łosoś pieczony z paprykami fit

Łosoś pieczony z paprykami


Łosoś pieczony z paprykami – to pyszna propozycja nie tylko na piątkowy obiad. Plusem tego dania z pieczonym łososiem jest również to, że w połączeniu z kaszą (np. pęczak, gryczaną) oraz sałatką z cukinii i marchewki tworzy smaczne danie o niskim indeksie glikemicznym (IG), dzięki czemu jest super pomysłem na obiad dla cukrzyków i osób z insulinoopornością.

Łosoś pieczony z paprykami – Składniki na 4 porcje:

  • ok. 600 g filetu z łososia
  • 6 małych cebul dymek (ok. 80 g)
  • szczypiorek – może być ten od cebulek dymek – 4-5 dużych gałązek (ok. 20 g)
  • 3 średnie czerwone papryki – ok. 700 g
  • 2 średnie żółte papryki- ok. 420 g
  • 3 ząbki czosnku – ok. 10 g
  • 3 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego – ok. 30 g
  • 1 łyżka sosu sojowego – ok. 10 g
  • 1 limonka
  • sól i pieprz do smaku

U mnie dodatkowo do podania kasza bulgur oraz surówka marchewki i cukinii.

łosoś pieczony w piekarniku


łosoś z papryką

Przepis na łososia pieczonego z paprykami:

  1. Oba typy papryki (żółte i czerwone) umyć, osuszyć, pokroić w grube plastry (ok. 2 cm szerokości).
  2. Cebulę dymkę posiekać drobno.
  3. Szczypior również posiekać.
  4. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać.
  5. Papryki wymieszać wraz z cebulą dymką, czosnkiem oraz 2 łyżkami oliwy (lub oleju rzepakowego). Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  6. Sos sojowy wymieszać z jedną łyżką oliwy lub oleju rzepakowego.
  7. Łososia podzielić na 4 filety i zamoczyć go (skórą do góry) w marynacie z sosu sojowego i oliwy. Odstawić na 10-15 minut.
  8. Następnie dużą blachę do pieczenia (najlepiej taką płaską dołączoną do piekarnika, wyłożyć papierem do pieczenia. Wysypać zamarynowane papryki i ułożyć na nich filety z łososia (skórą do dołu). Polać łososia resztą marynaty i skropić całość sokiem z limonki.
  9. Wstawić blachę z łososiem i paprykami do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C (góra- dół) i piec całość przez ok. 18-20 minut w zależności od grubości filetów (do czasu aż mięso ryby będzie w środku upieczone).
  10. Po tym czasie przełożyć upieczonego łososia wraz z warzywami na talerz i oprószyć go świeżo posiekanym szczypiorkiem. Podawać rybę np. z pieczonymi ziemniaczkami lub z ulubioną kaszą, a do tego polecam sałatkę z cukinii i marchewki. Smacznego!


łosoś pieczony
łosoś z piekarnika
Inspiracją do tego dania była książka: “Jedz pysznie z niskim indeksem glikemicznym (IG)” autorstwa Magdaleny Makarowskiej.

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.