leczo z młodą kapustą i kiełbasą

Leczo z młodej kapusty

Leczo z młodej kapusty – to propozycja na leczo w nieco innym wydaniu niż tradycyjnie. Jeśli chcecie, by było to leczo wegetariańskie, to wystarczy, że pominiecie w przepisie kiełbasę.



Leczo z młodej kapusty – Składniki:

  • pół główki dużej młodej kapusty – ok. 800 g
  • 3 średnie papryki czerwone – ok. 700 g
  • 1 średnia papryka żółta – ok. 220 g
  • 2 średnie cebule – ok. 200 g
  • 4 średnie ogórki konserwowe (ok. 220g)
  • ok. 200 g pieczarek
  • 3 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy
  • 2 duże kiełbasy wiejskie lub podwawelskie – ok. 450 g
  • 1-1,5 szklanki gorącej wody (ok. 250-370 ml)
  • 2 puszki pomidorów (każda po 400 g netto, po odsączeniu 240 g; krojonych lub całych i można je rozdrobnić)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 płaska łyżeczka papryki wędzonej
  • szczypta pieprzu chilli cayenne
  • 2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • sól i czarny pieprz do smaku

leczo z kapusty młodej

leczo z kiełbasą i młodą kapustą

Przepis na leczo z młodej kapusty:

  1. Kapustę pozbawić brzydkich, zewnętrznych liści. Umyć, osuszyć, pokroić na ćwiartki, odciąć twardy głąb. Liście dość drobno poszatkować.
  2. Pieczarki oczyścić (przeczytaj artykuł:Pieczarki – myć je czy obierać?), pokroić na plasterki.
  3. Ogórki konserwowe pokroić w kostkę.
  4. Wszystkie papryki (czerwone i żółtą) umyć, osuszyć, pozbawić gniazd nasiennych, a następnie pokroić w większą kostkę lub mniejsze paseczki.
  5. Kiełbasę pozbawić skóry (wedle uznania), pokroić na półksiężyce.
  6. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek lub olej rzepakowy, smażyć do czasu aż cebula lekko się zeszkli. Następnie dorzucić na patelnię pokrojoną kiełbasę i smażyć do czasu aż się lekko zarumieni. Kolejno dorzucić pokrojone w plasterki pieczarki i dusić chwilę aż nadmiary wody z grzybów nieco odparuje. Następnie wrzucić pokrojoną paprykę, doprawić słodką papryką, wędzoną papryką, chilli oraz cukrem, wymieszać. Smażyć na średnim ogniu przez ok. 6 – 8 minut, czyli do momentu aż papryka delikatnie zmięknie, ale wciąż będzie chrupiąca.
  7. Całą zawartość patelni przerzucić do dość dużego garnka, dodać 1 szklankę wrzącej wody, poszatkowaną kapustę oraz pokrojone w kostkę pomidory z puszki (wraz z zalewą), przemieszać i dusić przez ok. 8-10 minut bez przykrycia (aż kapusta nieco zmięknie – jeśli płynów do duszenia byłoby za mało to można dolać pół szklanki wrzątku). Na koniec wrzucić pokrojone ogórki konserwowe oraz koncentrat pomidorowy i dusić całość jeszcze przez ok. 5 minut (do odpowiedniej miękkości warzyw). Na koniec doprawić do smaku świeżo mielonym czarnym pieprzem i solą. Podawać z pieczywem. Smacznego!

leczo z młodą kapustą leczo z młodej kapusty leczo z pieczarkami i kapustą

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Jedna odpowiedź na “Leczo z młodej kapusty

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.