lody ciasteczkowe
Desery Słodkości

Lody ciasteczkowe

Lody ciasteczkowe zrobiłam ostatnim razem, gdy wpadła do mnie Siostra. Jest fanką domowych lodów i uwielbia je bardziej niż domowe ciasta, więc te lody ciasteczkowe super sprawdziły się na tę okazję. Są szybkie i proste do zrobienia, tak więc gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu. Nawet maszyna do lodów nie będzie potrzebna! :)

Domowe lody ciasteczkowe bez maszynki

Mój poniższy przepis to właśnie lody ciasteczkowe bez maszynki, które spokojnie możecie zrobić w domu, bez wymyślnego sprzętu. Potrzebny będzie tylko mikser. Lody wychodzą pyszne, nawet lepsze niż ze sklepu. Jak zrobić lody ciasteczkowe? Poniżej znajdziecie szczegółowy przepis. Z nim lody udadzą się każdemu, nawet tym początkującym w kuchni.

Lody ciasteczkowe – Składniki:

  • 200 ml mleka 3,2%
  • 120 ml mleka skondensowanego słodzonego
  • 100 g białej czekolady
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (ewentualnie można pominąć)
  • 300 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
  • 50 g ciasteczek (np. owsianych, imbirowych lub innych tego typu; u mnie ciasteczka zbożowe)
domowe lody ciasteczkowe bez maszynki

Przepis na lody ciasteczkowe:

  1. Czekoladę połamać na mniejsze kawałki. Wrzucić do małego garnuszka. Dodać mleko zwykłe 3,2% oraz mleko skondensowane. Delikatnie podgrzać, zdjąć garnek z palnika i mieszać całość do czasu uzyskania jednolitej konsystencji (czekolada musi się dokładnie rozpuścić). Odstawić do całkowitego ostudzenia. Kolejno dodać 1 łyżeczkę ekstraktu z wanilii, wymieszać i schować garnuszek do lodówki, by masa dokładnie się schłodziła.
  2. Śmietanka kremówka też powinna być dokładnie schłodzona przed rozpoczęciem ubijania. W okresie letnim warto także schłodzić misę, w której będzie ubijana śmietanka kremówka.
  3. Około 300 ml śmietanki kremówki (dobrze schłodzonej) ubić na najwyższych obrotach miksera, na sztywną masę. Nie miksować zbyt długo, by ze śmietanki nie zrobić masła.
  4. Do ubitej śmietanki dodać wcześniej przygotowaną i schłodzoną masę mleczno-czekoladową i zmiksować krótko na niskich obrotach, tylko do czasu połączenia się składników. Wstawić całość (w misie od miksera) do zamrażarki na pół godziny. Po upłynięciu tego czasu, wyciągnąć misę z zamrażarki i ponownie miksować lody przez kilkadziesiąt sekund. Znów schować do zamrażarki i po 30 minut powtórzyć powyższe czynności. Potem postąpić tak jeszcze raz lub dwa razy, w zależności od konsystencji lodów (nie powinno być kryształków, lody powinny być gładkie i puszyste). Po tych czynnościach schować lody ciasteczkowe do zamrażarki na kolejne 4-5 godzin (w zależności od temperatury chłodzenia Waszej zamrażarki; u mnie po 4 h od ostatniego miksowania lody były już odpowiednio zmrożone, przy temperaturze chłodzenia -20 st. C). Czasami czas chłodzenia musi być dłuższy, jeśli temperatura w Waszym zamrażalniku jest bliższa 0 st. C.
  5. Po 4-5 h mrożenia, przy założeniu, że lody mroziły się w temp -20 st. , są one gotowe do nakładania za pomocą gałkownicy. Jeśli zaś lody chłodziły by się dłużej lub zamrażalnik ma ustawioną większą moc chłodzenia, to lody należy wyciągnąć na ok. 10-15 minut szybciej, by nieco odtajały i łatwiej się nakładały. Smacznego!
lody ciasteczkowe przepis
4.1 / 5 ( 8 głosów )

2 thoughts on “Lody ciasteczkowe”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.