lasagne
Obiad Zapiekanka makaronowa

Lasagne

Kuchnia : Włoska | Czas przygotowania : 40 minut | Czas gotowania/pieczenia : 2 godziny | Porcje : 8 porcji

Lasagne bolognese, na które potocznie w Polsce mówimy krótko Lazania, to pyszne makaronowe danie z piekarnika. Jest to Mięso mielone z sosem bolońskim przekładane płatami makaronu i uzupełnione sosem beszamelowym. Gorąco polecam wypróbować mój przepis na lasagne, bo taka lazania to nie tylko pysznie smakuje, ale także sprawdzi się jako obiad na kilka dni.

Lasagne

To pyszne makaronowe danie, czyli lasagne bolognese to klasyka kuchni włoskiej. Makaron można układać na surowo w naczyniu (gdyż z reguły pod wpływem sosu powinien on zmięknąć), aczkolwiek ja wolę go lekko podgotować, by było mniejsze ryzyko, że pozostanie nieco twardy. Niektórzy do lasagne nie dodają mozzarelli i parmezanu, aczkolwiek moim zdaniem tak lepiej smakuje. Poza tym lazania to super pomysł na obiad na 2 dni. Ja swoje lasagne bolognese przygotowuję w 2 naczyniach żaroodpornych o wymiarach 24 cm x 17,5 cm (bo po prostu nie mam takiego jednego dużego), ale Wy oczywiście możecie zrobić to danie w jednym dużym naczyniu, jeśli takowe posiadacie.

lasagne przepis

Lazania – Składniki:

Farsz Bolognese do lasagne:

  • 500 g mięsa mielonego (u mnie wołowo-wieprzowe)
  • 2 średnie cebule – ok. 220 g
  • 3 średnie ząbki czosnku
  • 2 średnie marchewki – ok. 200 g
  • 1 średnia pietruszka – ok. 50 g
  • 2 łodygi selera naciowego – ok. 100 g
  • 500 ml passaty pomidorowej (z kartonika)
  • 2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 czubate łyżeczki suszonego oregano
  • 1 czubata łyżeczka suszonej bazylii
  • sól, pieprz do smaku
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 100-150 ml wody (lub czerwonego wina)

Sos beszamelowy do lazanii:

  • 500 ml mleka
  • 70 g masła
  • 3 lekko czubate łyżki mąki pszennej – ok. 30 g
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól do smaku – ok. 1/4 łyżeczki (lub trochę więcej)
  • świeżo mielony czarny pieprz do smaku

Pozostałe składniki do lasagne:

  • 2 kulki mozzarelli (200 g po odsączeniu z zalewy)
  • 15 płatów makaronu Lasagne (lub więcej w zależności od naczynia żaroodpornego jakiego będziecie używać) – ok. 250 g
  • tarty parmezan do posypania dania (ok. 30 g)

lazania z sosem beszamelowym
przepis na lasagne przepis na lazanie

Przepis na Lasagne bolognese:

Przepis na farsz mięsny z sosem bolognese:

  1. Cebulę obrać z łupinek, a następnie pokroić w kosteczkę.
  2. Czosnek również obrać z łupinek i drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę.
  3. Marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić w drobną kostkę o boku nie większym niż pół centymetra.
  4. Łodygi selera naciowego również pokroić w drobną kosteczkę (też o boku nie większym niż 0,5 cm).
  5. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić posiekaną cebulę i czosnek – smażyć przez chwilę do lekkiego zeszklenia. Następnie dodać mięso mielone i cały czas mieszając obsmażyć je dokładnie. Kolejno dodać pokrojone warzywa (marchewkę, pietruszkę i łodygi selera). Wszystko razem chwilę smażyć (przez 3-4 minuty, co jakiś czas mieszając). Kolejno dodać passatę pomidorową (czyli taki przecier pomidorowy w kartoniku lub butelce), koncentrat pomidorowy oraz 100 ml wody (lub czerwone wino). Dodać bazylię, oregano oraz cukier do smaku. Dokładnie wymieszać.
  6. Dusić całość pod przykryciem na małym ogniu ok. 60 minut. W razie potrzeby w trakcie duszenia można dolać jeszcze 50 ml wody lub wina (można też użyć bulionu warzywnego bądź mięsnego. Na koniec duszenia doprawić sos do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Odstawić patelnię z palnika i przystąpić do kolejnych kroków wykonywania lasagne.

