Łosoś pieczony z paprykami – to pyszna propozycja nie tylko na piątkowy obiad. Plusem tego dania z pieczonym łososiem jest również to, że w połączeniu z kaszą (np. pęczak, gryczaną) oraz sałatką z cukinii i marchewki tworzy smaczne danie o niskim indeksie glikemicznym (IG), dzięki czemu jest super pomysłem na obiad dla cukrzyków i osób z insulinoopornością.
Łosoś pieczony z paprykami – Składniki na 4 porcje:
- ok. 600 g filetu z łososia
- 6 małych cebul dymek (ok. 80 g)
- szczypiorek – może być ten od cebulek dymek – 4-5 dużych gałązek (ok. 20 g)
- 3 średnie czerwone papryki – ok. 700 g
- 2 średnie żółte papryki- ok. 420 g
- 3 ząbki czosnku – ok. 10 g
- 3 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego – ok. 30 g
- 1 łyżka sosu sojowego – ok. 10 g
- 1 limonka
- sól i pieprz do smaku
U mnie dodatkowo do podania kasza bulgur oraz surówka marchewki i cukinii.
Przepis na łososia pieczonego z paprykami:
- Oba typy papryki (żółte i czerwone) umyć, osuszyć, pokroić w grube plastry (ok. 2 cm szerokości).
- Cebulę dymkę posiekać drobno.
- Szczypior również posiekać.
- Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać.
- Papryki wymieszać wraz z cebulą dymką, czosnkiem oraz 2 łyżkami oliwy (lub oleju rzepakowego). Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Sos sojowy wymieszać z jedną łyżką oliwy lub oleju rzepakowego.
- Łososia podzielić na 4 filety i zamoczyć go (skórą do góry) w marynacie z sosu sojowego i oliwy. Odstawić na 10-15 minut.
- Następnie dużą blachę do pieczenia (najlepiej taką płaską dołączoną do piekarnika, wyłożyć papierem do pieczenia. Wysypać zamarynowane papryki i ułożyć na nich filety z łososia (skórą do dołu). Polać łososia resztą marynaty i skropić całość sokiem z limonki.
- Wstawić blachę z łososiem i paprykami do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C (góra- dół) i piec całość przez ok. 18-20 minut w zależności od grubości filetów (do czasu aż mięso ryby będzie w środku upieczone).
- Po tym czasie przełożyć upieczonego łososia wraz z warzywami na talerz i oprószyć go świeżo posiekanym szczypiorkiem. Podawać rybę np. z pieczonymi ziemniaczkami lub z ulubioną kaszą, a do tego polecam sałatkę z cukinii i marchewki. Smacznego!


Inspiracją do tego dania była książka: “Jedz pysznie z niskim indeksem glikemicznym (IG)” autorstwa Magdaleny Makarowskiej.