lemoniada winogronowa przepis

Lemoniada winogronowa


Lemoniada winogronowa – to pyszny napój, idealny nie tylko na upalne dni. Do jego wykonania najlepiej użyć winogron bezpestkowych.


Lemoniada winogronowa – Składniki:

  • 0,5 kg winogron białych bezpestkowych (jasnych)
  • 2 łyżki miodu wielokwiatowego lub lipowego
  • 2 średnie cytryny – ok. 370 g + kilka plasterków cytryny do dekoracji
  • ok. 1-1,5 litra wody (w zależności od intensywności smaku i słodkości winogron)
  • 6-8 kostek lodu
  • opcjonalnie kilka sztuk świeżych winogron i listków mięty do dekoracji

lemoniada winogronowa
 

Przepis na lemoniadę winogronową:

  1. Winogrona umyć, osuszyć, wrzucić do blendera wraz z miodem i zmiksować na jednolitą masę. Następnie mus przecedzić przez drobne sitko (w ten sposób uzyskaliśmy około 410 ml soku winogronowego).
  2. Z obu cytryn wycisnąć sok, najlepiej za pomocą wyciskarki do cytrusów (w ten sposób uzyskaliśmy 110 ml soku cytrynowego).
  3. Do dużego dzbanka wlać sok z winogron, sok z cytryn oraz wrzucić kilka plasterków cytryny (u mnie 3 plasterki). Schłodzić napój w lodówce.
  4. Przed podaniem dodać do lemoniady winogronowej 6-8 kostek lodu. Podawać od razu. Przelać do szklanek i opcjonalnie do każdej wrzucić kilka winogron, plasterek cytryny oraz listki mięty. Smacznego!

Polecam również przepis na: tradycyjną lemoniadę cytrynową oraz na lemoniadę malinową.

Więcej inspiracji na napoje chłodzące i nie tylko znajdziecie w zakładce: soki, koktajle i inne napoje bezalkoholowe


lemoniada z winogron i cytryn
lemoniada z winogron przepis

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

0 odpowiedzi na “Lemoniada winogronowa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.