Pyszne domowe lody kajmakowe bez maszynki do lodów
Domowe lody Słodkości

Lody kajmakowe – tylko 2 składniki!

Kuchnia : Polska

Lody kajmakowe – tylko 2 składniki! A roboty może z 5 minut! ;) Czyli… mega prosto i szybko – a takie przepisy chyba lubimy najbardziej, co? :) Do przygotowania lodów kajmakowych według mojego przepisu nie potrzeba maszynki do lodów, wystarczy zwykły mikser ręczny, zamrażalnik do schłodzenia masy, składniki na lody z kajmakiem i oczywiście odrobina chęci i wolnego czasu.


Lody kajmakowe – Składniki:

  • 660ml śmietanki kremówki 30% lub 36% – najlepiej UHT
  • 1 puszka masy krówkowej (kajmakowej) – 510g – u mnie gostyńska – moim zdaniem najlepsza ;) bo inne lubią robić się grudkowate i wytrącają kryształki cukru

Słodkie lody kajmakowe

Przepis na lody kajmakowe:

  1. Śmietankę kremówkę porządnie schłodzić. Następnie ubić ją na sztywno za pomocą miksera na najwyższych obrotach. Gdy śmietana zacznie już sztywnieć, zmniejszyć obroty. Następnie zacząć dodawać po łyżce masy krówkowej, miksując na niskich obrotach do czasu wyczerpania masy kajmakowej i do połączenia się składników (nie dłużej!).
  2. Zmiksowaną masę przelać do pojemnika, szczelnie zamknąć i wstawić do zamrażalnika na kilka godzin (u mnie mroziły się 24h, ale czasami jest potrzebny krótszy czas chłodzenia, więc np. po 12h można już sprawdzić, czy lody są OK). Lodów nie trzeba mieszać podczas chłodzenia. Podawać w wafelkach, z sosem karmelowym, orzechami, bitą śmietaną lub innymi ulubionymi dodatkami :) Smacznego! :)

Może zaciekawią Cię również inne przepisy na domowe lody:


Szybkie i pyszne lody kajmakowe

4.7 / 5 ( 292 głosów )

22 thoughts on “Lody kajmakowe – tylko 2 składniki!”

  1. Ktoś robił z kremem kasztanowym? Latem nad morzem jadłam lody kasztanowe. Przebiły wszystkie smaki i ciekawa jestem czy z kremem kasztanowym i bitą śmietaną byłyby takie same lub podobne.

  2. Ja również skusilam się i zrobiłam, wyszły pyszne. Lepsze od kupnych. Dodałam bakalie. Rodzina nie mogła się najeść.

  3. Robiłam już kilka razy, są pycha! Na koniec dodaję odrobinę soli i delikatnie mieszam. Fajnie przełamuje smak… Polecam

  4. Może składniki były kiepskiej jakości? :) u nas normalnie nabierało się gałkownicą ;)

  5. a ja się chciałam zapytać czy zamiast kajmaku można dodać jakiś dowolny owoc np truskawki czy jagody ?

    1. Można, aczkolwiek podczas mrożenia mogą wymagać przemieszania, by nie zrobiły się kryształki z soku owoców ;)

    1. Chciałabym tylko zwrócić Pani uwagę, że jest różnica między “bardzo nie zdrowe”, a tym, że UHT posiada po prostu mniej walorów odżywczych, które traci podczas poddawania wysokiej temperaturze… i jak dla mnie lodów, czy ciast nie jada się po to, żeby uzupełniać witaminy ;) tylko dla delektowania się i walorów smakowych (z reguły), a witaminy i inne wartościowe substancje można spożywać na śniadania, obiady, czy kolacje w postaci różnych dań zbytnio nieprzetworzonych :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.