Przepis na sos beszamelowy do lasagne:

  1. Szczegółowe wskazówki przygotowania sosu znajdziecie tutaj: sos beszamelowy. Na średniej patelni, na bardzo małym ogniu roztopić masło. Kolejno dodać na te samą patelnię mąkę pszenną i energicznie mieszać aż powstanie gładka masa (przez kilkanaście sekund; powinna powstać lekko złota zasmażka).
  2. Następnie, ciągle mieszając, wlewać delikatnie wcześniej podgrzane mleko. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku.
  3. Gotować całość dalej na małym ogniu, ciągle mieszając (by się nie przypalił i nie powstały grudki) aż sos będzie gęsty i puszysty. Sos powinien zgęstnieć w ciągu 6-7 minut. Pamiętajcie też, że sos gęstnieje najbardziej po całkowitym ostygnięciu. Odstawić sos na bok (z palnika) i przystąpić do dalszych kroków.

jak zrobić lasagne bolognese?

  1. Przygotować naczynie żaroodporne. U mnie były to 2 naczynia o wymiarach 24 cm x 17,5 cm, ponieważ nie mam jednego dużego i wysokiego.
  2. Makaron lasagne najlepiej wcześniej podgotować. Ja w tym celu na szerokiej patelni podgrzewam wodę do momentu aż zacznie wrzeć, a następnie wkładam po 3 płaty makaronu i gotuję je w lekko pyrkającej wodzie przez ok. 60-70 sekund (aż makaron będzie półtwardy). Makaron gotuję na bieżąco i układam warstwami (nie odkładam go na bok, ponieważ dość szybko wysycha).
  3. Naczynie żaroodporne natłuścić (olejem lub masłem). Na dnie poukładać już podgotowany makaron (u mnie na spód w jednym naczyniu idzie 2,5 płata makaronu lasagne – nakładam je jeden obok drugiego – więc jeśli macie większe naczynie, to możecie zużyć na spód więcej płatów makaronu). Posmarować go delikatnie sosem beszamelowym (1-2 łyżkami). Następnie nałożyć część farszu mięsnego, na to kolejne płaty makaronu, ponownie farsz mięsny, kolejne płaty makaronu, a na to pozostały sos beszamelowy. Na wierzchu poukładać ser mozzarella odsączony z zalewy i pokrojony w plastry, a całość oprószyć startym parmezanem lub grana padano.
  4. Piekarnik nagrzać do 180 st. C, wstawić tak przygotowane lasagne bolognese i piec bez przykrycia przez około 30-40 minut (ewentualnie pod koniec przykryć pokrywką lub folią aluminiową, jakby zapiekanka zbyt mocno się przypiekała z wierzchu). Po upieczeniu wyciągnąć naczynie żaroodporne z piekarnika i odstawić na 10-15 minut, by zapiekanka lekko przestygła, a sos beszamelowy nieco się związał (krojona od razu lasagne nie będzie trzymać formy). Smacznego!

Jeśli lubicie włoską kuchnię to polecam także przepis na spaghetti Carbonara.

lazania przepis

lazania z mięsem mielonym
prosty przepis na lasagne
prosty przepis na lazanie
lasagne przepis prosty
A Wy? Lubicie lasagne? :) Jeśli tak, to jeszcze raz gorąco zachęcam Was do wypróbowania mojego przepisu.

4.7 / 5 ( 35 głosów )

3 thoughts on “Lasagne”

    1. Tak jak napisałam w poście, ja użyłam dwóch form o wymiarach 24 cm x 17,5 cm, ale można zrobić to w jednej większej formie :) i wyższej :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here