osuszyć, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić kurczaka, doprawić solą, pieprzem i słodką papryką.
  2. Kapelusze pieczarek pokroić w ćwiartki, dorzucić do kurczaka (nie zlewać wody którą puszczą grzyby!). Smażyć ok. 10 minut.
  3. Kolejno dolewamy śmietanę, wino i parę kropel cytryny. Chwilę dusimy pod przykryciem, a następnie odkrywamy i gotujemy na małym ogniu, stale mieszając, aż objętość sosu nieco się zredukuje.
  4. Podawać z ryżem. Smacznego!

Kurczak w sosie śmietanowo-pieczarkowym

4 / 5 ( 1 głosów )

11 thoughts on “Kurczak w sosie śmietanowo-pieczarkowym”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.