Lody ciasteczkowe zrobiłam ostatnim razem, gdy wpadła do mnie Siostra. Jest fanką domowych lodów i uwielbia je bardziej niż domowe ciasta, więc te lody ciasteczkowe super sprawdziły się na tę okazję. Są szybkie i proste do zrobienia, tak więc gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu. Nawet maszyna do lodów nie będzie potrzebna! :)
Domowe lody ciasteczkowe bez maszynki
Mój poniższy przepis to właśnie lody ciasteczkowe bez maszynki, które spokojnie możecie zrobić w domu, bez wymyślnego sprzętu. Potrzebny będzie tylko mikser. Lody wychodzą pyszne, nawet lepsze niż ze sklepu. Jak zrobić lody ciasteczkowe? Poniżej znajdziecie szczegółowy przepis. Z nim lody udadzą się każdemu, nawet tym początkującym w kuchni.
Lody ciasteczkowe – Składniki:
- 200 ml mleka 3,2%
- 120 ml mleka skondensowanego słodzonego
- 100 g białej czekolady
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (ewentualnie można pominąć)
- 300 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
- 50 g ciasteczek (np. owsianych, imbirowych lub innych tego typu; u mnie ciasteczka zbożowe)

Przepis na lody ciasteczkowe:
- Czekoladę połamać na mniejsze kawałki. Wrzucić do małego garnuszka. Dodać mleko zwykłe 3,2% oraz mleko skondensowane. Delikatnie podgrzać, zdjąć garnek z palnika i mieszać całość do czasu uzyskania jednolitej konsystencji (czekolada musi się dokładnie rozpuścić). Odstawić do całkowitego ostudzenia. Kolejno dodać 1 łyżeczkę ekstraktu z wanilii, wymieszać i schować garnuszek do lodówki, by masa dokładnie się schłodziła.
- Śmietanka kremówka też powinna być dokładnie schłodzona przed rozpoczęciem ubijania. W okresie letnim warto także schłodzić misę, w której będzie ubijana śmietanka kremówka.
- Około 300 ml śmietanki kremówki (dobrze schłodzonej) ubić na najwyższych obrotach miksera, na sztywną masę. Nie miksować zbyt długo, by ze śmietanki nie zrobić masła.
- Do ubitej śmietanki dodać wcześniej przygotowaną i schłodzoną masę mleczno-czekoladową i zmiksować krótko na niskich obrotach, tylko do czasu połączenia się składników. Wstawić całość (w misie od miksera) do zamrażarki na pół godziny. Po upłynięciu tego czasu, wyciągnąć misę z zamrażarki i ponownie miksować lody przez kilkadziesiąt sekund. Znów schować do zamrażarki i po 30 minut powtórzyć powyższe czynności. Potem postąpić tak jeszcze raz lub dwa razy, w zależności od konsystencji lodów (nie powinno być kryształków, lody powinny być gładkie i puszyste). Po tych czynnościach schować lody ciasteczkowe do zamrażarki na kolejne 4-5 godzin (w zależności od temperatury chłodzenia Waszej zamrażarki; u mnie po 4 h od ostatniego miksowania lody były już odpowiednio zmrożone, przy temperaturze chłodzenia -20 st. C). Czasami czas chłodzenia musi być dłuższy, jeśli temperatura w Waszym zamrażalniku jest bliższa 0 st. C.
- Po 4-5 h mrożenia, przy założeniu, że lody mroziły się w temp -20 st. , są one gotowe do nakładania za pomocą gałkownicy. Jeśli zaś lody chłodziły by się dłużej lub zamrażalnik ma ustawioną większą moc chłodzenia, to lody należy wyciągnąć na ok. 10-15 minut szybciej, by nieco odtajały i łatwiej się nakładały. Smacznego!

jakie one ciasteczkowe, skoro w przepisie nie ma ciasteczek?
Są :) Proszę przeczytać uważnie przepis. Pozdrawiam :)
Bardzo fajny przepis! Lody ciasteczkowe to super sprawa, szczególnie latem, kiedy jest taaak gorąco :)
Wyszły pysznie!! :)