Łosoś smażony z cukinią – pyszny i prosty łosoś na warzywach. Idealny pomysł na piątkowy obiad i nie tylko! Łososia nie należy smażyć zbyt długo, by pozostał soczysty.
Polecam również przepis: Łosoś w kremowym sosie ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Łosoś smażony z cukinią – Składniki:
- 400 g filetu z łososia
- 1 średnia cukinia – ok. 360 g
- 10 pomidorków koktajlowych
- 3 duże ząbki czosnku
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 8 liści świeżej bazylii
- sól i pieprz do smaku
- 3 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
- 2 czubate łyżka masła
- sok z cytryny
Przepis na łososia smażonego z cukinią i pomidorkami koktajlowymi:
- Cukinię umyć, osuszyć, odciąć oba końce, a resztę pokroić na półplasterki o grubości ok. 1 cm. Doprawić solą i pieprzem.
- Pomidorki koktajlowe umyć, osuszyć, pokroić na połówki.
- Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę lub zetrzeć na tarce o małych oczkach.
- Filet z łososia podzielić na 4 kawałki. Oprószyć solą i pieprzem do smaku.
- Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy (lub oleju) i 1 czubatą łyżkę masła, podsmażyć czosnek przez ok. pół minuty. Następnie dodać plastry cukinii i smażyć jeszcze przez ok. 3-4 minuty na średnim ogniu. Dodać 100 ml białego wytrawnego wina i dusić całość do czasu aż cukinia zmięknie. Kolejno dodać pomidorki koktajlowe oraz 8 posiekanych drobno liści bazylii. Wymieszać i smażyć jeszcze chwilę aż wino się zredukuje.
- Na drugiej patelni rozgrzać 1 łyżkę masła i 1 łyżkę oliwy (lub oleju). Wrzucić na patelnię łososia i smażyć najpierw od strony skóry, do czasu aż mięso z łososia przestanie być surowe na 2/3 grubości, a następnie obrócić filety na drugą stronę i smażyć jeszcze krótką chwilę aż ryba przestanie być surowa (nie za długo, żeby łosoś pozostał soczysty).
- W głębokich talerzach ułożyć podsmażoną cukinię z pomidorkami, a na to kawałki łososia. Przed podaniem skropić całość delikatnie sokiem z cytryny. Smacznego!
Polecam również przepis: Łosoś w kremowym sosie ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
łososia mogłabym jeść w każdej odsłonie :)