Łosoś pieczony w piekarniku, w folii aluminiowej, dzięki czemu pozostaje soczysty a aromaty wzajemnie się przechodzą.
Składniki
- Łosoś świeży filety, ok. 400-500g
- Szpinak świeży lub mrożony, 400g
- Mozzarella 2 kulki, ok. 300g
- Sól do smaku
- Pieprz kolorowy do smaku
- Pieprz cytrynowy
- Sos sojowy
- Oliwa z oliwek
- Czosnek 5 ząbków
Wykonanie:
- Łososia pokroić na kawałki, oczyścić z ewentualnych ości i skóry. Posypać z obu stron pieprzem cytrynowym i polać sosem sojowym.
- Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić szpinak. Jeśli używamy mrożonego, to należy smażyć do czasu odparowania wody; a świeży szpinak do momentu ‘zwiędnięcia.
- Mozzarellę poszarpać, wrzucić do szpinaku smażonego na patelni. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do farszu i smażyć jeszcze minutę. Całość dość intensywnie doprawić do smaku solą i pieprzem kolorowym, gdyż szpinak sam w sobie jest dość mdły.
- Gotowy farsz nałożyć na kawałki łososia. Każdy z nich owinąć dokładnie w folię aluminiową.
- Piekarnik nagrzać do 180C. Piec kawałki łososia przez ok. 30-35 minut. Smacznego!
Wygląda super,jutro zrobię łososia i filet z dorsza w/g tego przepisu,wyślę fotkę :)
nie jadłem jeszcze nigdy takiego łososia, prezentuje się świetnie ! :)