Kurczak zapiekany z ziemniakami i boczkiem

Kurczak zapiekany z ziemniakami i boczkiem – to sycące danie obiadowe, idealne na chłodniejsze dni. Jeśli lubicie tego typu dania to polecam również wypróbować przepis: Jajka zapiekane w smażonych ziemniaczkach i boczku


Kurczak zapiekany z ziemniakami i boczkiem – Składniki:

Składniki na ziemniaki:

  • 3 ziemniaki średniej wielkości pokrojone w kostkę – ok. 500g
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki tymianku

Składniki na kurczaka:

  • 3 ćwiartki z kurczaka (3 udka + 3 podudzia)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • sól i pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • 250g boczku wędzonego
  • 1 duża cebula – ok. 130g
  • 250g sera mozzarella
  • 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • 1 czubata łyżka masła
  • 100ml przegotowanej wody
  • kilka gałązek natki pietruszki do oprószenia dania

 

Przepis na kurczaka zapiekanego z ziemniakami i boczkiem:

  1. Kurczaka oprószyć solą i pieprzem. W każdej ćwiartce kurczaka zrobić po 3-4 nacięcia nożem. W miseczce wymieszać ze sobą oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła prowansalskie i słodką paprykę. Tak przygotowaną mieszanką natrzeć kurczaka i odstawić go do lodówki na 2-3 godziny.
  2. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę o boku ok. 1,5-2 cm. Wrzucić do miski, dodać oliwę oraz sól i tymianek, wymieszać, odstawić. Jeśli puszczą nieco wody, to należy ją zlać.
  3. Boczek pozbawić skóry, pokroić w kostkę o boku ok. 0,5 cm.
  4. Cebulę obrać i również pokroić w kosteczkę.
  5. Na patelni roztopić łyżkę masła i łyżkę oliwy, wrzucić cebulę i boczek, smażyć na średnim ogniu przez ok. 8-10 minut aż boczek i cebulka się zarumienią.
  6. Boczek i cebulki odłożyć, a na tej samej patelni (na pozostałym tłuszczu) podsmażyć z obu stron ćwiartki z kurczaka.
  7. Zdjąć kurczaka z patelni, a następnie wrzucić na nią wcześniej pokrojone ziemniaki, podsmażyć do lekkiego zarumienienia.
  8. Rozgrzać piekarnik do 180 st. C z termoobiegiem.
  9. W naczyniu żaroodpornym poukładać na dnie ćwiartki kurczaka, a na to podsmażone ziemniaki. Polać tłuszczem z patelni oraz 100 ml wody. Piec całość przez ok. 25-30 minut na drugim poziomie piekarnika, bez przykrycia – ewentualnie przykryć naczynie jeśli ziemniaki zbyt mocno by się przypiekały.
  10. Po tym czasie wyciągnąć naczynie z piekarnika, wsypać na wierzch boczek z cebulką oraz mozzarellę startą na tarce o dużych oczkach. Wstawić naczynie ponownie do piekarnika i piec dalej przez ok. 15-20 minut w temperaturze 150 st. C z termoobiegiem. Przykryć ewentualnie, gdyby mozzarella za bardzo się przypiekała. W zależności od wielkości ćwiartek kurczaka czas pieczenia może być nieco dłuższy.
  11. Przełożyć kurczaka na talerze, oprószyć świeżo posiekaną natką pietruszki. Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.