lemoniada melonowa przepis
Koktajle, soki i inne napoje Napoje

Lemoniada melonowa, czyli meloniada

Lemoniada melonowa, czyli meloniada – to znów kolejny wymysł mojego Męża. W tym roku wpadł w jakieś istne lemoniadowe szaleństwo :) Jak tylko kupimy jakieś owoce, czy też jakiekolwiek przywieziemy od rodziców z ogródka, to najchętniej od razu przerabiałby je na lemoniadę. Tak też było i tym razem, gdy zauważyliśmy w sklepie piękne melony ;) Od razu padło pytanie – To co? Dziś meloniada? :)



Lemoniada z melona należy do pysznych i orzeźwiających napojów – tak więc jest wręcz idealna na letnie upały. My do wykonania poniższej lemoniady użyliśmy melona żółtego, którego oczywiście możecie podmienić na swoją ulubioną odmianę lub też użyć kilku odmian melona na raz.

Taka lemoniada melonowa smakuje wybornie w połączeniu z sokiem z limonki, sokiem z cytryn oraz listkami mięty.

Lemoniada melonowa – Składniki:

  • 1 melon (wybierzcie Waszą ulubioną odmianę) – ok. 1 kg
  • 4 średnie cytryny (z trzech wycisnąć sok, a czwartą pokroić w plasterki) – ok. 640 g
  • 1 limonka – ok. 80 g
  • 2 gałązki mięty
  • 1 łyżka miodu (opcjonalnie do smaku)
  • 1 szklanka wody mineralnej niegazowanej (250 ml)
  • kilka kostek lodu (u mnie 6-8 kostek)

napój z melona i limonki

Przepis na lemoniadę melonową:

  1. Za pomocą wyciskarki do cytrusów wycisnąć sok z trzech cytryn oraz z jednej limonki. Z cytryn uzyskałam około 160 ml soku, a z limonki ok. 55 ml. Czwartą cytrynę porządnie umyć, pokroić na plasterki.
  2. Melona przekroić na pół, usunąć pestki, a miąższ wydrążyć i przerzucić do blendera, dodać jedną całą gałązkę mięty i zmiksować całość na jednolitą masę. Jeśli chcecie, by lemoniada była bardziej klarowna, a nie mętna od miąższy melona, to należy zblendowany miąższ 3-krotnie przecedzić przez drobne sitko lub przecisnąć przez gazę.
  3. Do miąższu (soku) z melona dodać sok z wyciśniętych cytryn oraz limonki. Dodać wodę mineralną i wymieszać. Opcjonalnie dosłodzić do smaku miodem, cukrem zwykłym lub trzcinowym.
  4. Przelać napój do dzbanka, dodać gałązkę mięty (sklepową najlepiej lekko zgnieść w dłoniach, by oddała więcej aromatu) i pokrojoną w plasterki cytrynę. Schłodzić lemoniadę melonową przez minimum godzinę w lodówce. Tuż przed podaniem dodać kostki lodu. Podawać w szklankach, np. ze słomką. Smacznego!

Jeśli jednak jesteście zwolennikami tradycji, to poniżej znajdziecie również przepis na lemoniadę z cytryn lub inne różne jej wersje:

lemoniada z melona i limonki

napój na upały z melonem i limonka

Rate this post

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here