lepenice

Lepenice


Lepenice, czyli pyszne danie kuchni czeskiej. Jest to nic innego jak tłuczone ziemniaki z kiszoną kapustą, które dodatkowo zostały oprószone boczkiem z cebulką. Super się sprawdzi jako dodatek do obiadu lub jako samodzielne danie, a w towarzystwie maślanki smakuje wybornie! Polecam!

Lepenice przepis

Cóż to te lepenice? A no takie nasze puree ziemniaczane, tylko że z boczkiem, cebulką i kiszoną kapustą. Pomyślicie sobie – o jaaa… milion kalorii! No i tak jest, ale od czasu do czasu lubię zjeść takie pyszności. Lepenice super się sprawdzają jako dodatek do jajek sadzonych. Do tego szklanka maślanki i nic więcej do kulinarnego szczęścia mi nie potrzeba ;)

Ostatnio jedna z czytelniczek oświeciła mnie, że takie samo danie również jest regionalną potrawą kuchni polskiej, a mianowicie daniem kuchni śląskiej i potocznie mówi się na nie panczkraut lub ciapkapusta.

lepenice przepis

Lepenice – Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • ok. 400 g kiszonej kapusty (waga już po odsączeniu z zalewy)
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18 %
  • 350 g wędzonego boczku parzonego
  • 3 średnie cebule – ok. 300 g
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypiorek do oprószenia dania
  • olej do smażenia (opcjonalnie, gdyby z boczku wytopiło się za mało tłuszczu)

Przepis na lepenice:

  1. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie do miękkości.
  2. W międzyczasie kapustę odcisnąć z soków (nie za mocno, by pozostała lekko kwaśna do smaku), pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić do garnka, zalać szklanką wody, delikatnie posolić i gotować do miękkości po przykryciem (u mnie to około 20 minut).
  3. Boczek obrać z twardej skóry. Pokroić go w kosteczkę o boku ok. 0,5 cm.
  4. Cebulę obrać i również pokroić w drobną kostkę.
  5. Na suchą i zimną patelnię wrzucić boczek i wytapiać go przez kilka minut na małym ogniu. Następnie wrzucić cebulę i smażyć na średnim płomieniu aż boczek i cebulka lekko się zarumienią. Po usmażeniu większą cześć boczku i cebuli przełożyć do miseczki, a na patelni zostawić około 4 czubate łyżki boczku z cebulką oraz jak największą ilość tłuszczu wytopioną z boczku. Kolejno na patelnię wrzucić odcedzoną miękką kapustę kiszoną (u mnie akurat cała woda odparowała) i smażyć na dość dużym ogniu przez ok. 3-4 minuty, co jakiś czas mieszając.
  6. Ugotowane ziemniaki dokładnie odcedzić i odparować. Następnie dodać śmietanę i ubić tłuczkiem na puree. Następnie dodać podsmażoną kapustę do ziemniaków i wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem wedle potrzeby. Przełożyć na na talerze. Każdą porcję oprószyć odłożonym wcześniej do miseczki boczkiem z cebulką oraz świeżo posiekanym szczypiorkiem. Panczkraut można podawać np. z jajkiem sadzonym. Smacznego! 


przepis na lepenice

lepenice z jajkiem sadzonym lepenice z jajkiem

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.