łosoś pieczony w porach

Łosoś pieczony z porem


Łosoś pieczony w piekarniku z dodatkiem pora to pyszny pomysł na piątkowy, niedzielny, czy świąteczny obiad. Ryba pieczona w piekarniku pod przykryciem wychodzi pyszna i soczysta, a dodatek pora jest wspaniałym uzupełnieniem dania.


Łosoś pieczony z porem – Składniki:

  • ok. 600 g filetu z łososia
  • sok z połowy małej cytryny
  • 3 duże pory (tylko białe i jasnozielone części – ok. 300 g)
  • 300 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
  • 2 czubate łyżki mascarpone
  • 4 czubate łyżki startego parmezanu – ok. 40 g
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki posiekanego drobno szczypiorku
  • masło lub oliwa/olej do wysmarowania naczynia żaroodpornego
  • 2-3 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego do smażenia
  • kilka łodyżek drobnego szczypiorku (opcjonalnie)

łosoś pieczony w piekarniku

por duszony do sosu porowego

sos porowy ze śmietaną

soczysty łosoś pieczony w piekarniku

Przepis na pieczonego łososia pod porową pierzynką:

  1. Łososia umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Podzielić na 4 kawałki. Skropić sokiem z cytryny i odstawić na ok. 30 minut do lodówki. Po tym czasie ponownie osuszyć rybę za pomocą ręczników papierowych. Doprawić do smaku solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
  2. Naczynie żaroodporne wysmarować cienko masłem lub spryskać oliwą/olejem. Na dno położyć filet łososia skórą do dołu. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 200 st. C (góra – dół).
  3. Pory pokroić na półplasterki. Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju i wrzucić pokrojone pory. Smażyć je przez około 5 minut (aż por nieco zmięknie), cały czas mieszając. Następnie wlać śmietankę i mascarpone. Smażyć jeszcze przez 3-4 minuty aż sos nieco zgęstnieje.  Na koniec dodać parmezan starty na tarce o małych oczkach, wymieszać. Doprawić do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Sos porowy wyłożyć na rybę w naczyniu żaroodpornym.
  4. Łososia wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na około 15 minut pod przykryciem i 2-3 minuty bez przykrycia. W zależności od grubości filetów czas pieczenia czasami trzeba wydłużyć o kilka minut.
  5. Przed podaniem posypać danie posiekanym drobno szczypiorkiem. Smacznego!

łosoś pod pierzynką

pyszny łosoś pod porową pierzynką

łosoś pod pierzynką z pora

 

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.