Szybki i prosty likier mleczny, tylko 2 składnikowy

Likier mleczny 2-składnikowy z mleka skondensowanego


Pewnie już zauważyliście, że mam bzika na punkcie mleka skondensowanego (tak wiem.. ten cukier)… Praktycznie każdy likier na blogu ma go w swoim składzie. No i na ostatnim spotkaniu ze znajomymi wpadłam na pomysł, czemu by nie stworzyć czegoś całkiem minimalistycznego :) i tak powstał pomysł na likier mleczny 2-składnikowy :)

Likier mleczny 2-składnikowy z mleka skondensowanego – Składniki:

  • 250ml wódki
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (530g)
  • woda (ewentualnie jeśli wolicie słabsze likiery)

Szybki likier mleczny


Likier mleczny 2-składnikowy z mleka skondensowanego – Wykonanie:

  1. Mleko skondensowane włożyć do garnuszka, zalać wodą (Puszka powinna być cała zakryta wodą. Jeśli w trakcie gotowania część wody wyparuje, to należy ją dolewać). Gotować mleko przez ok. 2-2,5h. Ostudzić puszkę (inaczej może wybuchnąć i cała kuchnia będzie w mleku skondensowanym ;) ).
  2. Do blendera wlać 250ml wódki, dodać ugotowane i ostudzone mleko skondensowane, zblendować. Przelać do butelki, schłodzić w lodówce :) Można pić od razu :)

Może również zobaczysz inne przepisy na likiery? :)

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

41 odpowiedzi na “Likier mleczny 2-składnikowy z mleka skondensowanego

  1. Likier kokosowy :

    Ja robię likier kokosowy z puszki mleka skondensowanego i dwóch puszek mleka kokosowego i ok ćwiartki wódki,zawsze wychodzi i nic nie gotuję,polecam:)

  2. Ola :

    A moj maz wlal poprostu cala puszke mleczka do wodki, wymieszal i szczesliwy myslal ze mu wyszlo.Mowi ze nie jest geste ale dobre.hahaha Teraz boje sie ze biegunki dostane od takiej niespodzianki. On wie ze dzwoni ale nie wie w ktorym kosciele.Normalnie geniusz.

  3. Jan :

    Nie widzę w tym żadnej rewelacji. /2 do 2,5 godz. gotować?/. Podam Wam lepszy przepis: 1/2 litr skondensowanego, 2-3 łyżeczek kawy rozpuszczalnej, 64 g cukru wanilinowego /prawidłowa nazwa-sprawdź/ oraz 100 g cukru. To wszystko zagotować. Odstawić do wystygnięcia. Po wystygnięciu przecedzić przez gazę jeśli będzie tzw. kożuch. Dolać 100 g spirytusu, wymieszać i do buteleczki. Nadaje się od razu do spożycia. Mniam, mniam, smacznego.

      • Wiola :

        Co tam masa kajmakowa, najlepszy składnik do likierów to krówki (najzwyklejsze krówki mleczne), rozpuszczam w śmietanie kremówce. Pychota ;) polecam: na 200 ml wódki biorę jedną śmietanę kremówkę 300 ml i 350 gr krówek. Śmietanę gotuję, rozpuszczam w niej krówki- mieszam cały czas żeby się nie przypaliło, ale już nie zagotowuję. Studzę. Dodaję alkohol, przelewam do wyparzonej butelki, trzęsę butelką, żeby składniki się wymieszały i do lodówki. Można się uzależnić ;)

  4. bratka :

    A ja zalewam wiórki kokosowe spirytusem czekam 2tygodnie. Odsaczam dolewam mleczka skondensowanego slodkiego wody i troche cukru waniliowego. Nazywam to kokosanka. Wszyscy to uwielbiaja. A mozna kupic tez barwiony kokos i wtedy mam niebieska czerwona zielona żółta jaka tylko chce. Pozdrawiam

    • SłodkaBabeczka :

      Nie napisałam, że wymyśliłam coś NOWEGO :) Tylko po prostu wpadłam na pomysł, że skoro robię likiery z dodatkiem mleka i innych składników, to czemu by nie zrobić czegoś minimalistycznego i połączyć jedynie wódkę z mlekiem ;)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.