Leczo na obiad w misce

Leczo z cukinią (kabaczkiem)


Leczo z cukinią, czyli leczo z kabaczkiem.

Składniki na leczo z cukinią

  • Cukinia ok. 1kg
  • Kiełbasa ok. 0,5 kg
  • Cebula 3 średnie (ok. 225g)
  • Papryka czerwona 1 duża (ok. 250g)
  • Papryka żołta 1 duża (ok. 250g)
  • Olej rzepakowy do smażenia
  • Pomidory w puszce 1 puszka
  • Przecier pomidorowy Madero, 1 słoiczek
  • Cukier 1 łyżka
  • Chilli suszone pół łyżeczki
  • Sól do smaku
  • Pieprz do smaku
  • Bazylia kilka listków
  • Tymianek kilka gałązek
  • Czerwona słodka papryka w proszku, do smaku

Szybkie leczo z cukinią

Wykonanie:

  1. Obie papryki kroimy w kostkę, a kiełbasę w krążki.
  2. Cebulę kroimy w piórka, wrzucamy na rozgrzaną patelnię z olejem i smażymy na złoty kolor razem z kiełbasą i mieszamy od czasu do czasu.
  3. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię oraz obie papryki.
  4. Po kilku minutach dodajemy pomidory w puszce raz przecier, mieszamy, doprawiamy papryką chilli oraz cukrem.
  5. Dusimy leczo pod przykryciem aż cukinia będzie miękka. Ewentualnie możemy nieco podlać wodą, by nam danie nie przywierało do garnka. Na sam koniec dodajemy paprykę słodką oraz świeżo posiekaną bazylię i tymianek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  6. Leczo idealnie smakuje z białym pieczywem lub ryżem. Smacznego!
  7. Jeśli lubisz cukinię, to polecam również: Placuszki z cukinii

Leczo najlepiej podawać w misce

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Jedna odpowiedź na “Leczo z cukinią (kabaczkiem)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.