lody truskawkowe

Lody truskawkowe


Lody truskawkowe – pyszne i kremowe lody domowe. W sezonie można robić je ze świeżych truskawek, a po sezonie spokojnie można użyć mrożonych owoców. Jeśli lubicie te owoce, to gorąco polecam przepis na domowe lody truskawkowe.


Lody truskawkowe przepis

Tradycyjne lody robi się z użyciem żółtek, ale jeśli macie ochotę na szybkie lody truskawkowe, to możecie zrobić właśnie takie lody truskawkowe z mascarpone i śmietanki kremówki. Takie lody można przygotować bez maszyny do lodów. Teoretycznie też nie wymagają mieszania podczas mrożenia, ale ja wolę kilka razy je zmiksować, by dodatkowo je napowietrzyć i sprawić, by były bardziej puszyste.  Jeśli zrobicie je jednak w maszynie do lodów, to siłą rzeczy będą bardziej kremowe.

Ilość cukru należy dostosować do słodyczy truskawek. Bardziej dojrzałe truskawki będą wymagały mniejszej ilości cukru.

domowe lody truskawkowe

Lody truskawkowe – Składniki:

  • ok. 400 g truskawek
  • 5 łyżek cukru (lub więcej, w zależności jak słodkie były truskawki)
  • ok. 200 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
  • 250 g mascarpone

lody truskawkowe domowe
lody z truskawkami

Przepis na lody truskawkowe:

  1. Wszystkie składniki na lody powinny być porządnie schłodzone.
  2. Truskawki umyć, osuszyć, pozbawić szypułek. Wrzucić je do blendera, dodać cukier do smaku (u mnie 5 łyżek drobnego cukru) i zmiksować na jednolity mus. Odstawić do lodówki na czas ubijania śmietany. Jeśli zaś lody truskawkowe będziecie przygotowywać w maszynie do lodów, to pamiętajcie, że taki mus trzeba również schłodzić w lodówce (minimum przez kilka godzin).
  3. Schłodzoną śmietankę wraz z serkiem mascarpone ubić w misie miksera na gęsty krem (tylko do czasu połączenia się składników, nie dłużej, by nie zwarzyć kremu). Następnie dodać mus truskawkowy i delikatnie wmieszać go w masę do czasu połączenia się składników.
  4. Tak przygotowaną masę przelać do pojemnika (mój był o pojemności 1,5 litra) i wstawić do zamrażalnika na kilka godzin aż masa lodowa stężeje (ok. 4-6 godzin w zależności od poziomu mrożenia). Jeśli chcecie by lody były bardziej puszyste, to możecie je kilka razy przemieszać podczas mrożenia (po raz pierwszy po godzinie lub trochę później, gdy masa będzie już lekko stężała). Należy wtedy masę miksować przez ok. 2 minuty, by nie wytrąciły się kryształki, a lody stały się bardziej aksamitne. Ponownie wstawić do zamrażarki. Lody można zmiksować również po kolejnej godzinie, a nawet więcej razy, w zależności od konsystencji lodów.
  5. Lody twardnieją po nocy (kilkunastu godzinach) w zamrażalniku, dlatego jeśli nie zostaną zjedzone po 4-6 h od przygotowania, to przy kolejnych porcjowaniach należy je wyjąć z lodówki na 20 minut przed podaniem, by móc łatwo nakładać je gałkownicą lub łyżką. Smacznego!


Jeśli lubicie domowe lody to polecam także wypróbować przepis na lody kajmakowe oraz lody malinowe.

lody truskawkowe przepis

deser lodowy

deser z mascarpone

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.