Leczo z 400 gram kiełbasy śląskiej z żółtą i czerwoną papryką z dodatkiem cebuli i pomidorów z puszki

Leczo z kiełbasą – proste, szybkie i smaczne!


Leczo z kiełbasą – proste, szybkie i smaczne! Na blogu znajdziecie jeszcze kilka innych wersji na leczo, które również gorąco polecam Wam wypróbować, bo to dość szybkie, a jednocześnie pożywne danie.


Leczo z kiełbasą przepis

Czy jest ktoś, kto nie lubi leczo? Mi to danie kojarzy się szczególnie z domem rodzinnym, gdyż moja Mama często przygotowywała właśnie takie leczo z kiełbasą na kolację. Do tego pyszna kromka chleba z chrupiącą skórką i nic więcej do szczęścia mi wtedy nie potrzeba było. Tak się składa, że uwielbiam to danie do dnia dzisiejszego i teraz często przygotowuję je u siebie w domu w wersji jak poniżej. Zaś latem, gdy nadchodzi sezon na cukinię, to często robię leczo z cukinią, które również pysznie smakuje.

Leczo z kiełbasą – Składniki:

  • ok. 400 g kiełbasy śląskiej (lub innej, ulubionej)
  • 2 papryki żółte (ok. 500 g)
  • 2 duże papryki czerwone (ok. 560 g)
  • 3 średnie cebule (ok. 300 g)
  • 5 średnich ogórków konserwowych (ok. 300 g)
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 2 puszki pomidorów (każda po 400 g)
  • 200 ml przegotowanej wody
  • sól, pieprz do smaku
  • 1/4 łyżeczki pieprzu chilli cayenne
  • kilka listków świeżej bazylii

Leczo na obiad, z papryką i kiełbasą śląską

Leczo z kiełbasą – Wykonanie:

  1. Kiełbasę pozbawić ewentualnej folii (błonki). Pokroić na półplasterki.
  2. Cebulę obrać z łupinek i pokroić w piórka.
  3. Paprykę (żółtą i czerwoną) pozbawić gniazd nasiennych, przekroić na pół, a następnie na paseczki. Wedle uznania można także pokroić je w dużą kostkę.
  4. Ogórki pokroić w kosteczkę.
  5. Pomidory z puszki wrzucić do blendera i zmiksować dokładnie na jednolitą masę.
  6. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną cebulę, doprawić ją solą oraz pieprzem i smażyć do czasu aż się zeszkli. Następnie dorzucić kiełbasę, delikatnie podsmażyć. Kolejno dorzucić obie papryki i smażyć jeszcze przez ok. 5 minut. Następnie dodać zmiksowane pomidory oraz 200 ml przegotowanej wody, całość dusić pod przykryciem przez ok. 15 minut. Następnie dodać pieprz chili cayenne oraz pokrojone ogórki, wymieszać i dalej dusić całość pod przykryciem przez ok. 30 minut. Jeśli sos wydaje się zbyt rzadki, to można jeszcze całość chwilę smażyć bez przykrycia, do odparowania nadmiaru płynów. Na koniec doprawić do smaku pieprzem i solą. Ozdobić posiekanymi, świeżymi listkami bazylii.
  7. Gotowe leczo z kiełbasą podawać np. ze świeżym, chrupiącym pieczywem. Smacznego! :)

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

18 odpowiedzi na “Leczo z kiełbasą – proste, szybkie i smaczne!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.