Za co uwielbiam ciasto francuskie? Głównie za to, że z jego pomocą można wyczarować milion różnych przekąsek, a nawet… ba! Z tych samych składników stworzyć różne wizualnie dania. Można więc zaskoczyć gości nie tylko smakiem, ale też formą podania. Tym razem wyczarowałam łódeczki z ciasta francuskiego, które smakują przepysznie, nieco podobnie do tradycyjnych zapiekanek. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu!
Łódeczki z ciasta francuskiego przepis
Tym razem kolejna propozycja na wykorzystanie ciasta francuskiego. Tą przekąskę na łódeczki z pieczarkami wykonacie w zaledwie 15 minut! Potem tylko pieczenie i gotowe! Przepis możecie zmodyfikować wedle uznania, dodając np. jeszcze szynkę. Tak przygotowane łódeczki z ciasta francuskiego to świetna przekąska na każdą okazję, a zwłaszcza na nadchodzącego Sylwestra. Koniecznie musicie wypróbować ten przepis!
Polecam również nasz przepis na ślimaczki z ciasta francuskiego. Proste, szybkie, a jakie pyszne!
Łódeczki z ciasta francuskiego – Składniki:
- 1 duży płat ciasta francuskiego – 300 g
- 500 g pieczarek
- 2 średnie cebule – ok. 250 g
- 3 czubate łyżki masła
- 180 g sera żółtego (u mnie Gouda)
- kilka łyżek ketchupy pikantnego
- sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
- posiekany szczypiorek do dekoracji
Przepis na łódeczki z ciasta francuskiego:
- Cebulę obrać z łupinek, a następnie pokroić w drobną kosteczkę. Na patelni roztopić masło, wrzucić posiekaną cebulę i smażyć przez kilka minut na małym ogniu aż cebulka delikatnie się zeszkli i lekko zarumieni.
- Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Dodać do podsmażonej cebuli, wymieszać i dusić je na dość dużym ogniu, co jakiś czas mieszając. Smażyć do czasu aż nadmiar wody z grzybów odparuje, a one zmniejszą swoją objętość. Na koniec doprawić je do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
- Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Ciasto francuskie rozwinąć na blacie, następnie przekroić na 12 prostokątów.
- Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Poukładać na nim kawałki ciasta.
- Każdy kawałek ciasta francuskiego posmarować ketchupem, a następnie wyłożyć na wierch, na środek porcję farszu pieczarkowego. Brzegi ciasta francuskiego zlepić ze sobą, tak aby utworzyć łódeczkę.
- Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 st. C i piec przez ok. 15-17 minut, do zarumienienia.
- Tuż przed podaniem łódeczki z ciasta francuskiego polać ketchupem i oprószyć drobno posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!