Kurczak zapiekany z ziemniakami i boczkiem – to sycące danie obiadowe, idealne na chłodniejsze dni. Jeśli lubicie tego typu dania to polecam również wypróbować przepis: Jajka zapiekane w smażonych ziemniaczkach i boczku
Kurczak zapiekany z ziemniakami i boczkiem – Składniki:
Składniki na ziemniaki:
- 3 ziemniaki średniej wielkości pokrojone w kostkę – ok. 500g
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki tymianku
Składniki na kurczaka:
- 3 ćwiartki z kurczaka (3 udka + 3 podudzia)
- 1 ząbek czosnku
- 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
- 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
- 250g boczku wędzonego
- 1 duża cebula – ok. 130g
- 250g sera mozzarella
- 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- 1 czubata łyżka masła
- 100ml przegotowanej wody
- kilka gałązek natki pietruszki do oprószenia dania
Przepis na kurczaka zapiekanego z ziemniakami i boczkiem:
- Kurczaka oprószyć solą i pieprzem. W każdej ćwiartce kurczaka zrobić po 3-4 nacięcia nożem. W miseczce wymieszać ze sobą oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła prowansalskie i słodką paprykę. Tak przygotowaną mieszanką natrzeć kurczaka i odstawić go do lodówki na 2-3 godziny.
- Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę o boku ok. 1,5-2 cm. Wrzucić do miski, dodać oliwę oraz sól i tymianek, wymieszać, odstawić. Jeśli puszczą nieco wody, to należy ją zlać.
- Boczek pozbawić skóry, pokroić w kostkę o boku ok. 0,5 cm.
- Cebulę obrać i również pokroić w kosteczkę.
- Na patelni roztopić łyżkę masła i łyżkę oliwy, wrzucić cebulę i boczek, smażyć na średnim ogniu przez ok. 8-10 minut aż boczek i cebulka się zarumienią.
- Boczek i cebulki odłożyć, a na tej samej patelni (na pozostałym tłuszczu) podsmażyć z obu stron ćwiartki z kurczaka.
- Zdjąć kurczaka z patelni, a następnie wrzucić na nią wcześniej pokrojone ziemniaki, podsmażyć do lekkiego zarumienienia.
- Rozgrzać piekarnik do 180 st. C z termoobiegiem.
- W naczyniu żaroodpornym poukładać na dnie ćwiartki kurczaka, a na to podsmażone ziemniaki. Polać tłuszczem z patelni oraz 100 ml wody. Piec całość przez ok. 25-30 minut na drugim poziomie piekarnika, bez przykrycia – ewentualnie przykryć naczynie jeśli ziemniaki zbyt mocno by się przypiekały.
- Po tym czasie wyciągnąć naczynie z piekarnika, wsypać na wierzch boczek z cebulką oraz mozzarellę startą na tarce o dużych oczkach. Wstawić naczynie ponownie do piekarnika i piec dalej przez ok. 15-20 minut w temperaturze 150 st. C z termoobiegiem. Przykryć ewentualnie, gdyby mozzarella za bardzo się przypiekała. W zależności od wielkości ćwiartek kurczaka czas pieczenia może być nieco dłuższy.
- Przełożyć kurczaka na talerze, oprószyć świeżo posiekaną natką pietruszki. Smacznego!