lemoniada malinowa przepis

Lemoniada malinowa

Lemoniada malinowa – idealna na upalne dni, gdy mamy ochotę się nieco orzeźwić. Polecam ją szczególnie w sezonie na świeże maliny, ale w drodze wyjątku do jej wykonania można użyć malin mrożonych.


Jak zrobić lemoniadę malinową?

Ostatnio u nas takie upały, że człowiek ledwo wytrzymuje… Temperatura powietrza rzadko kiedy spada poniżej 30 stopni Celsjusza, więc kombinujemy i wymyślamy, czym by się tu nieco ochłodzić – i tak oto powstał nasz kolejny przepis na napój na gorące dni, czyli lemoniada malinowa.
Inspiracją do tego napoju był nasz ostatni wypad do North Fish, gdzie do pysznej rybki (zobacz przepis: wiosenna ryba z sosem chrzanowym) zamówiliśmy do picia właśnie lemoniadę malinową. Tak nam zasmakowała, że postanowiliśmy w domu odtworzyć naszą wersję lemoniady malinowej jak z North Fish.

lemoniada malinowa

lemoniada z malin

Lemoniada malinowa – Składniki:

  • ok. 300 g malin
  • 3 duże cytryny – razem ok. 750 g (1 cytrynę pokroiłam w plasterki, a z dwóch wycisnęłam ok. 200 ml soku)
  • 3/4 szklanki cukru – ok. 150 g
  • 1 gałązka mięty jeśli używacie sklepowej lub kilka listków mięty ogrodowej
  • 4 szklanki zimnej wody niegazowanej (1 litr)
  • kilka kostek lodu (u mnie 6-8 kostek)

maliny przepis

Przepis na lemoniadę malinową:

  1. Maliny opłukać na sitku. Około 260 gramów malin zmiksować blenderem na mus. Kolejno przetrzeć mus przez sito (by pozbawić go większości pesteczek). Około 40 gramów malin pozostawić w całości do ozdoby.
  2. Cytryny dokładnie umyć i osuszyć. Jedną cytrynę pokroić na półplasterki o grubości ok. 0,5 cm. Włożyć je na dno dzbanka. Wlać 3 szklanki zimnej wody. Odstawić.
  3. Pozostałe dwie cytryny docisnąć do blatu stołu, zrolować, by łatwiej z nich wyciskało się sok. Następnie w wyciskarce do owoców wycisnąć ok. 200 ml soku.
  4. Jedną szklankę wody podgrzać w garnku, a gdy woda będzie już dość ciepła, to wsypać do niej ok. 150 gramów cukru i wymieszać do całkowitego jego rozpuszczenia. Można użyć zwykłego cukru białego lub trzcinowego. Zdjąć garnek z palnika, a powstały syrop schłodzić.
  5. Do dzbanka, w którym są pokrojone cytryny wlać sok z cytryn, mus malinowy oraz schłodzony syrop. Włożyć gałązkę mięty (najlepiej zrolować ją w dłoniach, by wydobyć z niej więcej aromatu). Przemieszać lemoniadę i wstawić ją do lodówki, by się schłodziła. Przed podaniem dodać kostki lodu – do dzbanka lub bezpośrednio do szklanek.
  6. Do szklanek z lemoniadą dodać również kilka świeżych malin, świeżą miętę oraz plasterki cytryny do dekoracji. Smacznego!


lemoniada na upały

lemoniada z malinami przepis

lemoniada z malinami

przepis na lemoniadę malinową

 

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.