Szybki i prosty likier mleczny, tylko 2 składnikowy
Alkoholowe (drinki, shoty, nalewki i likiery)

Likier mleczny 2-składnikowy z mleka skondensowanego

Kuchnia : Polska

Pewnie już zauważyliście, że mam bzika na punkcie mleka skondensowanego (tak wiem.. ten cukier)… Praktycznie każdy likier na blogu ma go w swoim składzie. No i na ostatnim spotkaniu ze znajomymi wpadłam na pomysł, czemu by nie stworzyć czegoś całkiem minimalistycznego :) i tak powstał pomysł na likier mleczny 2-składnikowy :)

Likier mleczny 2-składnikowy z mleka skondensowanego – Składniki:

  • 250ml wódki
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (530g)
  • woda (ewentualnie jeśli wolicie słabsze likiery)

Szybki likier mleczny

Likier mleczny 2-składnikowy z mleka skondensowanego – Wykonanie:

  1. Mleko skondensowane włożyć do garnuszka, zalać wodą (Puszka powinna być cała zakryta wodą. Jeśli w trakcie gotowania część wody wyparuje, to należy ją dolewać). Gotować mleko przez ok. 2-2,5h. Ostudzić puszkę (inaczej może wybuchnąć i cała kuchnia będzie w mleku skondensowanym ;) ).
  2. Do blendera wlać 250ml wódki, dodać ugotowane i ostudzone mleko skondensowane, zblendować. Przelać do butelki, schłodzić w lodówce :) Można pić od razu :)

Może również zobaczysz inne przepisy na likiery? :)

3.8 / 5 ( 47 głosów )

48 thoughts on “Likier mleczny 2-składnikowy z mleka skondensowanego”

  1. Ja robię likier kokosowy z puszki mleka skondensowanego i dwóch puszek mleka kokosowego i ok ćwiartki wódki,zawsze wychodzi i nic nie gotuję,polecam:)

  2. A moj maz wlal poprostu cala puszke mleczka do wodki, wymieszal i szczesliwy myslal ze mu wyszlo.Mowi ze nie jest geste ale dobre.hahaha Teraz boje sie ze biegunki dostane od takiej niespodzianki. On wie ze dzwoni ale nie wie w ktorym kosciele.Normalnie geniusz.

    1. Może może nic się nie dzieje. Jak już napisałam ja ten przepis znam z rumem i pamiętam jak śp moja babcia gotowała mleko na krówkę i potem mieszkała z rumem. Pycha ❤

    1. żeby masa zgęstniała ;) leniwi mogą użyć gotowej masy kajmakowej, aczkolwiek w większości przypadków niestety masy są scukrzone i tylko jedna firma moim zdaniem robi dobre, gotowe masy kajmakowe ;)

  3. Nie widzę w tym żadnej rewelacji. /2 do 2,5 godz. gotować?/. Podam Wam lepszy przepis: 1/2 litr skondensowanego, 2-3 łyżeczek kawy rozpuszczalnej, 64 g cukru wanilinowego /prawidłowa nazwa-sprawdź/ oraz 100 g cukru. To wszystko zagotować. Odstawić do wystygnięcia. Po wystygnięciu przecedzić przez gazę jeśli będzie tzw. kożuch. Dolać 100 g spirytusu, wymieszać i do buteleczki. Nadaje się od razu do spożycia. Mniam, mniam, smacznego.

    1. Można użyć gotowej masy kajmakowej ;) Wtedy nie trzeba tracić 2h, tylko wymieszać składniki w minutę :)

      1. Co tam masa kajmakowa, najlepszy składnik do likierów to krówki (najzwyklejsze krówki mleczne), rozpuszczam w śmietanie kremówce. Pychota ;) polecam: na 200 ml wódki biorę jedną śmietanę kremówkę 300 ml i 350 gr krówek. Śmietanę gotuję, rozpuszczam w niej krówki- mieszam cały czas żeby się nie przypaliło, ale już nie zagotowuję. Studzę. Dodaję alkohol, przelewam do wyparzonej butelki, trzęsę butelką, żeby składniki się wymieszały i do lodówki. Można się uzależnić ;)

  4. A ja zalewam wiórki kokosowe spirytusem czekam 2tygodnie. Odsaczam dolewam mleczka skondensowanego slodkiego wody i troche cukru waniliowego. Nazywam to kokosanka. Wszyscy to uwielbiaja. A mozna kupic tez barwiony kokos i wtedy mam niebieska czerwona zielona żółta jaka tylko chce. Pozdrawiam

    1. Nie napisałam, że wymyśliłam coś NOWEGO :) Tylko po prostu wpadłam na pomysł, że skoro robię likiery z dodatkiem mleka i innych składników, to czemu by nie zrobić czegoś minimalistycznego i połączyć jedynie wódkę z mlekiem ;)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.