Lemoniada truskawkowa – to nasza kolejna orzeźwiająca propozycja na upały – nie tylko w sezonie truskawkowym, ponieważ do wykonania tej lemoniady zamiast świeżych truskawek możecie użyć także mrożonych. Tak więc nic nie stoi na przeszkodzie, by lemoniadą truskawkową cieszyć się przez cały okres upałów :)
Lemoniada truskawkowa – Składniki:
- ok. 0,5 kg truskawek (po zmiksowaniu wyszło mi ok. 550 ml musu)
- 3 duże cytryny – razem ok. 750 g (1 cytrynę pokroiłam w plasterki, a z dwóch wycisnęłam ok. 200 ml soku)
- 3/4 szklanki cukru – ok. 150 g
- 1 gałązka mięty jeśli używacie sklepowej lub same listki jeśli ogrodowej
- 5 szklanek (1 i 1/4 litra) zimnej wody niegazowanej
- kilka kostek lodu (u mnie 6-8 kostek)
Przepis na lemoniadę truskawkową:
- Truskawki umyć, obrać z szypułek, następnie zmiksować blenderem na jdnolity mus.
- Cytryny również porządnie umyć. Jedną z nich pokroić na plasterki o grubości ok. 0,5 cm. Z pozostałych dwóch cytryn wycisnąć sok (u mnie powstało ok. 200 ml soku z cytryny).
- W celu ułatwienia jego wyciskania, cytryny przed przecięciem należy najpierw przycisnąć mocno dłonią do blatu kuchennego i rolować kilka razy. Po wyciśnięciu przelać sok przez sitko, by do lemoniady nie dostały się żadne pestki. Miąższ z cytryn należy dodać do lemoniady.
- Z 5 szklanek wody odlać 1 szklankę i przelać ją do garnuszka, a następnie podgrzać, by woda była letnia. Kolejno wsypać cukier (zwykły lub trzcinowy) i mieszać do czasu rozpuszczenia się cukru. Następnie zdjąć garnek z palnika, a powstały syrop schłodzić.
- Do dzbanka, w którym są pokrojone na plasterki cytryny wlać 4 szklanki wody oraz ostudzony syrop. Następnie włożyć do niego zrolowaną uprzednio w dłoniach gałązkę mięty (dzięki czemu wydobędzie się z niej więcej aromatu), wymieszać. Na koniec dodać mus ze zblendowanych truskawek, dokładnie wymieszać i wstawić lemoniadę truskawkową do lodówki na minimum godzinę. Przed podaniem dodać kostki lodu.
- Lemoniadę najlepiej podawać bardzo schłodzoną, bezpośrednio po wyjęciu z lodówki. Kostki lodu można wrzucić tuż przed podaniem do dzbanka, by lemoniadę schłodzić jeszcze bardziej lub można wrzucić kostki lodu od razu do szklanek, z których będziemy pić lemoniadę truskawkową. Dodatkowo dla lepszego efektu, zwłaszcza wizualnego, polecam dorzucić do szklanek jeszcze półplasterki cytryny oraz ewentualnie kilka świeżych truskawek oraz słomkę. Smacznego!

Z czym podawać lemoniadę truskawkową?
Pamiętaj, by lemoniadę zawszę podawać na stół schłodzoną i z kilkoma kostkami lodu, dzięki temu dłużej będziecie mogli cieszyć się orzeźwiającym i ochładzającym działaniem napoju. By lemoniada nie tylko była rajem dla podniebienia, ale także cieszyła oko, to polecam koniecznie dodać do dekoracji plasterki cytryny oraz listki świeżej mięty – tak jak ja to zaprezentowałam na zdjęciach. Możecie również na brzeg szklanki wcisnąć całą truskawkę do dekoracji, a lemoniadę truskawkową w szklankach dodatkowo podawać z ozdobną słomką. Taka lemoniada truskawkowa najładniej prezentuje się w wysokich szklankach.
Świetny kolor ma ta lemoniada, aż się prosi aby skosztować! Muszę tylko przygotować listę zakupów i jutro ruszam do sklepu po składniki, a potem do dzieła!