lany chrust

Lany chrust


Lany chrust to pyszna karnawałowa przekąska. My najczęściej robimy te smażone zawijaski na Tłusty Czwartek. Ich największą zaletą jest chyba szybkość i prostota wykonania. W dodatku przepis ten jest tak dziecinnie prosty,  że każdy sobie z nim poradzi. Lany chrust stanowi super alternatywę dla tradycyjnego chrustu, a wymaga zdecydowanie mniejszego nakładu pracy.


Lany chrust przepis

W smaku chrust lany przypomina nieco smak pączków, a trochę zwykłych faworków, czyli chruścików. Poza tym lany chrust zachwyca swoich wyglądem – można tworzyć różnego rodzaju esy-floresy, tak jak poniesie nas wyobraźnia. Lany chrust to pyszna i łatwa przekąska na Tłusty Czwartek, więc koniecznie wypróbujcie ten przepis! :) Ciasto przygotowuje się bardzo szybko i swoim składem nieco przypomina ciasto na naleśniki. Największa jego zaletą jest to, że nie trzeba go wyrabiać i specjalnie zbijać. Nie wymaga użycia jakiejkolwiek siły! Wystarczy jedynie wymieszać ze sobą składniki i połączyć je z pianą z białek. I gotowe! Tak więc jest to świetny deser na Tłusty Czwartek dla początkujących.

Ja zdecydowanie wolę, gdy lany chrust jest nieci grubszy, więc najczęściej tworzę zawijaski z woreczka z uciętym rogiem, którego otwór wynosi minimum 10 mm. Mniejsze otworki sprawią, ze lane faworki wyjdą bardziej chrupiące i mniej puszyste w środku (i niestety bardziej tłuste). Jaką Wy wersję wybierzecie, to zależy już od Waszych preferencji smakowych :)

lany chrust przepis

przepis na lany chrust

Lany chrust – Składniki:

Lany chrust – Składniki na ciasto:

  • 3 jajka rozmiar M – żółtka i białka oddzielnie
  • 1 opakowanie cukru waniliowego – albo łyżka domowego cukru waniliowego (opcjonalnie łyżka zwykłego cukru plus ziarenka z laski wanilii lub aromat waniliowy)
  • 200 g przesianej przez sitko mąki pszennej (u mnie tortowa typ 450)
  • 150 ml mleka
  • szczypta soli
  • 1 łyżka wódki lub spirytusu (aby tłuszcz zbytnio nie wsiąkał w ciasto, opcjonalnie może to być też ocet)

Lane faworki – Dodatkowo potrzebne będą:

  • cukier puder do oprószenia chrustu lanego
  • olej do smażenia
  • garnek
  • do robienia wzorków: rękaw cukierniczy, gruby woreczek lub butelka z otworkiem w nakrętce
  • szczypce lub łyżka cedzakowa do wyciągania chrustu
  • kuchenne ręczniki papierowe do odsączenia lanego chrustu z nadmiaru tłuszczu

Niektórzy do ciasta na lane chruściki dodają również proszek do pieczenia. Ja jednak uważam to za zbędny dodatek, zwłaszcza jeśli dobrze ubije się białka, które nadadzą ciastu puszystości.

tłusty czwartek przepisy tłusty czwartek

Przepis na lany chrust:

  1. Mleko oraz jajka powinny mieć temperaturę pokojową, więc należy je odpowiednio wcześniej wyciągnąć z lodówki. Ewentualnie jajka opłukać pod ciepłą wodą, a mleko delikatnie podgrzać w garnuszku.
  2. Jajka rozbić, oddzielając żółtka od białek. Następnie żółtka wrzucić do miski, dodać cukier i ubić całość na puszystą masę za pomocą miksera.
  3. W osobnej misce ubić na sztywno białka z dodatkiem soli (tak, że białka nie wypadną po odwróceniu miski do góry nogami).
  4. Do miski z utartymi żółtkami dodać mąkę pszenną wraz z mlekiem i wódką. Zmiksować całość na jednolitą masę. Następnie dodać ubite białka i delikatnie (za pomocą łyżki) wmieszać je w masę. Ciasto powinno być gładkie i nieco lejące.
  5. Gotowe ciasto przełożyć do woreczka z uciętym rogiem (nie robiąc zbyt dużego lub zbyt małego otworu; moim zdaniem najlepszy jest taki o średnicy 10 mm). Ewentualnie można użyć rękawa cukierniczego z tylką o szerokim okrągłym otworze lub wykorzystać w tym celu butelkę z odpowiednio dużą dziurką w korku.
  6. W szerokim garnku lub na patelni rozgrzać olej rzepakowy (tak na ok. 2-3 cm głębokości) do temperatury ok. 180 st. C.
  7. Smażyć chruściki w kilku partiach (u mnie po 4-5 zawijasków na 1 raz). Za pomocą woreczka wyciskać na gorący tłuszcz fantazyjne kształty, pamiętając, że ciasto podczas smażenia jeszcze trochę urośnie. Jeśli olej jest dobrze rozgrzany, to ciasto po wlaniu na tłuszcz powinno zacząć skwierczeć. Smażyć lane faworki z obu stron na rumiano. Lane chrusty bardzo szybko się rumienią, więc już po chwili można je obracać na drugą stronę. Najlepiej obracać je za pomocą szczypców kuchennych. Woreczek z ciastem najlepiej odkładać do kubka, dzięki czemu ciasto nie będzie się wylewać z woreczka na blat kuchenny.
  8. Po usmażeniu wyławiać lany chrust za pomocą łyżki cedzakowej i odkładać na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami. Dzięki temu lane chrusty osiąkną z nadmiaru tłuszczu. Na koniec oprószyć je cukrem pudrem. Smacznego!

Takie lane faworki najlepsze są zaraz po usmażeniu – wtedy są chrupiące z zewnątrz, a puszyste w środku (o ile wykorzystacie woreczek z szerokim otworem). Jeśli chcecie, by lane chruściki były całkowicie chrupiące, to należy do ich wyciskania użyć woreczka z małym otworem, ale ja osobiście wolę jednak tę wersję z puszystym środkiem. Najlepiej smakują oprószone cukrem pudrem lub polane sosem czekoladowym.

Więcej inspiracji na tłustoczwartkowe łakocie znajdziecie tutaj: Tłusty Czwartek przepisy.


lane faworki
lane faworki przepis

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.