Przepyszny likier z białej czekolady

Likier z białej czekolady – 3 składniki – 3 minuty!

Likier z białej czekolady – tylko 3 składniki, a ile radości i przyjemności :D Jeśli lubcie takie szybkie, babskie likiery, to po może zainteresują Was również te przepisy na: Likier kawowy, Likier bananowy, Domowy Advocat i Likier mleczny – tylko 2 składniki (przepisy po kliknięciu w nazwę).

Likier z białej czekolady – Składniki:

  • 2 tabliczki białej czekolady (200g)
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (530g)
  • 200-250ml wódki (w zależności od preferencji smakowych)

 

Likier z białej czekolady – Wykonanie:

  1. Do garnuszka przelać mleko skondensowane i podgrzać. Następnie dodać czekoladę połamaną na kostki i cały czas mieszać do czasu aż czekolada się rozpuści.
  2. Zdjąć garnuszek z palnika i pozostawić do ostudzenia.
  3. Gdy masa będzie już całkowicie ostudzona, dodawać stopniowo wódkę, mieszając cały czas delikatnie drewnianą łyżką, do czasu połączenia się składników.
  4. Przelać gotowy likier do butelek. Przechowywać w lodówce.
  5. Likier jest dość gęstych, więc jeśli wolicie by był bardziej rzadki, to śmiało można go rozcieńczyć wg upodobań zwykłym mlekiem ;) Smacznego! :)

 

Może zainteresują Was również przepisy na inne alkohole:

Szybki likier z białej czekolady

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

6 odpowiedzi na “Likier z białej czekolady – 3 składniki – 3 minuty!

  1. Ako :

    Ja tam, nie wierzę, żeby taki likier postał w lodówce dwa tygodnie! Chyba, że pojechałabym na urlop w tym czasie… w przeciwnym razie “Wszystkie drogi prowadzą do lodówki”.

    • SłodkaBabeczka :

      Na pewno około 2 tygodnie, aczkolwiek wtedy nie nadaje się bezposrednio do spożycia, bo po kilkunastu godzinach czekolada robi się bardzo gęsta i likier ciężko się nalewa :) Trzeba go na kilka godzin wcześniej wyjąć z lodówki i postawić w chłodnym miejscu lub od razu zamiast w lodówce trzymać go w chłodnym miejscu (np. piwnicy) jeśli ma Pani taką możliwość :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.