lody śmietankowe
Domowe lody Słodkości

Lody śmietankowe

Kuchnia : Polska | Czas przygotowania : 8 minut | Czas gotowania/pieczenia : 6 godzin | Porcje : około 1,5 litra lodów

Lody śmietankowe – tak pyszne jak Big Milk! Wystarczą tylko 2 składniki, by stworzyć pyszne domowe lody śmietankowe, które pokochają zarówno dzieci, jak i dorośli! Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu!

Lody śmietankowe przepis

Jeśli macie ochotę na lody śmietankowe bez jajek i bez maszyny do lodów, to dobrze trafiliście. Do ich wykonania potrzebne są jedynie 2 ogólnodostępne składniki, jak śmietanka i słodzone mleko skondensoane. Jest to super pomysł na deser w upalne dni i nie tylko. My lubimy zajadać się nimi nawet zimą. Poniższe zdjęcia były robione w nieco upalny dzień, więc niestety lody szybko się topiły podczas zdjęć ;)

Po więcej słodkości zapraszam do zakładki: desery.

Składniki:

  • 660 g śmietanki kremówki 30 % lub 36 %
  • 530 g mleka zagęszczonego słodzonego (1 puszka)

Dodatkowo można oprószyć lody orzeszkami zimnymi solonymi drobno posiekanymi.

lody śmietankowe przepis

Przepis na lody śmietankowe:

  1. Zarówno śmietanka jak i mleko skondensowane powinny być uprzednio dobrze schłodzone. Mleko zagęszczone słodzone ma pozostać w postaci płynnej!
  2. Płynne mleko oraz śmietankę wlać do misy miksera i ubijać przez około 2 minuty. Następnie całą miskę wraz z masą schować do zamrażalnika na około 30 minut, by masa dokładnie się schłodziła.
  3. Po tym czasie wyciągnąć misę z zamrażalnika i ubijać całość przez około 5 minut na najwyższych obrotach miksera, by porządnie napowietrzyć masę.
  4. Tak przygotowane lody przelać do pudełka (u mnie takie o pojemności ok 1,6 litra) i schować do zamrażalnika na około 6 godzin (lub więcej), by lody całkowicie stężały.
  5. Po 6 godzinach (jeśli macie wysoką moc mrożenia) powinny już być gotowe do spożycia – szybciej zamrożą się w płaskim pojemniku niż w głębokim. Tak samo szybciej się zamrożą w pojemniczkach do robienia lodów na patyku. Jeśli zaś będziecie mrozić lody całą noc, to następnego dnia, przed porcjowaniem ich za pomocą gałkownicy, należy je wyciągnąć na 5-10 minut szybciej z zamrażalnika, by delikatnie odtajały i łatwiej się nakładały. Smacznego!

domowe lody śmietankowe

4.6 / 5 ( 96 głosów )

1 thought on “Lody śmietankowe”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here