Sezon na młodą kapustę w pełni, więc i u nas kilka nowych dań z jej udziałem. Poniżej pyszne łazanki z młodą kapustą, które idealnie sprawdzą się jako lekki obiad lub kolacja. Gorąco polecam!
Łazanki z młodą kapustą – Składniki:
- 1 mała główka młodej kapusty – ok. 750 g
- 1 kiełbasa podwawelska – ok. 250 g
- 200 g makaronu łazanki
- 1,5 łyżeczki cukru (lub odrobina więcej do smaku)
- 1 i 1/5 szklanki wody lub bulionu ( ok. 300 ml)
- 1 łyżka soku z cytryny
- ok. 200 g boczku wędzonego parzonego
- 1 średnia cebula – ok. 110 g
- 1 czubata łyżka masła
- 1 czubata łyżka mąki pszennej
- pęczek koperku
- sól i pieprz do smaku

Przepis na łazanki z młodą kapustą:
- Makaron ugotować al dente (pół-twardo) w wodzie z dodatkiem soli wg opisu na opakowaniu (u mnie było to ok. 8 minut). Odcedzić na sitku.
- Cebulę obrać i posiekać drobno.
- Kiełbasę obrać z foli i pokroić na plasterki o grubości ok. 0,5 cm, a następnie każdy plasterek przekroić na 4 części.
- W międzyczasie, gdy makaron się gotuje, przygotować młodą kapustę. Pozbawić ją brzydkich, zewnętrznych liści, umyć i osuszyć. Następnie kapustę pokroić na ćwiartki, usunąć twardy głąb, a liście poszatkować na mniejsze kawałki, nie większe niż 1 cm. Wrzucić liście do dość dużego garnka i zalać ok. 300 ml bulionu (u mnie odcedzony rosół). Dodać szczyptę soli, pieprzu i cukier, wymieszać. Po zagotowaniu odkryć garnek, żeby ulotniły się z kapusty olejki o nieprzyjemnym zapachu, a następnie po 2 minutach gotować kapustę już pod przykryciem, na małym ogniu, do miękkości przez ok. 10 minut, uważając by nie rozgotować kapusty. Przemieszać zawartość garnka co jakiś czas. Na koniec dodać sok z cytryny i ponownie wymieszać.
- W międzyczasie, gdy kapusta gotuje się w garnku, boczek pozbawić skóry i pokroić go w kosteczkę o boku ok. 0,5 cm, wrzucić go na rozgrzaną patelnię i podsmażyć do lekkiego zarumienienia, na małym ogniu, aż wytopi się z niego tłuszcz. Kolejno na patelnię wrzucić posiekaną w kosteczkę cebulę oraz pokrojoną kiełbasę. Smażyć przez kilka minut na nieco większym ogniu (ok. 5 minut) aż kiełbasa delikatnie się zarumieni.
- Kolejno dodać 1 łyżkę masła, poczekać aż się roztopi, a następnie dodać 1 łyżkę mąki pszennej i cały czas mieszać, by powstała jednolita zasmażka. Gdy już lekko zbrązowieje (do jasnobrązowego koloru) dodać 2-3 łyżki wody z ugotowanej kapusty i ponownie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Całą zawartość patelni przelać do garnka z kapustą, wymieszać i zagotować.
- Na koniec dodać posiekany koperek, wymieszać. Ewentualnie doprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem i pogotować na małym ogniu jeszcze przez 2-3 minuty. Dorzucić makaron, wymieszać. Smacznego!
Polecam również przepis na: bigos z młodej kapusty. To jeden z ulubionych przepisów Czytelników naszego bloga.

