Łazanki z kapustą i grzybami to bardzo proste świąteczne danie, które zasmakuje chyba każdemu :) Makaron łazanki możecie podawać w takiej wersji z kapustą i pieczarkami jak podałam poniżej lub użyć dwóch innych kapuścianych dodatków, na które przepisy znajdziecie tutaj: Kapusta z suszonymi grzybami wigilijna lub Wigilijna kapusta z grzybami i żurawiną.
Łazanki z kapustą i grzybami – Składniki:
- ok. 200g makaronu łazanki (lub więcej – wedle upodobań)
- 800-1000g kapusty kiszonej
- 500g pieczarek
- 3 duże cebule
- olej do smażenia
- wrzątek – do duszenia kapusty
- 2 liście laurowe
- sól, pieprz do smaku
Łazanki z kapustą i grzybami – Wykonanie:
- Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzić.
- Kapustę opłukać, pokroić na mniesze kawałki, zalać wodą i gotować do miękkości (ok. 20minut). Odsączyć z wody.
- Pieczarki oczyścić (przeczytaj artykuł:Pieczarki – obierać czy myć?), pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej. Podsmażyć pieczarki, następnie dorzucić celubę pokrojoną w piórka i smażyć na złoty kolor. Następnie do usmażonej cebuli i pieczarek dodać kapustę. Wrzucić 2 liście laurowe. Wlać na patelnię ok. 100ml wody, przykryć wieczkiem i dusić kilka minut od czasu do czasu mieszając. Następnie zdjąć przykrywkę i smażyć do odparowania wody. Doprawić do smaku solą i pieprzem (ew. dodać odrobinę sosu sojowego).
- Wymieszać makaron z farszem z kapusty i pieczarek. Podawać na ciepło. Smacznego!
z grzybami…;)a sa pieczarki; to nie fajnie trzeba uzyc grzybiw suszoych
Pieczarki to też grzyby hehe ;) A jak już się czepiać, to przecież jest link do jeszcze 2 kapuścianych farszów z grzybami leśnymi suszonymi ;) Więc wszystko w temacie i proszę na przyszłość uważnie czytać cały przepis, a nie tylko wybiórczo ;)