Łosoś pieczony w piekarniku z dodatkiem pora to pyszny pomysł na piątkowy, niedzielny, czy świąteczny obiad. Ryba pieczona w piekarniku pod przykryciem wychodzi pyszna i soczysta, a dodatek pora jest wspaniałym uzupełnieniem dania.
Łosoś pieczony z porem – Składniki:
- ok. 600 g filetu z łososia
- sok z połowy małej cytryny
- 3 duże pory (tylko białe i jasnozielone części – ok. 300 g)
- 300 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
- 2 czubate łyżki mascarpone
- 4 czubate łyżki startego parmezanu – ok. 40 g
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki posiekanego drobno szczypiorku
- masło lub oliwa/olej do wysmarowania naczynia żaroodpornego
- 2-3 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego do smażenia
- kilka łodyżek drobnego szczypiorku (opcjonalnie)
Przepis na pieczonego łososia pod porową pierzynką:
- Łososia umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Podzielić na 4 kawałki. Skropić sokiem z cytryny i odstawić na ok. 30 minut do lodówki. Po tym czasie ponownie osuszyć rybę za pomocą ręczników papierowych. Doprawić do smaku solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
- Naczynie żaroodporne wysmarować cienko masłem lub spryskać oliwą/olejem. Na dno położyć filet łososia skórą do dołu. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 200 st. C (góra – dół).
- Pory pokroić na półplasterki. Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju i wrzucić pokrojone pory. Smażyć je przez około 5 minut (aż por nieco zmięknie), cały czas mieszając. Następnie wlać śmietankę i mascarpone. Smażyć jeszcze przez 3-4 minuty aż sos nieco zgęstnieje. Na koniec dodać parmezan starty na tarce o małych oczkach, wymieszać. Doprawić do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Sos porowy wyłożyć na rybę w naczyniu żaroodpornym.
- Łososia wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na około 15 minut pod przykryciem i 2-3 minuty bez przykrycia. W zależności od grubości filetów czas pieczenia czasami trzeba wydłużyć o kilka minut.
- Przed podaniem posypać danie posiekanym drobno szczypiorkiem. Smacznego!
Pyszna
Zmieniłam tylko łososia na polędwiczki z dorsza
Wyszła pycha
Pyszna
Zastąpiłam łososia polędwiczką z dorsza wyszła przepyszna
P R Z E P Y S Z N Y!!!!!!
Obawiałam się trochę tłustej śmietany i pora, ale bez potrzeby, całość jest naprawdę wyśmienita, dziękuję za przepis, na stałe zagości w mojej kuchni
To jest POR nie pora!
Pora życzyć wszystkom Wesołych Świąt ;)
No i jest POR :) Odmieniony prawidłowo przez przypadki :)
Nie widzę tam ‘pora’ w mianowniku :)
Pozdrawiam również świątecznie ;)