leczo z cukinią
Obiad

Leczo z cukinią

Kuchnia : Polska | Czas przygotowania : 20 minut | Czas gotowania/pieczenia : godzina | Porcje : 6 porcji

Leczo z cukinią to jedno z moich ulubionych dań jednogarnkowych. Lubię je serwować zarówno na obiad, jak i kolację. Świetnie smakuje z kromką świeżego pieczywa. Gorąco zachęcam do wypróbowania mojego sprawdzonego przepisu na leczo z cukinią.

Leczo z cukinią przepis

Uwielbiam duszone warzywa, zwłaszcza gdy jest to podsmażona czerwona papryka, którą kolejno duszę w jakimś sosie. Tak więc, gdy tylko nadarzy się okazja, to robię leczo. Czasami jest to zwykłe leczo z kiełbasą, a w sezonie letnim, gdy cukinii jest pod dostatkiem to robię właśnie takie leczo z cukinii. Jest to dość tanie warzywo, więc takie danie stanowi super pomył na tani obiad.

Jeśli lubisz cukinię, to polecam również wypróbować mój przepis na: Placki z cukinii. Są przepyszne, a mają prawie o połowę mniej kalorii niż placki ziemniaczane.

leczo z cukinii

Leczo z cukinią – Składniki:

  • 4 średnie cukinie – ok. 1,2 kg
  • 2 kiełbasy podwawelskie  – ok. 500 g
  • 2 średnie papryki czerwone – ok. 500 g
  • 2 średnie papryki żółte – ok. 500 g
  • 2 średnie cebule – ok. 270 g
  • 2 ząbki czosnku
  • olej rzepakowy do smażenia (u mnie 6 łyżek)
  • passata pomidorowa w kartoniku – 500 ml
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 30%
  • 2 łyżeczki cukru
  • szczypta papryki ostrej (chilli)
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki mielonej
  • 5 średnich ogórków kiszonych – ok. 200 g
  • sól i pieprz do smaku (dość sporo)

cukinia papryka cukinia

Przepis na leczo z cukinią:

  1. Do leczo z kabaczka najlepiej przygotować młode cukinie, nieprzerośnięte o miękkiej skórce. Umyć je, osuszyć, a następnie pokroić w dość dużą kostkę (u mnie o boku ok. 1,5 – 2 cm).
  2. Obie papryki (żółtą i czerwoną) pozbawić gniazd nasiennych, a następnie pokroić w dużą kostkę.
  3. Kiełbasę pozbawić osłonki z jelita(wedle uznania), a następnie pokroić w półksiężyce.
  4. Cebulę obrać, a następnie pokroić w kosteczkę.
  5. Czosnek również obrać z łupinek i drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę.
  6. Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić cebulę i smażyć na małym ogniu przez kilka minut aż się zeszkli. Kolejno wrzucić czosnek i kiełbasę. Smażyć przez kolejne kilka minut aż kiełbasa lekko się zarumieni. Następnie wrzucić paprykę i przesmażyć całość przez około 5 minut.
  7. Jeśli macie dużą patelnię, to możecie do niej dorzucić jeszcze pokrojoną cukinię. W innym przypadku warto całą zawartość patelni wraz z pokrojoną cukinią przerzucić do dużego garnka. Dodać passatę pomidorową, koncentrat pomidorowy, oregano, paprykę słodką, cukier oraz sól i pieprz do smaku (najpierw daję po pół łyżeczki, a na koniec ewentualnie doprawiam więcej do smaku).
  8. Dusić leczo z cukinii pod przykryciem aż warzywa będą półtwarde (ok. 25-30 minut na małym ogniu).
  9. Kolejno pokroić ogórki kiszone w kostkę, wrzucić do garna, gdzie dusi się leczo z cukinią. Wymieszać, przykryć garnek pokrywką i dusić całość dalej na małym ogniu przez kolejne 10 minut aż warzywa zmiękną (ale nie będą się rozpadać).
  10. Na koniec doprawić jeszcze do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Podawać ze świeżym pieczywem . Smacznego!

Spośród dań, które łatwo można odgrzewać, godna polecenia jest także moja fasolka po bretońsku. Każdy, kto jej spróbuje, prosi o dokładkę.

leczo z kabaczka

 

 

4.8 / 5 ( 49 głosów )

2 thoughts on “Leczo z cukinią”

  1. Przepis jest super:)) zrobiłam wczoraj na kolację to męża był pod wrażeniem ze tak piekę:)) ale nie zdradziłam ze przepis wzięłam z bloga.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here