Lemoniada cytrusowa – orzeźwiająca i pyszna! Super połączenie owoców cytrusowych takich jak cytryna, pomarańcza i limonka. Idealna lemoniada na upalne dni!
Lemoniada cytrusowa w przeciwieństwie do tradycyjnej lemoniady w swoim składzie zawiera również inne owoce cytrusowe, taki jak pomarańcze i limonki. Jest ona prosta w przygotowaniu i świetnie się sprawdzi na upalne dni. Jeśli bardzo lubicie bąbelki, to część wody (ale nie za dużo) możecie podmienić na wodę gazowaną. Ja jednak zdecydowanie wolę wersję z wodą niegazowaną :) Obowiązkowo, jak do każdej lemoniady, tutaj i także dorzucam świeże listki mięty oraz kostki lodu.
Lemoniadę można na wiele sposobów modyfikować, tak jak my w przepisie poniżej. Jeśli zaś szukacie tradycyjnego przepisu to zapraszamy tutaj: lemoniada cytrynowa przepis.
Lemoniada z cytrusów – Składniki:
- 2 duże cytryny – ok. 500 g (jedną pokroiłam na plasterki, a z drugiej wycisnęłam ok. 100 ml soku)
- 1 średnia pomarańcza – ok. 200 g (z nich wycisnęłam ok. 80 ml soku)
- 2 limonki – ok. 160 g (z nich wycisnęłam ok. 90 ml soku)
- pół szklanki cukru – ok. 110 g (lub trochę więcej jeśli wolicie bardziej słodką lemoniadę)
- 1 gałązka mięty sklepowej lub kilka listków ogrodowej
- 1 litr zimnej wody niegazowanej
- kilka kostek lodu (u mnie 6-8 kostek)
Przepis na lemoniadę cytrusową z cytryny, pomarańczy i limonki:
- Cytryny dokładnie wyszorować. Jedną z nich pokroić na półplasterki o grubości ok. 0,5 cm. Włożyć na do dzbanka. Z drugiej cytryny wycisnąć sok (wyszło mi ok. 100 ml soku). Tak samo umyć pomarańcze i limonki i również wycisnąć z nich sok (z pomarańczy wyszło mi ok. 80 ml soku, a z limonek ok. 90 ml). W celu ułatwienia wyciskania soku z cytrusów przed przecięciem należy najpierw cytrusy przycisnąć mocno dłonią do blatu kuchennego i rolować kilka razy.
- Jedną szklankę wody podgrzać w garnku, a gdy woda będzie już dość ciepła, to wsypać do niej i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. Zdjąć garnek z palnika, a powstały syrop schłodzić.
- Do dzbanka, w którym na dnie znajduje się pokrojona cytryna wlać 3 szklanki zimnej wody, ostudzony syrop oraz wyciśnięty sok z cytrusów (cytryny, pomarańczy i limonki). Włożyć gałązkę mięty (najlepiej zrolować ją w dłoniach, by wydobyć więcej aromatu) i wymieszać. Wstawić lemoniadę cytrusową do lodówki na minimum godzinę, by dobrze się schłodziła. Przed podaniem dodać kostki lodu (nie trzeba wrzucać ich do dzbanka – można bezpośrednio przed podaniem wrzucić kostki lodu do wysokich szklanek). Dla wizualnie lepszego efektu warto również do szklanek wrzucić półplasterki cytrusów oraz słomkę. Smacznego!

Ostatnie upały dały się we znaki, dobrze ze są takie przepisy i wiatraki
Na ciepłe dni w sam raz, bardzo orzeźwiające :)