Łosoś pieczony w masełku czosnkowo-koperkowym

Łosoś pieczony w masełku czosnkowo-koperkowym poleca się na piątkowy obiad ;)  Może zaciekawią Cię również inne przepisy na łososia, np. :

 

Łosoś pieczony w masełku czosnkowo-koperkowym – Składniki:

  • ok. 400g łososia
  • kilka gałązek świeżego koperku
  • 3 dość duże ząbki czosnku
  • 100g masła
  • sól, pieprz do smaku

 
łosoś pieczony


 

 

Łosoś pieczony w masełku czosnkowo-koperkowym – Wykonanie:

  1. Łososia opłukać, osuszyć, przekroić na dwa paski. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym skórą do dołu.
  2. Koperek posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do masła. Wyrobić jednolite ziołowe masełko.
  3. Na każdym pasku łososia rozłożyć wzdłuż ziołowe masło. Doprawić solą i pieprzem.
  4. Piec łososia przez ok. 20-30 minut w temp. 180 stopni. Nie należy piec go za długo, ponieważ będzie wtedy zbyt suchy. Pod koniec pieczenia można również przykryć łososia folią spożywczą, by pozostał bardziej soczysty.
  5. Jako dodatek sprawdzą się ziemniaki pieczone w piekarniku (zobacz przepis).

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

7 odpowiedzi na “Łosoś pieczony w masełku czosnkowo-koperkowym

  1. Kristina :

    Zaraz bede piekla lososia w maselku czosnkowo-koperkowym. Pieknie wyglada, wiec sie skusilam. Potem napisze, czy mi sie udal 7 czy smakowal. Przepis interesujacy, pozdrawiam k.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.