Lody śmietankowe – tak pyszne jak Big Milk! Wystarczą tylko 2 składniki, by stworzyć pyszne domowe lody śmietankowe, które pokochają zarówno dzieci, jak i dorośli! Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu!
Lody śmietankowe przepis
Jeśli macie ochotę na lody śmietankowe bez jajek i bez maszyny do lodów, to dobrze trafiliście. Do ich wykonania potrzebne są jedynie 2 ogólnodostępne składniki, jak śmietanka i słodzone mleko skondensoane. Jest to super pomysł na deser w upalne dni i nie tylko. My lubimy zajadać się nimi nawet zimą. Poniższe zdjęcia były robione w nieco upalny dzień, więc niestety lody szybko się topiły podczas zdjęć ;)
Po więcej słodkości zapraszam do zakładki: desery.
Składniki:
- 660 g śmietanki kremówki 30 % lub 36 %
- 530 g mleka zagęszczonego słodzonego (1 puszka)
Dodatkowo można oprószyć lody orzeszkami zimnymi solonymi drobno posiekanymi.
Przepis na lody śmietankowe:
- Zarówno śmietanka jak i mleko skondensowane powinny być uprzednio dobrze schłodzone. Mleko zagęszczone słodzone ma pozostać w postaci płynnej!
- Płynne mleko oraz śmietankę wlać do misy miksera i ubijać przez około 2 minuty. Następnie całą miskę wraz z masą schować do zamrażalnika na około 30 minut, by masa dokładnie się schłodziła.
- Po tym czasie wyciągnąć misę z zamrażalnika i ubijać całość przez około 5 minut na najwyższych obrotach miksera, by porządnie napowietrzyć masę.
- Tak przygotowane lody przelać do pudełka (u mnie takie o pojemności ok 1,6 litra) i schować do zamrażalnika na około 6 godzin (lub więcej), by lody całkowicie stężały.
- Po 6 godzinach (jeśli macie wysoką moc mrożenia) powinny już być gotowe do spożycia – szybciej zamrożą się w płaskim pojemniku niż w głębokim. Tak samo szybciej się zamrożą w pojemniczkach do robienia lodów na patyku. Jeśli zaś będziecie mrozić lody całą noc, to następnego dnia, przed porcjowaniem ich za pomocą gałkownicy, należy je wyciągnąć na 5-10 minut szybciej z zamrażalnika, by delikatnie odtajały i łatwiej się nakładały. Smacznego!
Brzmi smacznie! Na pewno wypróbuję