lemoniada truskawkowa

Lemoniada truskawkowa


Lemoniada truskawkowa – to nasza kolejna orzeźwiająca propozycja na upały – nie tylko w sezonie truskawkowym, ponieważ do wykonania tej lemoniady zamiast świeżych truskawek możecie użyć także mrożonych. Tak więc nic nie stoi na przeszkodzie, by lemoniadą truskawkową cieszyć się przez cały okres upałów :)



Lemoniada truskawkowa – Składniki:

  • ok. 0,5 kg truskawek (po zmiksowaniu wyszło mi ok. 550 ml musu)
  • 3 duże cytryny – razem ok. 750 g (1 cytrynę pokroiłam w plasterki, a z dwóch wycisnęłam ok. 200 ml soku)
  • 3/4 szklanki cukru – ok. 150 g
  • 1 gałązka mięty jeśli używacie sklepowej lub same listki jeśli ogrodowej
  • 5 szklanek (1 i 1/4 litra) zimnej wody niegazowanej
  • kilka kostek lodu (u mnie 6-8 kostek)

mus truskawkowy


lemoniada truskawkowa przepis

Przepis na lemoniadę truskawkową:

  1. Truskawki umyć, obrać z szypułek, następnie zmiksować blenderem na jdnolity mus.
  2. Cytryny również porządnie umyć. Jedną z nich pokroić na plasterki o grubości ok. 0,5 cm. Z pozostałych dwóch cytryn wycisnąć sok (u mnie powstało ok. 200 ml soku z cytryny).
  3. W celu ułatwienia jego wyciskania, cytryny przed przecięciem należy najpierw przycisnąć mocno dłonią do blatu kuchennego i rolować kilka razy. Po wyciśnięciu przelać sok przez sitko, by do lemoniady nie dostały się żadne pestki. Miąższ z cytryn należy dodać do lemoniady.
  4. Z 5 szklanek wody odlać 1 szklankę i przelać ją do garnuszka, a następnie podgrzać, by woda była letnia. Kolejno wsypać cukier (zwykły lub trzcinowy) i mieszać do czasu rozpuszczenia się cukru. Następnie zdjąć garnek z palnika, a powstały syrop schłodzić.
  5. Do dzbanka, w którym są pokrojone na plasterki cytryny wlać 4 szklanki wody oraz ostudzony syrop. Następnie włożyć do niego zrolowaną uprzednio w dłoniach gałązkę mięty (dzięki czemu wydobędzie się z niej więcej aromatu), wymieszać. Na koniec dodać mus ze zblendowanych truskawek, dokładnie wymieszać i wstawić lemoniadę truskawkową do lodówki na minimum godzinę. Przed podaniem dodać kostki lodu.
  6. Lemoniadę najlepiej podawać bardzo schłodzoną, bezpośrednio po wyjęciu z lodówki. Kostki lodu można wrzucić tuż przed podaniem do dzbanka, by lemoniadę schłodzić jeszcze bardziej lub można wrzucić kostki lodu od razu do szklanek, z których będziemy pić lemoniadę truskawkową. Dodatkowo dla lepszego efektu, zwłaszcza wizualnego, polecam dorzucić do szklanek jeszcze półplasterki cytryny oraz ewentualnie kilka świeżych truskawek oraz słomkę. Smacznego!


lemoniada truskawkowa z cytryną i miętą

Z czym podawać lemoniadę truskawkową?

Pamiętaj, by lemoniadę zawszę podawać na stół schłodzoną i z kilkoma kostkami lodu, dzięki temu dłużej będziecie mogli cieszyć się orzeźwiającym i ochładzającym działaniem napoju. By lemoniada nie tylko była rajem dla podniebienia, ale także cieszyła oko, to polecam koniecznie dodać do dekoracji plasterki cytryny oraz listki świeżej mięty – tak jak ja to zaprezentowałam na zdjęciach. Możecie również na brzeg szklanki wcisnąć całą truskawkę do dekoracji, a lemoniadę truskawkową w szklankach dodatkowo podawać z ozdobną słomką. Taka lemoniada truskawkowa najładniej prezentuje się w wysokich szklankach.

lemoniada z truskawek i cytryny
lemoniada z truskawek

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Jedna odpowiedź na “Lemoniada truskawkowa

  1. Paula :

    Świetny kolor ma ta lemoniada, aż się prosi aby skosztować! Muszę tylko przygotować listę zakupów i jutro ruszam do sklepu po składniki, a potem do dzieła!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.