Obiad

Kurczak zapiekany z ziemniakami i boczkiem

Kuchnia : Polska

Kurczak zapiekany z ziemniakami i boczkiem – to sycące danie obiadowe, idealne na chłodniejsze dni. Jeśli lubicie tego typu dania to polecam również wypróbować przepis: Jajka zapiekane w smażonych ziemniaczkach i boczku


Kurczak zapiekany z ziemniakami i boczkiem – Składniki:

Składniki na ziemniaki:

  • 3 ziemniaki średniej wielkości pokrojone w kostkę – ok. 500g
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki tymianku

Składniki na kurczaka:

  • 3 ćwiartki z kurczaka (3 udka + 3 podudzia)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • sól i pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • 250g boczku wędzonego
  • 1 duża cebula – ok. 130g
  • 250g sera mozzarella
  • 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • 1 czubata łyżka masła
  • 100ml przegotowanej wody
  • kilka gałązek natki pietruszki do oprószenia dania

 

Przepis na kurczaka zapiekanego z ziemniakami i boczkiem:

  1. Kurczaka oprószyć solą i pieprzem. W każdej ćwiartce kurczaka zrobić po 3-4 nacięcia nożem. W miseczce wymieszać ze sobą oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła prowansalskie i słodką paprykę. Tak przygotowaną mieszanką natrzeć kurczaka i odstawić go do lodówki na 2-3 godziny.
  2. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę o boku ok. 1,5-2 cm. Wrzucić do miski, dodać oliwę oraz sól i tymianek, wymieszać, odstawić. Jeśli puszczą nieco wody, to należy ją zlać.
  3. Boczek pozbawić skóry, pokroić w kostkę o boku ok. 0,5 cm.
  4. Cebulę obrać i również pokroić w kosteczkę.
  5. Na patelni roztopić łyżkę masła i łyżkę oliwy, wrzucić cebulę i boczek, smażyć na średnim ogniu przez ok. 8-10 minut aż boczek i cebulka się zarumienią.
  6. Boczek i cebulki odłożyć, a na tej samej patelni (na pozostałym tłuszczu) podsmażyć z obu stron ćwiartki z kurczaka.
  7. Zdjąć kurczaka z patelni, a następnie wrzucić na nią wcześniej pokrojone ziemniaki, podsmażyć do lekkiego zarumienienia.
  8. Rozgrzać piekarnik do 180 st. C z termoobiegiem.
  9. W naczyniu żaroodpornym poukładać na dnie ćwiartki kurczaka, a na to podsmażone ziemniaki. Polać tłuszczem z patelni oraz 100 ml wody. Piec całość przez ok. 25-30 minut na drugim poziomie piekarnika, bez przykrycia – ewentualnie przykryć naczynie jeśli ziemniaki zbyt mocno by się przypiekały.
  10. Po tym czasie wyciągnąć naczynie z piekarnika, wsypać na wierzch boczek z cebulką oraz mozzarellę startą na tarce o dużych oczkach. Wstawić naczynie ponownie do piekarnika i piec dalej przez ok. 15-20 minut w temperaturze 150 st. C z termoobiegiem. Przykryć ewentualnie, gdyby mozzarella za bardzo się przypiekała. W zależności od wielkości ćwiartek kurczaka czas pieczenia może być nieco dłuższy.
  11. Przełożyć kurczaka na talerze, oprószyć świeżo posiekaną natką pietruszki. Smacznego!


Rate this post

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.