Lemoniada winogronowa – to pyszny napój, idealny nie tylko na upalne dni. Do jego wykonania najlepiej użyć winogron bezpestkowych.
Lemoniada winogronowa – Składniki:
- 0,5 kg winogron białych bezpestkowych (jasnych)
- 2 łyżki miodu wielokwiatowego lub lipowego
- 2 średnie cytryny – ok. 370 g + kilka plasterków cytryny do dekoracji
- ok. 1-1,5 litra wody (w zależności od intensywności smaku i słodkości winogron)
- 6-8 kostek lodu
- opcjonalnie kilka sztuk świeżych winogron i listków mięty do dekoracji
Przepis na lemoniadę winogronową:
- Winogrona umyć, osuszyć, wrzucić do blendera wraz z miodem i zmiksować na jednolitą masę. Następnie mus przecedzić przez drobne sitko (w ten sposób uzyskaliśmy około 410 ml soku winogronowego).
- Z obu cytryn wycisnąć sok, najlepiej za pomocą wyciskarki do cytrusów (w ten sposób uzyskaliśmy 110 ml soku cytrynowego).
- Do dużego dzbanka wlać sok z winogron, sok z cytryn oraz wrzucić kilka plasterków cytryny (u mnie 3 plasterki). Schłodzić napój w lodówce.
- Przed podaniem dodać do lemoniady winogronowej 6-8 kostek lodu. Podawać od razu. Przelać do szklanek i opcjonalnie do każdej wrzucić kilka winogron, plasterek cytryny oraz listki mięty. Smacznego!
Polecam również przepis na: tradycyjną lemoniadę cytrynową oraz na lemoniadę malinową.
Więcej inspiracji na napoje chłodzące i nie tylko znajdziecie w zakładce: soki, koktajle i inne napoje bezalkoholowe


Nigdy nie robiłam lemoniady z winogron. Musi być przepyszna ;)